Naslovna / Zdravlje

Šta je scintigrafija, kada se primenjuje i kojoj dozi zračenja se pacijent izlaže

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 12. 01. 2023.

Iako prisutan, strah od zračenja je zaista neopravdan. Najčešća dijagnostička procedura konvencionalne nuklearne medicine je scintigrafija kostiju. Tom prilikom snima se ceo kostni sistem pacijenta, a efektivna doza zračenja koju pacijent primi je za trećinu manja od doze koju bi primio radeći komjuterizovanu tomografiju lumbalne kičme, kaže specijalista nuklearne medicine dr Marija Radulović

doze zračenja Dr Radulović: Postoje izuzeci, u slučajevima kada korist od scintigrafije prevazilazi rizik, pa se tako scintigrafija pluća, ukoliko je neophodno može raditi i kod trudnica. Foto: Lična arhiva dr Marija Radulović/ Shutterstock

Doze zračenja kojima se pacijenti izlažu pri dijagnostičkim nuklearno-medicinskim procedurama bezbedne su, kako za samog pacijenta, tako i za njegovu okolinu, navode stručnjaci. Jedna od dijagnostičkih metoda prilikom koje se pacijent izlaže zračenju je scintigrafija – dijagnostička metoda za prikaz raspodele radiofarmaka u telu. Radiofarmaci sadrže hemijska ili biološka jedinjenja koja su obeležena radionuklidom koji emituje radioaktivno zračenje. Indikacije za scintigrafiju obuhvataju širok dijapazon oboljenja, navode stručnjaci.

Strah od doze zračenja je neopravdan

Nuklearna medicina je relativno mlada grana medicine koja se naglo razvila zahvaljujući brzom tehnološkom napretku. U javnom mnjenju još ima dosta nepoznanica iz kojih proizilazi i neka vrsta uzdržanosti, pa i straha, kada je u pitanju primena novih tehnologija i scintigrafije.

– Iako prisutan, strah od zračenja je zaista neopravdan. Najčešća dijagnostička procedura konvencionalne nuklearne medicine je scintigrafija kostiju. Tom prilikom snima se ceo kostni sistem pacijenta, a efektivna doza zračenja koju pacijent primi je za trećinu manja od doze koju bi primio radeći komjuterizovanu tomografiju (CT) lumbalne kičme za indikaciju akutnog lumbalnog bola. Pacijent koji kod nas radi dinamsku scintigrafiju bubrega, kako bi utvrdili kvalitet drenaže i funkciju bubrega, primiće dozu zračenja sličnu kao i kod mamografije – kaže za portal eKlinika specijalista nuklearne medicine dr Marija Radulović sa Instituta za nuklearnu medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Scintigrafija se kada je potrebno primenjuje u svim uzrastima

Scintigrafija je dijagnostička metoda koja se kada je potrebno primenjuje u svim uzrastima. Dr Radulović objašnjava, ako se detetu na primer radi dinamska scintigrafija bubrega uz dodatno ispitivanje postojanja vezikoureternog refluksa, da će doza zračenja kojoj se izlaže dete biti ekvivalentna dozi kosmičkog zračenja prilikom leta avionom od nekoliko sati.

– Naša preporuka jeste da pacijenti nakon pregleda ne budu u bliskom kontaktu sa trudnicama i decom, jer je to najvulnerabilnija populacija i ne želimo da ih izlažemo bilo kakvim štetnim uticajima okoline, pa ni zračenju – navodi dr Radulović.

Reakcije na radiofarmake su veoma retke

Hemijska odnosno biološka jedinjenja, koja se primenjuju tokom scintigrafije, formulisana su tako da se nakupljaju u određenim organima ili delovima tela, a radionuklidi omogućavaju detekciju zračenja uređajem koji se zove gama kamera.

– Posle, najčešće intravenske aplikacije radiofarmaka pacijentu, dobija se slikovni prostorni i vremenski prikaz nakupljanja radiofarmaka u organu od interesa ili celom telu to jest scintigram, koji interpretiraju specijalisti nuklearne medicine. Pored konvencionalne scintigrafije, nuklearno-medicinske procedure podrazumevaju i tomografske tehnike (SPECT, PET) pomoću kojih možemo dobiti i trodimenzionalni prikaz biodistribucije radiofarmaka. Na raspodelu radiofarmaka utiču ne samo anatomski odnosi i građa organa, već i funkcija organa i tkiva, pa scintigram daje podatke kako o morfologiji, tako i o funkciji, što je prednost u odnosu na mnoge druge dijagnostičke metode. Pored svega navedenog, često ističemo da je scintigrafija bezbolna i bezbedna dijagnostička metoda. Reakcije na radiofarmake javljaju se mnogo ređe nego na jodna kontrastna sredstva koja se koriste u radiologiji – ističe dr Marija Radulović.

Pacijenti su i bebe

Stručnjaci naglašavaju da su doze zračenja kojima se pacijenti izlažu pri dijagnostičkim nuklearno-medicinskim procedurama bezbedne, dok su doze radiofarmaka različite u zavisnosti od dijagnostičkog testa.

-Pacijenti primaju standardno propisane doze za odgovarajuću proceduru, osim kod dece kada se doze preračunavaju na osnovu telesne težine ili kada u pojedinim situacijama, smanjujemo dozu pacijentima na osnovu komorbiditeta. Trudnoća je kontraindikacija za scintigrafiju. Mada, postoje izuzeci, u slučajevima kada korist od scintigrafije prevazilazi rizik. Scintigrafija pluća, ukoliko je neophodno može raditi i kod trudnica ukoliko postoji  sumnja na emboliju pluća. Sto se tiče dojenja, preporuke su da se za najveći broj nuklearno-medicinskih metoda dojenje ne prekida. Scintigrafiju radimo i kod dece. Najčešća indikacija jesu urođene anomalije i infekcije urinarnog trakta,. Naši najmlađi pacijenti mogu biti i bebe starosti od mesec dana – precizira dr Radulović.

Kako se pripremiti za scintigrafiju?

Doktorka objašnjava da za većinu dijagnostičkih ispitivanja u nuklearnoj medicini nije potrebna posebna priprema. Pacijent dobija uputstvo za pripremu, a u zavisnosti od vrste scintigrafije, priprema podrazumeva hidraciju, pregled na tašte ili ređe kratak prekid uzimanja pojedinih lekova.

– Pre snimanja lekari razgovaraju sa pacijentom, koji dobija sva uputstva i razjašnjenja eventualnih nedoumica oko izvođenja procedure. Nakon toga, pacijentu se aplikuje radiofarmak. Snimanje se sprovodi odmah ili je potrebno da pacijent sačeka određeni vremenski period u zavisnosti od vrste snimanja. Samo snimanje je komforno za pacijenta i traje od 20 minuta do 6 sati sa prekidima. U okviru standardnog scintigrafskog snimanja, lekari mogu da indikuju dodatno ispitivanje niskodoznim CT-om, zahvaljujući hibridnim kamerama. Pacijent se nakon snimanja vraća svojim uobičajenim aktivnostima, osim preporuke da ne bude u bliskom kontaktu sa decom i trudnicama – naglašava dr Radulović.

Koje su sve indikacije za nuklearno-medicinska ispitivanja?

Indikacije za nuklearno-medicinska ispitivanja su mnogobrojne. Dr Radulović kaže da je najzastupljenija dijagnostička procedura konvencionalne nuklearne medicine scintigrafija kostno-zglobnog sistema u cilju ispitivanja maligniteta, benignih oboljenja i bola u kostima.

– Suspektna opstrukcija urinarnog trakta, evaluacija kongenitalne hidronefroze i urinarne infekcije najčešće su urološke indikacije za scintigrafiju bubrega. Nuklearna medicina se bavi i ispitivanjem bolesti štitaste žlezde i drugih endokrinoških organa, perfuzije i funkcije miokarda, neuroloških oboljenja. Sumnja na plućnu tromboemboliju je indikacija za perfuzionu scintigrafiju pluća – objašnjava dr Radulović.

Važna uloga u praćenju onkoloških pacijenata

Dr Marija Radulović ističe i da je neizostavno spomenuti nuklearnu onkologiju, koja zauzima značajnu oblast nuklearne medicine i poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju zahvaljujući novim radiofarmacima.

– Metode nuklearne medicine, bez obzira da li se radi o konvencionalnim ili metodama pozitronske emisione tomografije (PET), imaju izuzetno važnu ulogu u praćenju onkoloških pacijenata. Najčešće se prate pacijenti koji imaju dijagnozu limfoma, melanoma, karcinoma pluća – naglašava dr Radulović.

Brža dijagnostika

Scintigrafija ima mogućnost i da neke bolesti brže otkrije u odnosu na neke druge dijagnostičke metode.

U praksi najčešće kliničarima dajemo odgovore da li pacijent ima emboliju pluća, bubrežnu opstrukciju ili metastatske promene u kostnom sistemu, koje se scintigrafijom mogu otkriti znatno ranije nego radiološkim metodama. Što se tiče terapije, poznata je primena nuklearne medicine za lečenje bolesti štitaste žlezde, neuroendokrinih tumora, hematoloških i reumatoloških  oboljenja. Na kraju možemo zaključiti da je nuklearna medicina neizostavna metoda u savremenoj dijagnostici i da svojim prednostima nad drugim modalitetima medicinskog slikanja pruža širok dijapazon mogućnosti dobijanja podataka, a sve u cilju pomoći pacijentima, kaže za portal eKlinika dr Marija Radulović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Neda
15:46, 12. 01. 2023.
Odgovori

Postovani, u vezi sa člankom dr. Marije Radulović, interesuje me sledece: da li bi za mene bila preporucljiva metoda ispitivanja scintigrafijom, s obzirom na to da za mene MR zbog pacemakera ne dolazi u obzir, a ni CT pošto sam alergična na kontrastno sredstvo.Imam, naime, velike probleme sa kostima i zglobovima ( rizartroza- kolena,rame, mali zglobovi). Želela bih uraditi analizu celokupnog skeleta, pa me interesuje koliko je, s obzirom na navedeno, metoda scintigrafije za mene primerna I bezbedna.Hvala.

Danijela Tadic
13:12, 14. 01. 2023.
Odgovori

Poštovana,
Kako nam je dr Radulović ljubazno objasnila, kada je u pitanju scintigrafija kostiju, ugrađen pacemejker i alergija na kontrastna sredstva nisu kontrainikacije za primenu scintigrafije, drugim rečima možete uraditi scintigrafiju bez bojazni od neželjenih reakcija.

Srboljub
4:58, 13. 01. 2023.
Odgovori

Izvanredan članak, i stručan i jasan, prepoznao sam uzroke mojih „boljki“, o čemu fizijatri fizikalnih reč ne umeju da kažu ! Hvala puno !

Isak
19:32, 16. 01. 2023.
Odgovori

Vrlo koristan članak, stručan ali i vrlo razumljiv prosečnom čitaocu. Pohvala za doktorku.

Milan
12:42, 18. 01. 2023.
Odgovori

Veoma korisno objašnjavanje dr.Radulović o scintigrafiji i uopšte o nuklearnoj medicini,
tako da čitalac posle ovog teksta bez ikakvog straha od zračenja može da se uputi na potrebno snimanje. Svaka čast doktorki.

Arben
20:49, 23. 04. 2023.
Odgovori

30 Avgusta 2022 godine uradio sam scintigrafiju stitaste zlezde sa 99m Tc pertehnetatom i zaključak je ovako:scintigrafiski nalaz odgovara postojanju toksičnog adenoma u levom režnju štitaste žlezde.
S obzirom da se palpira nodus večih dimenzija u desnom režnju štitaste žlezde ,indikovana je scintigrafija tireoideje sa 99mTc MIBI koju sam uradio 13 marta 2023 godine i zaključak je ovako:scintigrafski se ne detektuje fokalno pojačana akumulacija odnosno usporena eliminacija radiofarmaka na mestima gde su viđene na scintigrafiju štitaste žlezde sa 99mTc pertehnetatom od 30.08.2022 god.
S obzirom na diskrepancu u nalazima današnje scintigrafije to jest 13.03.2023 godine i prethodno uradjene scintigrafije tireoideje sa tehencijum pertehentatom kao i da je od iste prošlo 6 meseci ,indikovano je ponoviti scintigrafiju sa 99m Tc pertehnetatom radi komparacije nalaza.Termin mi je zakazan za 28.04.2023 pa moje pitanje je dali treba da prodje malo vise vremena da bi uradio scintigrafiju koja ke treca po redu a nije proslo ni godinu dana odnosno zadnja scintigrafija je bila 13.03.2023 a sledeca treba da se uradi 28.04.2023
Čekam odgovor
Hvala unapred

Anci
21:04, 24. 04. 2023.
Odgovori

Poštovanje,zanima me koliko vremenski traje Scintigrafija Štitne žlijezde i da li ima kontraindikacije po ljudski organizam.U maju mjesecu imam Scintigrafiju Štitne žlijezde.Hvala

Jasmina Milosevic
13:24, 09. 05. 2023.
Odgovori

Postovani,
Radila sam dva puta biopsiju kostane srzi zbog velikog broja trombocita, koji variraju od 720-1003. Oba puta je uzet nereprezentativan uzorak pa patolog nije mogao da postavi dijagnozu. Volela bih da izbegnem opet lose iskustvo i da se bodem uzalud, pitanje je moze li scintigrafsko snimanje kostiju da pomogne u mom slucaju?
Srdacan pozdrav doktorki.

Slobodan
15:53, 30. 03. 2024.
Odgovori

Da li postoji problem da se uradi scintigrafija skeleta odmah nakon operacije katarakte ili treba da prođe izvesno vreme. Treba urgentan odgovor da bi se ispoštovan termin za kataraktu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo