Naslovna / Zdravlje

Čuli ste za Turetov sindom, ali za tužnu priču koja ga prati sigurno ne

Priredio/la: P. Živković|Izvor: Aif.ru|20:00 - 05. 12. 2020.

Naučnik i lekar koji se posvetio lečenju psihičkih poremećaja umro od demencije u psihijatrijskoj klinici

Žorž Turet Foto: Javno vlasništvo

Turetov sindrom je neurorazvojni  poremećaj koji nastaje u detinjstvu. Osobe koje pate od ovog poremećaja karakterišu višestruki motorni tikovi i najmanje jedan vokalni tik. Ti tikovi mogu se privremeno suzbiti i obično im prethodi neželjeni poriv u pogođenim mišićima. Neki uobičajeni tikovi su treptanje, kašalj, čišćenje grla, njuškanje i pokreti lica. Bolest je ime dobila po Žoržu Turetu, naučniku koji je prvi objavio studiju o devet pacijenata sa ovim sindromom.

Ovaj naučnik i lekar rođen je 1857. godine u Francuskoj kao prvo dete svojih roditelja. Medicinsko obrazovanje je počeo da prima već sa 16 godina u školi u Poatjeu. Po završetku škole seli se u Pariz na studije. Tri godine kasnije započeo je specijalizaciju za kliničkog lekara, a u istom periodu pisao je naučne radove i predavao na fakultetu.

Posebno polje interesovanja bila mu je psihoterapija, a proučavao je  i hipnozu. Godine 1884. Turet je posebno počeo da se bavi ljudima sa poremećajem koji će kasnije biti nazvan po njemu. U početku ljude sa ovim simptomom nisu shvatali ozbiljno, ali nakon Turetovih istraživanja lekari će im posvetili veliku pažnju.

1893. godine jedan pacijent koji je bolovao od psihoze pucao mu je u vrat. Uprkos činjenici da se lekar oporavio od povrede, nakon ovog događaja počeo je da razvija simptome teške depresije. Tada je njegovo mentalno zdravlje počelo da se pogoršava i to brzim tempom. Žorž Turet umro je 1904. godine od posledica teške demencije upravo u psihijatrijskoj klinici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo