Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaje hernija, koje simptome pokazuje i kako da je sprečimo 

Priredio/la: S.St.|15:30 - 18. 11. 2023.

Postoje različite vrste hernija, ali većina njih pojavljuje se u predelu prednjeg trbušnog zida, negde između kukova i grudi

hernija Većina hernija pojavljuje se u predelu prednjeg trbušnog zida, negde između kukova i grudi Foto Shutterstock

Hernija ili kila nastaje kada se unutrašnji organ ili masno tkivo provuče kroz slabu tačku ili otvor u mišićnom zidu, zbog urođene ili stečene slabosti zida mišića ili tkiva. Postoje različite vrste hernija, ali većina njih pojavljuje se u predelu prednjeg trbušnog zida, negde između kukova i grudi. Hernija po nastanku može biti urođena i stečena. Ukoliko je vidljiva spolja, radi se o spoljašnjoj herniji, a ukoliko se nalazi u unutrašnjosti trbuha onda je ona unutrašnja.

Simptomi hernije

Tipično, hernija ne izaziva bol. Obično se vidi izbočina ili kvržica u stomaku ili preponama. Ponekad izbočina se vidi samo kada se smejemo, kašljemo ili naprežemo, na primer kada podignemo težak predmet. Često možemo da je vratimo na mesto. Može da se primeti i sledeće:

  • izbočina se vremenom povećava
  • imamo osećaj sitosti
  • bol, pritisak ili tup bol oko izbočine
  • bol kada nešto podignemo

Ingvinalna hernija (preponska kila)

Ovo je najčešća vrsta kileNajčešće se javlja kod muškaraca, a kod žena ponekad tokom trudnoće. Nastaje kada meko tkivo, obično deo membrane koja se nalazi u abdomenu ili deo creva, probije zid mišića abdomena. Može biti urođena, ali može da se pojavi i zbog:

  • starosti, pošto se mišići vremenom smanjuju
  • hroničnog kašlja, recimo kao kod nekoga ko puši
  • naprezanja od fizičke aktivnosti ili odlaska u toalet

Femoralna kila

Ova vrsta hernije je kao ingvinalne kile, ali u drugom delu preponaVeća je verovatnoća da će ih dobiti žene. Nisu uobičajene, ali mogu biti opasne – možda nećemo primetiti nikakve simptome osim ako mišić ne stisne otvor dok se crevo probija (zove se gušenje). U tom slučaju, kvržica će biti tvrda i osetljiva i možda ćemo imati jak bol u stomaku, mučninu ili povraćanje. U slučaju ovih simptoma, odmah treba potražiti medicinsku pomoć.

Ventralne hernije

Ove kile nastaju između pupka i grudi kada sadržaj trbušne duplje i kilna kesa prolaze kroz pojedina urođeno slaba mesta trbušnog zida. Veća je verovatnoća da će je dobiti osobe koje:

  • imaju prekomernu težinu
  • neprestano kašlju
  • podižu teške predmete (kod građevinskih radova)
  • naprežu se kada idu u toalet
  • često povraćaju

Postoperativne (incizione) hernije

Incizione kile su prilično česte kod osoba koje su imale operaciju na stomaku. Događaju se kada se tkivo provuče kroz hiruršku ranu pre nego što potpuno zaraste. Veća je verovatnoća da će se pojaviti ako tokom lečenja nastanu problemi, kao što je infekcija. Jedini način da se nameste je druga operacija, ali ih je često teško lečiti.

Hijatalna hernija (želudačna kila)

Ova vrsta kile formira se kao kada deo želuca dospe kroz otvor jednjaka na dijafragmi u grudni koš. Dijafragma nam pomaže da dišemo i nalazi se između stomaka i grudnog koša. Izbočenje nećemo videti, ali možemo da dobijemo gorušicu, bol u grudima i ukus kiseline u ustima. Veća je verovatnoća da će ih imati ljudi od 50 i više godina i trudnice. Trudnoća može izvršiti pritisak na stomak i oslabiti njegove mišiće. Obično se leči lekovima i promenama životnih navika, kao što je nekoliko manjih obroka umesto tri velika. Takođe je važno da se ne legne u roku od 3 sata nakon jela.

Hernije kod dece

Kada deca dobiju kile, obično su to ingvinalne ili pupčane kile. Ingvinalne kile su najčešće kod beba rano rođenih i kod dečaka rođenih sa testisom koji se nije spustio u skrotum. Pupčane kile javljaju se tačno oko pupka. Obično ne bole i mogu izgledati samo kao pupak. Često se vraćaju na svoje mesto do 2. godine života.

Kada treba otići kod lekara, a kada u hitnu pomoć

Iako kila može početi kao bezopasna izbočina, može da postane veća i da počne da boli. U nekim slučajevima može čak da bude i opasna po život. Dakle, čak i ako ne izgleda kao nešto značajno, najbolje je da se obratimo svom lekaru ako imamo simptome kile, kao što je kvržica ili izbočina čije postojanje ne možemo da objasnimo.

Ako se crevna petlja zarobi u kili, dolazi do uklještenja što je ozbiljan problem. U tom slučaju blokira se protok otpadnih materija kroz telo. Ako je čvrsto zarobljen, protok krvi u crevima može biti prekinut. Odmah potražite pomoć ako imate herniju i ove simptome:

  • izbočina je tamna, ljubičasta ili crvena
  • nemogućnost puštanja gasova ili stolice
  • groznica
  • bol koji se brzo pogoršava
  • povraćanje ili uznemiren stomak

Uspostavljanje dijagnoze

U većini slučajeva lekar može da ustanovi da imate kilu samo fizičkim pregledom. Reći će vam da stojite i kašljate kako bi se kila lakše uočila i to je sve. Ako nije potpuno siguran, uputiće vas na snimanja da bi imao bolji pregled. To mogu da budu:

  • ultrazvuk: zvučni talasi visoke frekvencije prave sliku unutrašnjih organa
  • kompjuterizovana tomografija (CT): rendgenski snimci prave se pod različitim uglovima i sastavljaju da bi se dobila potpunija slika
  • magnetna rezonanca (MRI): koristi moćan magnet i radio talase da bi se dobio detaljan prikaz

Lečenje – čekanje i praćenje

Hernija ne mora uvek da se leči. Pupčane kile kod dece mogu da zarastu same, tako da lekar može da predloži da za lečenje sačekate do oko 4. godine. Za odrasle, posebno ako bi operacija za vas mogla da bude rizična, lekar može predložiti da pratite sve dok je kila mala i da vam ne uzrokuje veće probleme.

Hirurško lečenje

Najčešći tretman za bilo koju kilu je operacija stavljanja mrežice koja pomaže da podupre zid stomaka. Dve su opcije – otvorena ili laparoskopska operacija kroz nekoliko manjih otvora. Posle laparoskopske operacije oporavak je brži, ali neke studije pokazuju da je malo veća verovatnoća da će se hernija vratiti.

Može li da pomogne nošenje pojasa

Ne baš. Može da se nosi kratko vreme nakon operacije, ali to je verovatno jedini period kada će lekar to da vam predloži. Isto važi i za druge vrste potpore za držanje kile na mestu – oni neće ni da izleče herniju niti da spreče ozbiljnije probleme.

Kako da sprečimo nastanak hernije

Možemo da smanjimo šanse da dobijemo kilu ako:

  • razgovaramo sa svojim lekarom u slučaju da neprestano kašljemo ili kijamo
  • može da pomogne ako prestanemo da pušimo
  • jedemo voće, povrće i integralne žitarice da bismo imali redovnu probavu
  • ostanemo na zdravoj težini uz ishranu i vežbanje
  • pravilno radimo fizičke aktivnosti (kada podižemo težak predmet, savijte se u kolenima, a u struku).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo