Naslovna / Zdravlje

Otkriveno kako se obnavljaju moždane ćelije zbog kojih smo sposobni da razmišljamo

Priredio/la: I. V. |13:00 - 15. 11. 2023.

Novo otkriće o obnavljaju moždanih ćelije ima ogroman značaj za shvatanje zdravlja mozga i kognitivne funkcije čoveka

moždane ćelije Otkriće o obnavljaju moždanih ćelije ima ogroman značaj za shvatanje zdravlja mozga Foto: Shutterstock

Istražujući moždane ćelije naučnici sa Auburn University otkrili su tajnu obnavljanja neurona, a rezultati do kojih su došli smatraju revolucionarnim otkrićem. Istraživači su rasvetlili proces kojim moždane ćelije efikasno zamenjuju starije proteine. Ovaj proces neophodan je za održavanje efikasne neuronske komunikacije i optimalne kognitivne funkcije, a nalazi su objavljeni početkom novembra u prestižnom časopisu Frontiers in Cell Development and Biology.

Moždane ćelije su mesto gde se recikliraju stari proteini

Studija naučnika sa Auburn University objašnjava transport i recikliranje starijih proteina u moždanim ćelijama, odnosno kako se stari proteini zamenjuju novim u neuronima, Dr Michael W. Gramlich sa Auburn University objašnjava da ćelije u mozgu redovno zamenjuju starije proteine kako bi održale efikasno razmišljanje.

– Međutim, tačan mehanizam kako se stariji proteini transportuju tamo gde ih treba reciklirati do sada je bilo otvoreno pitanje. Naše istraživanje pokazuje da specifičan put reguliše kako se stariji proteini transportuju do tela ćelije gde se recikliraju, omogućavajući novim proteinima da zauzmu njihovo mesto – navodi dr Gramlich.

Otkriće olakšava razumevanje zdravlja mozga

Istraživači naglašavaju da novo otkriće ima duboke implikacije za razumevanje zdravlja mozga. Bez efikasne zamene proteina, neuroni u mozgu bi se vremenom degradirali i postali manje efikasni.

– Naš rad otkriva put koji može da se reguliše i modulira kako bi se prilagodile povećane ili smanjene funkcije mozga.  A to sprečava degradaciju neurona tokom vremena. Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da jedan jednostavan mehanizam koji se može regulisati određuje kada se stariji proteini biraju za recikliranje  – dodaje dr Gramlich i priznaje da je tim naučnika bio iznenađen kada je otkrio da jedan jednostavan mehanizam, koji može da se kontroliše i reguliše, određuje kada se stariji proteini biraju za recikliranje i zamenjuju novim.

Tehnike korićene u studiji

Kako bi došli do ovog otkrića istraživači su koristili kombinaciju tehnika, uključujući fluorescentnu mikroskopiju, kulture ćelija hipokampusa i kompjuterske analize, da bi utvrdili mehanizme koji posreduju u prometu starijih sinaptičkih vezikula nazad u telo ćelije. Takođe su, kako navode, uzbuđen zbog potencijalne primene njihovih otkrića u unapređenju razumevanja zdravlja mozga i degenerativnih neuroloških stanja. Njihov revolucionarni rad smatra se  svedočanstvom o inovativnom istraživanju koje su zajednički sproveli postdiplomci sa Auburn University. Još impresivnije je što je jedan student osnovnih studija, izveo napredno računarsko programiranje koje je bilo ključno za razumevanje rezultata ovog istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo