Naslovna / Zdravlje

Teflon može da bude štetan ako ga nepravilno koristimo, obratite pažnju na oznaku PFOA free

Priredio/la: D. T.|15:00 - 27. 10. 2023.

PFOA je jedna od hiljada hemikalija u porodici polifluoroalkilne supstance (PFAS) za koju Američka agencija za zaštitu životne sredine kaže da „može dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda“

teflon Razlaganjem na visokim temperaturama teflon može negativno da utiče na zdravlje. Foto: Shutterstock

Teflon je sastavni deo tiganja u većini domaćinstava, politetrafluoroetilen (PTFE) je glavni spoj u teflonu koji ne dopušta namirnici da se zalepi za dno posude. PTFE je polimer sastavljen od ugljenika i fluora, izuzetno je otporan na visoke temperature. Na pitanje:“Da li je teflon kancerogena materija?“, nije moguće dati jednostavan odgovor. Obratite, ipak, pažnju pri izboru posuđa na oznaku PFOA free, navode stručnjaci.

Šta je teflon?

Godine 1938. hemičar Dupont Roi J. Plunkett, koji je izučavao dejstvo hemikalije tetrafluoroetilen slučajno je otkrio teflon, 1945. registrovan je naziv Teflon, a potom se na tržištu pojavilo prvo posuđe obloženo teflonom. Politetrafluoretilen (PTFE) je praktično plastika, koja se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je i toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

PFOA i karcinom

Teflon se ne koristi samo za oblaganje posuđa već i automobilskoj industriji, za izradu alata, sijalica. PTFE je korišćen za premazivanje opreme u prvom atomskoj bombi.

Američko društvo za borbu protiv raka (The American Cancer Society) navodi da nema dokaza da je teflon štetan za ljudsko zdravlje. Pojedini stručnjaci, ipak, ističu da su zabrinuti zbog delovanja perfluorooktanske kiseline (PFOA), hemikalije koja se posebno u prošlosti koristila u proizvodnji teflona. PFOA je jedna od hiljada hemikalija u porodici  polifluoroalkilne supstance (PFAS) za koju Američka agencija za zaštitu životne sredine kaže da „može dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda“ . Studije navode da PFOA može nepovoljno delovati na reproduktivno zdravlje, jetru i imunitet kod laboratorijskih životinja. Obe hemikalije izazvale su tumore u studijama na životinjama, navodi Američka agencija za zaštitu životne sredine .

PFAS dovodi do visokog holesterola, krvnog pritiska

Američka vlada tražila da će zahtevati od proizvođača da testiraju i javno prijave količinu PFAS u proizvodima kao što su, na primer, tiganji.  PFOA se ne koristi u proizvodnji teflona od 2013. Zdravstvene agencije upozoravaju da možemo biti izloženi delovanju ovih supstanci ukoliko koristimo vodu kontaminiranu PFAS hemikalijama, konzumiramo ribu koja je živela u kontaminiranim vodama.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da akumulacija PFAS može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema kao što su: povišen holesterol, mala porođajna težina kod novorođenčadi, umanjen odgovor na dejstvo vakcina, visok krvni pritisak, kao i rizik od pojave određenih oblika raka.

Istraživači navode da se PFAS vežu se za proteine u ljudskoj krvi i akumuliraju, posebno u jetri i bubrezima. Starenjem koncentracije PFAS rastu u našem telu, naučnici tvrde da se ove hemikalije prenose na fetus, pa bebe mogu da imaju izvesne koncentracije PFAS odmah po rođenju.

Verovatno kancerogena za ljude

Na osnovu svega međunarodna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije klasifikuje PFOA kao hemikaliju koja je „verovatno kancerogena za ljude“.  Sve je upotpunjeno istraživanjima na životinjama koja povezuju PFOA sa rakom jetre, testisa i karcinomom pankreasa.

Studija koja je proučavala zdravlje radnika u fabrikama u kojima je korišćena perfluoroktanska kiselina (PFOA), otkrila je značajnu veće koncentracije PFOA u krvi radnika koji su imali rak bubrega.

Stručnjaci podvlače da skoro svaki čovek koji živi u razvijenom svetu ima izvesene koncentracije PFOA u krvi. U slučaju da posumnjamo da smo bili izloženi visokim nivoima savet je da se obratimo lekaru. Tvrdi se da je dobra vest da je upotreba PFOA u padu od od 2002. godine, pa je prisustvo ove supstance u ljudskoj krvi smanjeno je za više od 60 odsto od 1999. do 2014. godine.

Ne zgrevajte prazan tiganj duže od 3 minuta

Novije teflonske posude ne sadrže PFOA, pa na modernom teflonskom posuđu postoji oznaka PFOA free. Stručnjaci skreću pažnju da se sada, ipak, za teflonske premaze upotrebljava hemikalija sa počeka priče – politetrafluoroetilen (PTFE) vrstu polimera koju je ipak bolje izbegavati. Savet je da pažljivo rukujemo ovim posuđem i da ga ne koristimo ako dođe do oštećenja.

Štetnost nelepljivih premaza, poput teflona, primećena je ako se posuđe zagreva na visokim temperaturama duže od tri minuta. Razlaganjem na visokim temperaturama teflon može negativno da utiče na zdravlje.

Stručnjaci naglašavaju da ne zagrevamo prazan tiganj, jer na taj način brže raste temperatura posebno ako je reč i jeftinom i tankom posuđu. Preporuka je da biramo teži tiganj koji se neće lako pregrejati. Obavezno je da se koristi odgovarajući pribor za pečenje u teflonu, drveno posuđe, teflonsko. PTFE tiganj ne bi trebalo da se zagreva prazan duže od 3 minuta. Savet je i da otvorimo prozor dok kuvamo, jer udisanje isparenja može izazvati polimernu groznicu i simptome sličnie gripu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Prekookeanski tanker zagađivač
15:27, 28. 10. 2023.
Odgovori

Zbog rizika po zdravlje izbegavam teflon već više od 15 godina. Keramički tiganj je odlična zamena.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo