Naslovna / Zdravlje

Čišćenje debelog creva – da li je hidrokolon najbolji način da se oslobodimo toksina

Priredio/la: D. T.|12:00 - 10. 06. 2022.

Debelo crevo obavlja mnoge funkcija poput hidratacije, skladištenja ostataka hrane i sinteze vitamina. Uz zdravu ishranu bitno je u isto vreme ojačati ovaj deo organizma i redovnim pročišćavanjem

digestivni sistem Nema dokaza da čišćenje debelog creva utiče na naš organizam i da je uopšte korisno Foto: Shutterstock

Čišćenje debelog creva sastavni je deo pripreme za neke intervencije i preglede kao što je to, na primer, kolonoskopija. Čišćenje debelog creva sve je popularniji način oslobađanja organizma od štetnih toksina. Stručnjaci upozoravaju da ova procedura čiji je cilj detoksikacija nije neophodna, zato što digestivni sistem tokom varenja eliminiše bakterije i toksine iz tela.

Kako se odvija proces čiščenja debelog creva?

Debelo crevo obavlja mnoge funkcija poput hidratacije, skladištenja ostataka hrane i sinteze vitamina. Uz zdravu ishranu bitno je u isto vreme i ojačati ovaj deo organizma i redovnim pročišćavanjem. Čišćenje debelog creva ili hidrokolon terapija proces je tokom kojeg se u rektum postavlja cev koja pomoću velike količine vode i drugih supstanci ispira debelo crevo. U nekim slučajevima, pre ispiranja, manje količine vode odstoje jedno vreme u debelom crevu.

Može li se na ovaj način ojačati zdravlje?

Zagovornici ove procedure smatraju da toksini gastrointestinalnog trakta mogu izazvati zdravstvene probleme kao što su artritis i visokog krvni pritisak.

– Oni veruju da se na ovaj način, uklanjanjem toksina i jačanjem imunskog sistema, može ojačati zdravlje. Međutim, nema dokaza da čišćenje debelog creva utiče na naš organizam i da je uopšte korisno – kaže internista, gastroenterolog dr Michael F. Picco sa klinike Mayo.

Kada čišćenje debelog creva može biti štetno?

Ovaj doktor naglašava da cela ova intervencija ponekad može biti i štetna.
– Klistir kafe koji se ponekad koristi kao sredstvo za čišćenje debelog creva nekada je veoma opasno sredstvo. Mogući su i manje ozbiljni neželjeni efekti, poput grčeva, nadimanja, dijareje, mučnine i povraćanja – tvrdi dr Picco.

Kao moguće nuspojave čišćenja debelog creva doktor izdvaja

  • Dehidraciju
  • Perforaciju rektuma
  • Infekcije
  • Promene u ravnoteži elektrolita, koja može biti opasna kod osoba koje se leče od bolesti bubrega ili srca ili imaju neke druge zdravstvene probleme

Kada je neophodan poseban oprez?

U slučaju da se ipak odlučimo na hidrokolon terapiju, dr Picco savetuje da se preduzmu sve mere predostrožnosti, kako ne bi došlo do mogućih problema. Posavetuje se sa doktorom, posebno ako ste na medikamentoznoj terapiji, imate kardiovaskularno ili oboljenje bubrega.
Proverite reputaciju lekara koji radi hidrokolon terapiju. Uverite se da koristi jednokratnu opremu. Tražite da vam predoči listu specifičnih biljnih sastojaka i tačnu količinu svih proizvodima koje koristi, jer neki od sastojaka mogu izazvati zdravstvene probleme.

Kako na prirodan način pročistiti debelo crevo?

Stručnjaci navode da se debelo crevo može pročistiti i na prirodne načine – čajevima, kao što su zeleni čaj bogat antioksidansima ili na primer čaj od limuna ili đumbira. Blitva, spanać, kelj, brokoli snabdevaju telo neophodnim vitaminima, ali i čiste organizam. Voće je takođe dobar izbor, posebno jabuke koje dobro deluju na probavni sistem.

Dobar način prirodne detoksikacije je i redovan unos dovoljno tečnosti ne sokova ili gaziranih napitaka sa velikom količinom šećera, već isključivo obične vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo