Naslovna / Zdravlje

Kreirani hirurški konci, koji menjaju boju, ako se pojavi infekcija rane

Priredio/la: I. V. |17:00 - 18. 04. 2023.

Infekcije rane nakon hirurške intervencije mogu da se dese, posebno ako se ne održavaju pravilno ili usled loše higijene, ali, uz pomoć soka cvekle, mlada naučnica kreirala je konce koji registruju infekciju čim se pojavi

hirurški konci Promene pH vrednosti kože dešavaju se u ranoj fazi infekcije Foto: Shutterstock

Hirurški konci ili šavovi koriste se nakon operacija kako bi držali spojeno ivice rane ili hirurškog reza i se koriste se za zatvaranje rana na koži ili drugim tkivima. Ono što je važno jeste da se nakon zašivanja rane vodi računa o stanju šavova i rane, kako bi se ubrzao proces zarastanja i sprečila infekcija, koja može da se desi usled neadekvatnog tretiranja rane ili higijene. Kako se to ne bi desilo tinejdžerka Dasia Taylor iz Sjedinjenih Američkih Država kreirala je konce, koji menjaju boju, ako se pojavi infekcija rane, čime se sprečava ponovna hirurška intervencija.

Uz pomoć soka cvekle hirurški konci menjaju boju

Dasia Taylor, sedamnaestogodišnja učenica Iowa City West High School u Ajovi, u poslednjih 18 meseci iscedila je mnogo soka od cvekle. Naime, ovo korenasto povrće, kako je otkrila, obezbeđuje savršenu boju za njen izum – hirurške konce, koji menja boju od jarkocrvene do tamnoljubičaste, kada se rana inficira.

Počela je da radi na projektu u oktobru 2019, nakon što je njen profesor hemije saopštio učenicima  informacije o naučnim sajmovima širom države. Dok je razvijala svoj izum, osvojila je nagrade na nekoliko regionalnih sajmova nauke, pre nego što je dospela na nacionalnu scenu. Januara 2023.  Dasia Taylor proglašena je za jednog od 40 finalista u Regeneron Science Talent Search, najstarijem i najprestižnijem takmičenju u oblasti nauke i matematike za maturante u SAD.

Kada se javi infekcija hirurški konci šalju upozorenje

Kao što je u svetu nauke poznato – u osnovi uspešnog projekta je problem, koji treba rešiti. Taylor je izučavala kako funkcionišu šavovi obloženi provodljivim materijalom, koji može da oseti u kakvom stanju je rana na osnovu promena električnog otpora i prenese te informacije na mobilne  telefone ili računare pacijenata i lekara. Kada provodna površina šavova otkrije promenu, ona šalje upozorenje pametnom telefonu ili računaru.

Iako bi ovi „pametni“ konci mogli da pomognu u SAD, ovaj mediciinski „alat“ mogao bi da bude manje primenljiv u zemljama u razvoju, gde ponekad nedostaje pristup internetu i mobilna tehnologija. Za ovakvom vrstom pametnih hiruških šavova zaista postoji potreba, jer, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u proseku, 11 procenata hirurških rana razvija infekciju u nerazvijem i srednje razvijenim zemljama, dok se ta situacija dešava u 2 do 4 odsto slučajeva u SAD, na primer.

Infekcije posle carskog reza privukle pažnju mladoj naučnici

Infekcije nakon carskog reza posebno su privukle pažnju mlade Dasie Taylor. U nekim afričkim zemljama, do 20 procenata žena, koje se porođaju carskim rezom razviju infekcije na mestu hirurške intervencije. Istraživanja su takođe pokazala da zdravstveni centri u Sijera Leoneu u  Demokratskoj Republici Kongo, kao i u Burundiju, imaju slične ili niže stope infekcije, između 2 i 10 odsto, nakon carskih rezova nego u SAD, gde se stope kreću od 8 do 10 procenata.

Ali, pristup mobilnoj telefiniji je značajno drugačiji. BBC istraživanje objavljeno 2016. pokazalo je da u Sijera Leoneu oko 53 odsto ljudi poseduje mobilne telefone, a oko tri četvrtine njih poseduje osnovne mobilne telefone, ali ne i „pametne“ telefone. Ova činjenica bila je izazov za mladu istraživačicu.

Ljubičasta nijansa označava razvoj infekcije

Sedamnaestogodišnjakinja je petkom, posle nastave, provela mesece istražujući pod nadzorom svoje profesorke hemije i njeno konačno rešenje bilo je da iskoristi prednosti prirodnog pH nivoa kože. Nivoi pH kože obično se kreću oko 5 pH, ali infekcija može da izazove porast pH vrednosti. Kada se to dogodi, hirurški šavovi, koji menjaju boju, prethodno obojeni sokom od cvekle, prelaze od crvene u  ljubičastu boju. Ta nijansa ukazuje da se pojavila infekcija.

– Otkrila sam da je cvekla promenila boju na savršenoj pH tački, na oko 9 p. To je savršen pokazatelj inficirane rane – izjavila je Taylor, a sobzirom na to da se promene pH vrednosti dešavaju u ranoj fazi infekcije, mlada naučnica se nada da hirurški šavovi, koji menjaju boju, mogu da pomognu u otkrivanju infekcija u ranoj fazi, kada antibiotici mogu da ih leče, umesto da se tretiraju invazivnijim merama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo