Naslovna / Zdravlje

Modifikovan carski rez koji imitira prirodni porođaj

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 25. 12. 2023.

– Tim malim otvorima imitiramo porođajni put kojim plod prolazi kod prirodnog porođaja. Porođaj treba da sadrži elemente i pokrete prirodnog porođaja – kaže prof. dr Tihomir Vejnović o primeni

carski rez – Naša dužnost je da stalno preispitujemo prednosti i mane bilo koje tehnike, pogotovo carskoj reza, jer je ova intervencija najčešća operacija koja se izvodi na celom svetu Foto: Shutterstock & Lj. Petrović

Profesor dr Tihomir Vejnović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine autor je modifikacije carskog reza, koja po njemu i nosi ime. Kaže kako je to uradio ne bi li operacijom što više imitirao prirodni porođaj, jer je uvek najbolje ono što je prirodno.

Naša dužnost je da stalno preispitujemo prednosti i mane bilo koje tehnike, pogotovo carskoj reza, jer je ova intervencija najčešća operacija koja se izvodi na celom svetu – kazao je profesor dr Vejnović.

Potrebno više dozvola

Da bi se usvojila neka nova tehnika, potrebno je da se dobije više dozvola. Prof. dr Vejnović kaže kako postoji Komitet pri Ministarstvu zdravlja koji se bavi priznavanjem i primenom novih metoda i oni daju dozvolu da se te nove metode i rade.

– Od 2000. godine prošli smo sve instance. Tada je prvi put metoda prikazana Komitetu za ginekologiju i akušerstvo ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva. Na jednom simpozijumu oni su dali pozitivno mišljenje, kao stručno telo akušera tadašnje države Srbije i Crne Gore. Potom je 2006. godine izašla publikacija u Srpskom arhivu, časopisu koji je na SCI listi. Tu je prvi put objavljena modifikacija, jer sam te godine imao i pristupno predavanje u Medicinskoj akademiji SLD – priča dr Vejnović.

Provere dugo traju

Tehnika je 2012. godine objavljena u međunarodnom, nemačkom, časopisu, koji je takođe na SCI listi i tada je i dobila naziv „nova tehnika carskog reza po Vejnoviću“. Od tada se tehnika primenjuje u više zemalja. Dr Vejnović kaže kako je recenzija dugo trajala, skoro godinu i po, jer je dugo trajala provera da bi dali pozitivno mišljenje da je to nova metoda.

Napominje kako je do tada postojala samo jedna nova tehnika profesora Štarka „mizgab ladah tehnika“, koja je objavljena 90-ih godina.

Najčešća operacija na svetu

Carski rez je operacija koja se najčešće izvodi u celom svetu. Bitno je da sadrži sve relevatne elemente u metodologiji, uključujući i hiruršku tehniku – pojasnio je dr Vejnović.

Nakon što je stiglo odobrenje za primenu metode od Etičkog odbora Kliničkog centra Vojvodine, obratio se Ministarstvu zdravlja i dobio njihovu odluku da je to priznato kao nova tehnologija i može da se primenjuje kao nova metoda carskog reza u Srbiji. To je bilo 2018. godine.

Urađeno 20.000 porođaja ovom tehnikom

– Novom metodom je urađeno oko 20.000 porođaja u više zemalja, od čega je u našoj Klinici urađeno više od 10.000, a ja sam uradio oko 7.000 porođaja na ovaj način – ispričao je profesor Vejnović.

Kako navodi, najnovija publikacija iz 2022. godine je poredila ožiljak na mestu reza na materici kod različitih tehnika carskog reza, te su posle 20 godina postojanja metode dobili materijalne dokaze da je ožiljak bolji u odnosu na ostale tehnike.

Manje komplikacija

Manje je komplikacija, način zarastanja reza na materici je ključan za razvoj ozbiljnih komplikacija u narednim porođajima. Jedna je da se plod razvija na mestu ožiljka, a druga je prirastanje i urastanja posteljice na mestu prethodnog carskog reza. To komplikuje trudnoću i uvodi ženu u najviši potencijalni rizik po oštećenje zdravlja – navodi dr Vejnović.

Manji rez, kraće vreme operacije

Dr Vejnović ističe da u 20.000 urađenih carskih rezova ovom metodom  nije bilo slučaja kompletnog prorastanja posteljice kroz matericu, ako i dođe do prorastanja. Napominje kako je potrebno da se ispoštuju tri osnovna principa. Prvi je tehničko omogućavanje minimalno invazivne hirurgije, kada je rez i na trbušnom zidu i na materici manji u odnosu na druge metode. Tako je na trbušnom zidu rez do 10 cm, a na materici od tri do pet cm.

Druga prednost je da se maksimalno skraćuje vreme operacije, za više od tri puta, i operacija traje od 15 do 20 minuta, umesto kao ranije od 45 do 60 minuta. Samim tim je i gubitak krvi mnogo manji – objašnjava dr Vejnović.

Četiri pokreta bebe

Treći princip je da se ovom metodom imitira tok prirodnog porođaja.

– Tim malim otvorima imitiramo porođajni put kojim plod prolazi kod prirodnog porođaja. Porođaj treba da sadrži elemente i pokrete prirodnog porođaja. Postoje četiri pokreta koje beba pravi. To su put glave napred, zatim unutrašnja rotacija, potom zabacivanje glave (defleksija) i spoljašnja rotacija. Najvažniji je pritisak na poglavinu i grudni koš, da bi se izbacila sluz i plodova voda. To je imitacija prirodnog porođaja – otkriva dr Vejnović.

Pacijentkinje su kraće u anesteziji, operacija traje kraće, krvarenje je značajno manje, a samim tim je i broj komplikacija manji, oporavak je brži.

Brže skupljanje materice

Profesor Vejnović kaže kako je do ove metode došlo spontano, jer je kod klasične tehnike rez bio veliki, dolazilo je do velikog krvarenja, rez je bio uzdužan. Bila je to gruba i krvava operacija, ocenjuje on.

– Hteo sam to da promenim. Prva promena je bila što sam smanji rez na trbušnom zidu, a potom i na materici. Zatim sam promenio i način šivenja i napravio šav koji je smanjio rez za 50 odsto, manje je krvarenje, ubrzava se skupljanje materice. Logika primene je bila u vezi sa imitacijom prirodnog porođaja, jer je ono što je prirodno najbolje. Sve je minimalno invazivno, u kratkom vremenskom roku i da se imitira priroda – istakao je dr Vejnović.

Prema njegovim rečima, pacijentkinje su zadovoljne i kažu da se brže oporavljaju i da imaju manje bolova, u odnosnu na klasičnu tehniku carskog reza.

Edukacije drugih lekara

Od pre deset godina dr Vejnović organizuje i edukacije lekara, a na nedavno održanom Simpozijumu imali su i kurs „carski rez Vejnović“, koji je imao teorijski deo, kao i 3D prikaz animacije šivenja materice i objašnjenje procedure korak po korak, pa su onda lekari radili operacije na modelima od sunđera.

Održali smo desetine kurseva po svetu, da kolege vide kako se radi metoda, da im se objasni način rada od početka do kraja. Bili su kursevi u Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Crnoj Gori, kao i predavanja u velikom broju zemalja – kaže na kraju razgovora za portal eKlinika prof. dr Tihomir Vejnović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo