Naslovna / Zdravlje

Metastaze na kostima i simptomi koji na njih mogu da upozore

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 01. 12. 2023.

Kada se ćelije raka šire na kost, one blokiraju ili ubrzavaju funkciju koštanih ćelija; kost se ubrzano razgrađuje ili se koštanog tkiva stvara previše, a bilo koja od ovih promena može inicirati lomljenje kostiju

Metastaze na kostima Metastaze na kičmi Foto: Shutterstock

Metastaze na kostima nastaju kada se ćelije primarnog karcinoma prošire na delove skeleta. Mogu da izazovu mnoge probleme kao što su bol, lom kosti ili ozbiljnije komplikacije. Najčešće mesto na kome se pojavljuju metastaze na kostima jeste kičma. 

Metastaze na kostima: Gde se najčešće pojavljuju i kako do toga dolazi

Gotovo svi karcinomi se mogu proširiti na kost, a maligniteti sa kojih najčešće ide širenje na kosti su na dojci, plućima, prostati, bubrezima, melanomi, jajnici i štitasta žlezda. Iako je kičma najčešće mesto na kome se javljaju metastaze na kostima, uobičajena mesta su i kost kuka (karlica), kost natkolenice (femur), kost nadlaktice (humerus), rebra i lobanja. Kosti inače sačinjavaju dve vrste koštanih ćelija:

  • osteoblasti (formiraju novu kost)
  • osteoklasti (razgrađuju staru kost).

Kada obe grupe ćelije funkcionišu normalno, nova kost se uvek formira dok se stara kost razgrađuje. Upravo taj proces održava kostim jakim. Kada se ćelije raka šire na kost, one blokiraju ili ubrzavaju delovanje osteoblasta i osteoklasta, kost se ubrzano razgrađuje ili se koštanog tkiva stvara previše. Bilo koja od ovih promena može olakšati lomljenje kostiju.

Posledice koje mogu da prouzrokuju metastaze na kostima

Metastaze u kostima mogu izazvati i druge probleme. Kada se rak proširi na kosti kičme, može pritisnuti kičmenu moždinu. To može izazvati oštećenje nerva koje, ukoliko se ne leči interventno, ponekad dovodi do paralize. Ako se previše kosti razgrađuje, kalcijum se oslobađa u krv. Ovo stanje potencijalno dovodi do posledica uzrokovanih visokim nivoom kalcijuma u ​​krvi (hiperkalcemija).

Znaci i simptomi metastaza u kostima

Rano pronalaženje i lečenje metastaza u kostima može pomoći u sprečavanju komplikacija u daljem lečenju. Zbog toga je veoma značajno obratiti pažnju na neke nove ili intenzivirane simptome. Među njima je najvažniji bol. Ako se desi prelom, reč je o patološkom prelomui ponekad je to prva indikacija za sumnju da na kostima postoje metastaze.

Bol

Bol u kostima je često prvi simptom karcinoma koji se proširio na kost. U početku može biti kratkotrajan, nestajati ali se i vraćati. Ima tendenciju da se pogoršava noću a može da prestane u kretanju. Kasnije, može postati konstantan i može se pogoršavati tokom aktivnosti. Kost je često toliko slaba da može da dođe do loma. To se često može sprečiti ako se metastaze u kosti otkriju ranije.

Lečenje bola zbog metastaza u kostima

Postoji više načina za lečenje bolova uzrokovanih metastazama u kostima. Metode lečenja zavise od vrste raka, kao i od broja i lokacije metastaza. Ponekad će tretman koji se koristi za lečenje primarnog karcinoma pomoći u smanjenju metastaza. U drugim slučajevima, mogu se davati lekovi za zaustavljanje efekata raka na kosti. Pored toga, još neki lokalni tretmani, kao što je terapija zračenjem ili operacija, mogu pomoći u ublažavanju bolova.

Lekovi protiv bolova su takođe od velike pomoći (pilule, flasteri, pumpice…).

Prelomi

Prelomi se mogu desiti pri padu ili povredi, ali se slaba kost takođe može slomiti tokom normalnih aktivnosti. Prelomi se najčešće dešavaju u dugim kostima ruku i nogu i kostima kičme, uz veliki, iznenadni bol. Iznenadni bol u sredini leđa, na primer, može značiti da je slomljena kost u kičmi.

Kada je to moguće, lekari će pokušati da spreči prelom. Mogu se davati lekovi za jačanje kostiju koji bi trebalo da pomognu u sprečavanju preloma. Ako rendgenski snimak pokaže da je kost ruke ili noge slomljena, može se uraditi operacija sa ugradnjom metalnih šipki u deo kosti ili hirurška intervencija kako bi se preko slomljenog dela kosti stavio čelični nosač. Ako se kosti kičme lome, koristi se koštani cement (vertebroplastika ili balon kifoplastika). To će pomoći u jačanju i stabilnosti kompletnog skeleta.

Tretmani zračenjem koriste se nakon operacije kako bi se sprečilo dalje oštećenje. Zračenje neće učiniti kost jačom, ali može zaustaviti dalje oštećenje.

Najbolja prevencija preloma je sigurnosna oprema poput više rukohvata, stolica za tuširanje, hodalica, posebno ako se osećate slabo ili imate vrtoglavice.

Kako se pronalaze metastaze u kostima

Kosti i njihova struktura se mogu videti na različitim testovima, odnosno metodama snimanja tela. I maligne promene (primarni karcinomi i metastaze) takođe će se detektovati nekom od ovih metoda:

Često je od strane lekara naložena i biopsija nekog dela kosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo