Naslovna / Zdravlje

Pražnjenje creva mogu da otežaju i laksativi, šta se dešava ako ih često koristimo

Priredio/la: D. T.|15:00 - 06. 10. 2023.

I pored toga što ćemo imati osećaj da smo „lakši“, neće doći do gubitka kilograma, koji će se vratiti čim popijemo tečnost i rehidriramo telo

laksativi Laksativi se upotrebljavaju, ako dijeta zasnovana na određenim količinama vlakana i vode ne dovede do željenih rezultata. Foto: Shutterstock

Pražnjenje creva nije obavezno lakše uz primenu laksativa. U savremenom svetu sve je primetnija skoro svakodnevna primena laksativa, ali gastroenterolozi ne preporučuju ova sredstva kao prvu liniju u lečenju učestalog zatvora. Umesto ovih sredstava savet je da se probava reguliše određenim načinom ishrane. Od raznih preparata, na dobar rad creva bolje deluju namirnice bogate biljnim vlaknima i dovoljne količine vode, navode stručnjaci.

Moguće je da dođe do pogoršanja simptoma zatvora

Nekontrolisana upotreba laksativa i bez nadzora stručnjaka može da dovede do ozbiljnog gubitka tečnosti i poremećaja na nivou elektrolita. U ovim situacijama u našem digestivnom sistemu dolazi do pogoršanja simptoma konstipacije, povećan je rizik od razvoja bolesti i oštećenja organa koji učestvuju u varenju hrane.

Sve je učestalija primena laksativa

Usled sve češćeg problema, kada je u pitanju redovno pražnjenje creva, proizvodnja i prodaja laksativa je postala unosan posao u razvijenim zemljama sveta. Pojedini građani koriste svakodneveno lasksative i ulažu znatne sume novca na godišnjem nivou za kupovinu ovih preparata.

Prema izveštaju Wall Street Journal, sve veća potražnja za laksativima dovela je do nedostatka polietilen glikola 3350 – osmotskog laksativa koje se koristi za omekšavanje stolice. I pored toga što laksativi mogu da pomognu kod otežanog pražnjenja creva, zdravstveni radnici ih ne savetuju kao prvo sredstvo u tretmanu konstipacije.

– Preporučio bih, pre svega, povećan unos vlakana od najmanje 20 grama dnevno, dovoljne količine vode i fizičku aktivnost kao dobre načine da se reše problemi sa probavom – kaže gastroenterolog dr Bryan Curtin iz Baltimora.

U kojim namirnicama ima najviše biljnih vlakana

Ishrana bogata vlaknima podstiče redovno pražnjenje creva. Biljna vlakna omogućavaju masu stolici, čine je mekšom i lakšom. Orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice, voće i povrće su kvalitetni izvori biljnih vlakana u ishrani.

Stručnjaci navode i da problemi sa pražnjenjem creva nisu uvek posledica loših životnih navika, već i određenih bolesti. Zatvor je i simptom sindroma iritabilnog creva, problema sa koordinacijom anorektalnih mišića i neuropatija ili miopatija debelog creva. Konstipacija je često pratilac starenja, pojedine starije osobe se teško kreću i redovno koriste određene lekove.

Dve vrste laksativa

Postoje dve vrste laksativa – osmotski i stimulativni laksativi. Ova sredstva najčešće moguće je kupiti i bez lekarskog recepta.  Osmotski laksativi omekšavaju stolicu i u isto vreme zadržavaju vodu u debelom crevu, stimulativni laksativi, s druge strane, izazivaju kontrakciju zidova creva i na taj način olakšavaju pražnjenje.

U većini slučajeva probleme sa zatvorom moguće je rešiti određenim načinom ishrane i zdravim navikama. Stučnjaci upozoravaju da je metabilizam kod svakog čoveka različit, ne postoji jedno pravilo koje bi važilo za sve osobe.

– Nema pravila, neke osobe imaju stolicu svakog dana. Moguće je da neko ima do tri stolice dnevno, a neko jednu stolicu na svaka tri dana i to je normalno – objašnjava gastroenerolog dr Lisa Ganjhu sa Langone Health.

Kada je moguća upotreba lakastiva

Stanje kada je pražnjenje creva usporeno i neredovno, praćeno naporom i kada je količina stolice mala, uz osećaj nepotpunog pražnjenja, označava se kao konstipacija. Hronična konstipacija javlja se ukoliko ovi simptomi traju najmanje tri meseca. U ovoj situaciji moguće je da lekar propiše laksativ, koji se koristi svakodnevno.

Laksativi se upotrebljavaju, ako dijeta zasnovana na određenim količinama vlakana i vode ne dovede do željenih rezultata. Stručnjaci upozoravaju da laksative nikako ne bi trebalo da koristimo bez prethodne konsultacije sa lekarem.

Mogu li laksativi da pomognu kod gubitka kilograma?

Hronična konstipacija nije jedini razlog za upotrebu laksativa, ova sredstva se sve češće nepravilno koriste. Pojedine osobe piju laksative svakog dana u nadi da će na taj način regulisati prekomernu telesnu težinu.

Gastroenterolog dr Shaheer Siddiqui sa Memorial Hermann Medical Group u Teksasu navodi da se ovaj način primene laksativa nikako ne preporučuje.

– Nekontrolisana upotreba laksativa može dovesti do dijareje i zdravstvenih problema, kao što su disbalans elektrolita i dehidracija – kaže dr Siddiqui.

Pogrešno je verovanje da laksativi mogu da pomognu i izbace hranu iz organizma, pre nego što dođe do njene apsorpcije. Umesto manjeg unosa kalorija i gubitka masnoća, pražnjenje creva pomoću laksativa može da dovede do gubitka tečnosti, minerala, elektrolita. Iako možemo imati osećaj da smo „lakši“, neće doći do gubitka kilograma, koji će se vratiti čim popijemo tečnost i rehidriramo telo.

Moguće su i infekcije urinarnog trakta

Pogrešna upotreba laksativa može da pogorša simptome zatvora, poveća rizik od razvoja infekcija urinarnog trakta i oštetiti organe koji su u interakciji sa digestivnim traktom.

-Na kraju, moguće je da naš gastrointestinalni trakt postane zavisan od laksativa. U ovoj situaciji nemoguće je spontano pražnjenje creva, dok su simptomi konstipacije sve jači i učestaliji – navodi dr Ganjhu.

Savet je da ukoliko primetimo poteškoće sa pražnjenjem creva, potražimo stručnu pomoć i razgovaramo sa zdravstvenim radnikom pre upotrebe laksativa. Važno je naglasiti da laksativi ne mogu da nam pomognu u gubitku kilograma, ali mogu da dovedu do zdravstvenih problema.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo