Naslovna / Zdravlje

Čišćenje debelog creva: Dobro za zdravlje ili zabluda, šta kažu stručnjaci

Priredio/la: V.St.|9:00 - 11. 11. 2023.

Možda zvuči kao sjajna ideja da pomognemo svom telu da se reši toksina i otpada putem „čišćenja” debelog creva. Ali stručnjaci kažu da bi trebalo dvaput razmisliti. Debelo crevo se sasvim dobro čisti samo i na taj način nam pomaže da ostanemo zdravi

čišćenje creva Mikrobiom u debelom crevu igra ključnu ulogu u zaštiti tela od infekcija Foto: Shutterstock

Da li ste upoznati s konceptom ispiranja debelog creva ili hidrokolona u cilju poboljšanja zdravlja? Reklame za proizvode koji obećavaju čišćenje debelog creva tvrde da mogu sprečiti alergije, artritis, astmu, regulisati težinu, povećati energiju, pa čak i smanjiti rizik od raka debelog creva. Međutim, šta kažu stručnjaci?

Debelo crevo i njegova uloga u očuvanju zdravlja

Dr John R. Stroehlein i dr Robert Bresalier, profesori gastroenterologije, hepatologije i nutricionizma u MD Anderson bolnici, dele svoje stručno mišljenje o ovoj temi.

Debelo crevo igra ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, ističu ovi stručnjaci. Ovo duguljasto i mišićavo crevo apsorbuje vodu, soli i nesvarene ostatke iz tankog creva, transformišući ih u izmet. Mikrobiom u debelom crevu igra ključnu ulogu u zaštiti tela od infekcija i, prema rečima dr Bresaliera, može imati i zaštitnu ulogu od pojave raka debelog creva.

Kada je čišćenje debleog creva ipak potrebno

Jedini scenario kada „čišćenje“ debelog creva može biti potrebno jeste priprema za neku operaciju, porođaj ili kolonoskopski pregled, jer će lekar koji sporovodi ovu proceduru imati bolju mogućnost za otkrivanje potencijalno kancerogenih polipa. U suprotnom, čišćenje debelog creva nije nužno i može da bude štetno, upozorava dr Stroehlein.

Posledice koje može ostaviti prečesto čišćenje debelog creva

Ispod površine ideje o čišćenju debelog creva može se prepoznati želja za rešenjem nezdravog načina života ili uklanjanjem zadržanog otpada na zidovima creva. Bilo da se radi o čišćenju creva preparatima poput gorke soli ili primeni hidrokolon terapije, ovi lekari tvrde da nema naučnih dokaza koji podržavaju tvrdnje o preventivnom delovanju ili poboljšanju zdravlja putem čišćenja debelog creva.

Stručnjaci upozoravaju na potencijalno ozbiljne posledice redovnog čišćenja debelog creva, uključujući mučninu, povraćanje, grčeve, vrtoglavicu, dehidrataciju, perforaciju creva, infekcije i oštećenje bubrega. Takođe, naglašavaju da čišćenje može promeniti sastav mikrobioma, uklanjajući bakterije koje su ključne za očuvanje zdravlja.

Mit ili istina o čišćenju debelog creva

Dr John R. Stroehlein i dr Robert Bresalier, preporučuju dokazane metode za očuvanje zdravlja debelog creva, uključujući ishranu baziranu na biljkama, ograničenje unosa crvenog mesa, izbegavanje mesnih prerađevina, redovne preventivne preglede i održavanje zdrave telesne težine. Ovi koraci su pokazali da su efikasni i u smanjenju rizika od raka debelog creva.

Iako koncept čišćenja debelog creva postoji već duže vreme, nema naučnih dokaza koji potvrđuju njegovu korisnost ili pozitivan uticaj na zdravlje. Pre nego što se odlučite za bilo koji tretman, preporučuje se konsultacija s lekarom kako bi se obezbedila sigurnost i efikasnost postupka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo