Naslovna / Zdravlje

Metastatski rak jetre otkriva se na osnovu ovih 7 simptoma

Priredio/la: I. V. |15:00 - 11. 07. 2023.

Simptomi raka jetre često se ne pojavljuju u ranim fazama bolesti i zbog toga se karcinom jetre obično otkriva u već uznapredovaloj fazi

metastatski rak jetre Metastaze na jetri su karcinomi, koji su se proširili (ili metastazirali) na jetru iz tumora koji je započeo u drugom delu tela Foto: Shutterstock

Metastatski rak jetre, koji se naziva i rak jetre stadijuma 4,  je uznapredovala bolest koja je započela u jetri, ali se proširila na druge delove tela. Dok putuju kroz limfni sistem ili krvne sudove, ćelije raka mogu da se šire po celom telu i počnu da napadaju nova tkiva ili organe u procesu koji se zove metastaza.

Šta je metastatski rak jetre u odnosu na metastaze u jetri?

Rak jetre razvija se u tkivima jetre, jednog od najvećih organa ljudskog tela. Jetra ima različite funkcije – zadatak joj je da obavlja detoksikaciju organizma, razlaže masti, sintetiše proteine i pomaže u procesu varenja.
Iako se ovi pojmovi često mešaju, metastaze u jetri razlikuju se od metastatskog raka jetre. Metastaze na jetri su karcinomi, koji su se proširili (ili metastazirali) na jetru iz tumora koji je započeo u drugom delu tela, najčešće debelom crevu ili u rektumu, dok je metastatski rak jetre karcinom, koji se razvio u jetri i proširio na druge delove tela.

Koji simptomi ukazuju na metastatski rak jetre?

Simptomi raka jetre često se ne pojavljuju u ranim fazama. Kao rezultat toga, karcinom jetre se obično otkriva u već uznapredovaloj fazi. Ako je pacijent imao druge bolesti jetre ili porodičnu istoriju raka jetre, on ima veći rizik od razvoja ovog karcinoma i trebalo bi redovno da se kontroliše.

Simptomi metastatskog karcinoma jetre variraju u zavisnosti od toga gde se formiraju novi tumori. Na primer, ako se rak jetre proširi na kosti, može da izazove frakturu kostiju. Uobičajeni simptomi metastatskog karcinoma jetre ili raka jetre 4. faze su:

  • Bol u stomaku
  • Bol koji se javlja u blizini desne lopatice ili u gornjem delu stomaka
  • Gubitak apetita, gubitak težine ili mučnina
  • Otok ili nadimanje abdomena
  • Žutilo kože i očiju
  • Stalni umor ili slabost
  • Neobjašnjiva temperatura.

Podfaze metastatskog raka jetre

Metastatski rak jetre klasifikovan je kao podstadijum 4A ili 4B. Obe klasifikacije odnose se na tumor ili više tumora bilo koje veličine, a u zavisnosti od podstadijuma, razlikuju se i opcije lečenja:

Faza 4A – Rak je zahvatio limfne čvorove u blizini jetre, ali se nije proširio na udaljena mesta u telu.
Faza 4B – Karcinom se proširio na udaljene organe kao što su kosti ili pluća.

Kakve su opcije lečenja metastatskog karcinoma jetre?

Većina pacijenata sa karcinomom jetre ima oštećenje koje uzrokuje da organ ne funkcioniše kako treba, što može da dovede do dodatnih komplikacija. Jetra pomaže u varenju i proizvodi žuč, koja uklanja toksine i otpadne proizvode iz tela. Iz ovih razloga, kada jetra ne funkcioniše ispravno, pacijent može da doživi teška stanja koja mogu da budu opasna po život. Pacijenti sa metastatskim rakom jetre mogu da dožive pogoršanje simptoma kao što su sve teži oblik žutica, bol, poteškoće u ishrani i jak umor.

Kada se rak jetre proširi i postane metastatski, više ne može da se leči hirurškim putem jer se bolest mnogo raširila. Umesto toga, hemoembolizacija – oblik hemoterapije, može da bude preporučen način lečenja. Ciljana terapija može da bude opcija za usporavanje rasta tumora, a  onkolozi mogu da ponude i terapije usmerene na ublažavanje simptoma kao što su bol, gubitak apetita i mučnina.

Kada rak jetre metastazira, najčešće se širi na pluća i kosti. Petogodišnja stopa preživljavanja za pacijenta čiji se rak jetre proširio na okolno tkivo, organe i/ili limfne čvorove procenjuje se na 12 procenata, a kod pacijenata čiji se tumor proširio na udaljeno tkivo, organe i/ili limfne čvorove stopa preživljavanja procenjuje se na 3 odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo