Naslovna / Zdravlje

Digitorektalni pregled može da otkrije tumorske promene, zašto ga pacijenti obično odbijaju

Danijela Tadić|8:45 - 14. 12. 2023.

Velika većina pacijenata, ipak, unapred ima negativan stav prema ovom pregledu i odbijaju ga. Nažalost, nema nijedne druge dijagnostičke procedure koja bi bila alternativa ovom pregledu. Postoje samo dijagnostičke procedure koje nadopunjuju ovaj pregled, ali ne mogu da ga zamene, kaže urolog dr Zoran Brkić

rektalni pregled Dr Brkić: Ovo su medicinski pregledi kod kojih ne treba da postoje zablude i predrasude Foto: Shutterstock/ Urološki centar Beograd

Digitorektalni pregled važi za jedan od najneprijatnijih pregleda u urologiji. Lekari objašnjavaju da ovaj pregled može da otkrije rane promene na prostati, pa i tumore u završnom delu debelog creva. Dok velika većina pacijenata odbija ovaj pregled, u Srbiji se svakog dana otrije 6 novih slučajeva karcinoma prostate. 

 Velika većina pacijenata ima negativan stav

Digitorektalni pregled (DRP) je pregled prostate prstom kada urolog kroz čmar direktno opipva prostatu. Obavlja sa kažiprstom ruke na kojoj je sterilna rukavica premazana lubrikantom vazelinom.

– Pregled je značajan, jer se sa prstom pipaju sve promene na prostati koje su bitne za urologa. Velika većina pacijenata, ipak, unapred ima negativan stav prema ovom pregledu i odbijaju ga. Nažalost, ne postoji još nijedna druga dijagnostička procedura koja bi bila alternativa ovom pregledu. Postoje samo dijagnostičke procedure koje nadopunjuju ovaj pregled, ali ne mogu da ga zamene – kaže za portal eKlinika specijalista urolog dr Zoran Brkić.

Pregled otkriva uzrok smetnji pri mokrenju

Indikacije za ovaj pregled su, kako objašnjava dr Brkić, prvenstveno životna dob pacijenta iznad 40 godina, kao i svi simptomi donjeg dela urotrakta kao što su često mokrenje, tanak i isprekidan mlaz, bolnost u donjem delu stomaka i perineumu (međici), mokrenje dva do tri puta tokom noći, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike, zaostajanje mokraće u mokraćnoj cevi, te kapanje iz iste nakon mokrenja.  

– U velikom broju slučajeva ovaj pregled može da otkrije uzrok smetnji kod mokrenja.  Ovim pregledom se mogu otkriti i promene koje su suspektne na rak prostate, mogu da se napipaju hemoroidi, kao i tumori ovog dela završetka debelog creva, ako postoje –  precizira dr Brkić.

Kako se izvodi digitorektalni pregled, da li je bolan?

Prilikom pregleda pacijent kleči na stolu u takozvanom koleno – lakatnom položaju ili se jednostavno samo nasloni i savije na krevet, objašnjava doktor.

– Ovaj pregled je jednostavan, kratkotrajan i nije bolan. Za njega ne treba nikakva priprema. Iskusnom urologu ne treba vise od 10 sekundi da potpuno prstom pregleda prostatu. Bitno je samo da se pacijent opusti,  da sarađuje sa urologom, da se ne opire pregledu i ne stiska analni mišić. Rizici za ovaj pregled ne postoje tako da nema situacije u kojoj se ovaj pregled ne savetuje – dodaje dr Brkić.

Samom digitorektalnom pregledu ne prethode posebne pripreme, a posle ove dijagnostičke procedure pacijent može da se odmah vrati svojim radnim obavezama.

Tri dela urološkog pregleda

Pitali smo doktora da li je potrebno da digitorektalni pregled urade i pacijenti kod kojih se ultrazvukom prostate i PSA testom ne otkriju promene? Doktor objašnjava da se kompletan urološki pregled sastoji od tri dela.

– To su fizički pregled muškarca zajedno sa rektalnim pregledom, ultrazvuk urotrakta i marker koji se zove PSA. Svaki od ovih delova urološkog pregleda jednako je značajan i iznosi po 1/3 pregleda. Dakle, da bi urološki pregled bio kompletan treba da uradite sva tri dela pregleda 3/3 ili 100 odsto – kaže sagovornik portala eKlinika.

Postoje karcinomi prostate koji imaju normalan PSA i ultrazvučni nalaz

Doktor ističe da je obaveza urologa da se uvek urade sve tri komponente urološkog pregleda.

– Uradite ultrazvuk urotrakta i PSA i oni su uredni. Ako ne uradite i DRP niste 100 odsto pregledali pacijenta. Nedostaje vam DRP. Postoje karcinomi prostate koji imaju normalan PSA i ultrazvučni nalaz, ali se pipaju na osnovu DRP. Ja sam imao u svojoj praksi veći broj ovakvih slučajeva. Normalan nalaz ultrazvuka urotrakta, PSA test ispod 4, ali na DRP na prostati se pipa jedan ili više čvorova, prostata nije na dodir meko elastična, već je napeta i tvrda i to je dovoljan razlog da takvog pacijenta dalje dijagnostički obrađujemo, to jest, ovo je indikacija za biopsiju prostate i donošenje dijagnoze promene na prostati – naglašava dr Zoran Brkić.

Pregled kod kojeg ne treba da postoje zablude

Doktor objašnjava da sve navedeno ukazuje na nužnost obavlja preventivnih uroloških pregleda uz obavezan DRP.

Bez ikakvih predrasuda nas muškaraca po pitanju zadiranja u integritet muškosti. Ovo su medicinski pregledi kod kojih ne treba da postoje zablude i predrasude – dodaje dr Brkić.   

Rak prostate u 38. godini

Veliki deo pacijenata i dalje izbegava i redovne zdravstvene preglede pod opaskom „nešto će mi sigurno pronaći“. Podaci, iz zemlje i iz sveta, navode da su žene te koje više brinu o svojem zdravlju. Dr Brkić potvrđuje da dosta muškaraca u Srbiji izbegava preventivne preglede.

– Velik broj žena već od 20-te godine radi preventivne zdravstvene preglede kod ginekologa. Muškarcima se ovi preventivni pregledi savetuju kod urologa sa navršenih 40 godina života, kad su žene obavile već bar 20 pregleda. Mi muškarci, uglavnom razmišljamo „pa neće mene, ja sam zdrav“. Ima i onih koji se plaše da im se nešto ne pronađe. Dobna granica po pitanju raka prostate u našim krajevima se smanjila, imali smo rak prostate kod pacijenta sa 38 godina. Dobna granica raka testisa se produžila na starije populacije, pa smo imali rak testisa sa 55 godina. Savetujem redovne urološke pregled svim muškarcima koji su napunili 40 godina. Svaki rak je izlečiv kad se rano otkrije – naglašava dr Brkić.

Kada je sve bitnije od zdravlja

Zdravstveni pregledi su i domen zdravstvene kulture i brige za vlastio  zdravlje, objašnjava dr Brkić. Često su nam ipak neke druge nežive materijalne stvari bitnije od zdravlja.

Ako se automobil vodi jednom godišnje na tehnički pregled, moj je savet da tada i svaki muškarac uradi i „tehnički“ pregled svog zdravlja. U mnogim Evropskim zemljama praksa je da, od 10 muškaraca, njih bar 8 ili 9, obavljaju preventivne preglede. Kod nas je taj broj obrnut. Prošle godine smo u Srbiji imali 2.500 muškaraca sa novootkrivenim rakom prostate. Dakle, svaki dan u Srbiji se pronađe bar 6 novih slučajeva raka prostate. Mislim da ove brojke sve govore. Treba da se zbog ovih brojki misli na svoje zdravlje bez ikakvih zabluda i predrasuda jer se time spašava život – ističe dr Zoran Brkić.    

Doktor, navodi da ipak ima i pozitivnih promena kod mlađih generacija.

– Mlađe osobe su obaveštenije i pokazuju više interesa za svoje zdravlje od starijih muškaraca. Lakše i češće dolaze na urološke pregled kad imaju nekakav problem, jer bitno je kad se pojavi problem doći na vreme, a ne čekati – zaključuje dr Brkić. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo