Naslovna / Zdravlje

Koji znaci i promene ukazuju da nam se u telu formirao tromb

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 01. 10. 2023.

Za pojavu tromba su predisponirane osobe starije od 60 godina ali nema pravila – javlja se i kod mlađih ljudi, iz različitih razloga

Tromb Tromb može nastati i usled neke povrede, ne samo zbog kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Tromb ili krvni ugrušak može da nastane bilo gde u krvotoku a prepoznavanje simptoma je od ključnog značaja, jer neblagovremena reakcija može da rezultira i fatalnim ishodom.

Šta je i kako nastaje tromb

Veoma često ne možemo biti svesni da nam se formirao krvni ugrušak, odnosno tromb. Rizik za to je veći ako provodimo duži vremenski period u sedenju, gojazni smo ili imamo povišen holesterol, dijabetes ili nam je kretanje svedeno na minimum.

Tromb ili krvni ugrušak nastaje gomilanjem proteina u krvi, koje dovodi do zgrušavanja (koagulacije). Reč je o normalnom procesu bez koga ne bismo imali adekvatno zgrušavanje krvi i dolazilo bi do toga da iskrvarimo. Međutim, kada se ugrušak formira bez svoje primarne funkcije, može delimično ili potpuno da blokira protok krvi kroz krvni sud i tada dolazi do problema.

Gde najčešće nastaje tromb i koje posledice može da izazove

Krvni ugrušak može da se formira u bilo kom delu krvotoka, ali je to ipak najčešće u venama. Kada nastane u arterijama, može da prouzrokuje srčani ili moždani udar. Do duboke venske tromboze dolazi kada se tromb formira duboko u krvnim sudovima. Međutim, on može da se „otkine“ i krvotokom dođe do krvnih sudova pluća. Posledica može biti  plućna embolija, potencijalno životno ugrožavajuće stanje.

Tromb može da se formira i nakon neke traume ili preloma, kao i istezanja mišića. Takođe, često se javlja nakon oporavka od operacije i dugog ležanja. Za pojavu tromba su predisponirane osobe starije od 60 godina ali nema pravila – javlja se i kod mlađih ljudi.

Simptomi koji mogu da ukažu na to da postoji tromb

  • otok: ugrušak usporava i zaustavlja protok krvi, pa to dovodi do otoka, najčešće potkolenice ili lista, a može se pojaviti i u rukama ili na stomaku
  • promena boje kože: kada se zapuše vene na rukama ili nogama, koža pocrveni ili poplavi
  • bol: bol u grudima koji se pojavi naglo i jak je može biti simptom otkidanja ugruška ugruška, odnoeno plućne embolije; bol u levoj ruci signalizira srčani udar; može se pojaviti i u potkolenici, ispod grla ili u stomaku
  • promene u disanju: mogućnost formiranja tromba u plućima ili srcu, uz malaksalost, lupanje srca ili hladan znoj.

Znaci u odnosu na to gde se formirao tromb

Tromb u srcu

Ukoliko osećate ubrzani puls, bol u grudima, nedostatak daha, kašalj ili imate krvavi ispljuvak, uz mučninu slabost, bol u grudima, hitno krenite lekaru – moguće je da imate krvni ugrušak u srcu.

Tromb u mozgu

Krvni ugrušak u mozgu izaziva glavobolju, konfuziju, zbunjenost, slabost. napade nalik epileptičnim, probleme sa govorom, često samo na jednoj strani tela.

Tromb u plućima

Plućna embolija ubrzava puls, izaziva bol u grudima, krvavi kašalj (kao i kod srčanog tromba) i nedostatak daha. Opasno je to što ponekad može da bude i bez specifičnih simptoma.

Tromb u stomaku

Ni formirani tromb u stomaku često da daje simptome. Međutim, ugrušak u stomaku ili čak i u jednjaku može da pukne i prouzrokuje krvarenje. Simptomi su jak bol, povraćanje krvi, crna stolica sa neprijatnim mirisom.

Tromb u bubrezima

Tromboza bubrežnih vena najčešće se javlja isključivo kod odraslih osoba. Najčešće je asimptomatska, ali simptomi mogu da budu krv u urinu i smanjena potreba za uriniranjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo