Naslovna / Ishrana

Može li čaša soka sveže cvekle dnevno da pomogne u regulisanju visokog krvnog pritiska, objasnili su naučnici 

Priredio/la: I. V. |15:30 - 12. 02. 2023.

Mogućnost korišćenja prirodnog napitka kao pomoćnog sredstva za snižavanje visokog pritiska najviše privlači ljude koji ne žele da gutaju pilule danima kada se osećaju dobro

čaša soka cvekle Čaša soka sveže cvekle dnevno može efikasno da reguliše krvni pritisak Foto: Shutterstock

Čaša soka sveže cvekle dnevno može efikasno da reguliše krvni pritisak, a prema objašnjenju naučnika sa Queen Mary University u Londonu, ova dnevna doza uspešno snižava pritisak kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom.

Čaša soka sveže cvekle deluje kao i antihipertenzivni lek

Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, koji su dnevno pili čašu od 250 ml soka sveže cvekle imali su prosečno smanjenje krvnog pritiska od oko 8/4 mmHg (što je kod mnogih pacijenata vratilo krvni pritisak na „normalan“ nivo. To je zbog toga što cvekla, i drugo lisnato zeleno povrće kao što su zelena salata i kupus, sadrže visoke nivoe supstance poznate kao „neorganski nitrat“. Potencijalni značaj ovih nalaza ogleda se u tome što studije ukazuju da svako uvećanje krvnog pritiska od 2 mmHg povećava verovatnoću od smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima za 7 procenata i rizik od moždanog udara za 10 odsto.

Studija naučnika sa Queen Mary University prvi je dokaz o dugotrajnom smanjenju krvnog pritiska uz dodatak nitrata u ishrani kod relevantne grupe pacijenata. Prosečno smanjenje krvnog pritiska uz jedan antihipertenzivni lek je 9/5 mmHg. U poređenju sa 8/4 mmHg, koliko pritisak može da snizi sok cvekle, nalazi ukazuju na ulogu nitrata u ishrani kao efikasnog, lakog i pristupačnog tretmana u kontroli krvnog pritiska, koji imaju slične rezultate kao i lečenje lekovima.

Dnevna doza neorganskog nitrata

– Bolesti srca i krvnih sudova, koje mogu da izazovu srčani i moždani udar, ostaju najveći uzrok smrti širom sveta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, srećni smo što možemo da napravimo određene promene u načinu života, koje dramatično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Ovo istraživanje dokazalo je da dnevna doza neorganskog nitrata može da bude  jednako efikasna, kao i medicinski lek u smanjenju krvnog pritiska, a najbolji deo je to što taj prirodni lek možemo da dobijemo od cvekle i drugog lisnatog zelenog povrća – objasnila je vođa studija profesorka Amrita Ahluwalia sa Queen Mary University.

Čaša soka cvekle dnevno širi krvne sudove i smanjuje ukočenost arterija

Kliničko ispitivanje druge faze, objavljeno u časopisu Hypertension, sprovedeno je na 64 pacijenta starosti od 18 do 85 godina. Polovina pacijenata uzimala je propisane antihipertenzivne lekove, ali nisu uspeli da dostignu ciljani krvni pritisak, a druga polovina ispitanika sa visokim krvnim pritiskom, nije uzimala nikakve lekove. Pacijentima je nasumično dodat dnevni dodatak ishrani tokom 4 nedelje – polovina je dobijala nitrate (250 ml soka sveže cvekle), a druga polovina placebo (250 ml soka cvekle, ali bez nitrata).

Tokom studije, pacijenti u interventnoj grupi, koja je pila svež sok cvekle, doživeli su poboljšanje od oko 20 procenata u kapacitetu proširenja krvnih sudova i smanjenje ukočenosti arterija za oko 10 odsto. Druga istraživanja pokazala su da ove promene u funkciji krvnih sudova imaju veze sa značajnim smanjenjem srčanih oboljenja.

Mnogi ne vole da uzimaju lekove doživotno, posebno kada se osećaju dobro

Profesorka Amrita Ahluwalia, između ostalog zaključuje da je pacijentima lako da im čaša soka cvekle dnevno postane rutina od koje će imati vidljive koristi. Sledeći korak će, kako je najavila, biti pokretanje velikog kliničkog ispitivanja faze 3 kako bi se utvrdilo da li je uticaj nitrata u ishrani dugoročan i da li to treba preporučiti u zdravstvenim smernicama.

– Izuzetno je korisno za ljude da mogu da kontrolišu krvni pritiask nekliničkim sredstvima, kao što je konzumiranje povrća. Znamo da mnogi ljudi ne vole da uzimaju lekove doživotno, posebno kada se osećaju dobro, i zbog toga je redovnost uzimanja lekova veliki problem. Za one koji žele da unose dijetalne nitrate u svoju svakodnevnu ishranu, trik nije u tome da povrće kuvaju s obzirom na to da je dijetalni nitrat rastvorljiv u vodi, ali kuvanje na pari, pečenje ili ispijanje svežeg soka ima pozitivan efekat – naglasila je profesorka Ahluwalia.

Nikako ne treba zaboraviti, da je ovo istraživanje sprovedeno u kliničkim uslovima i da su pacijenti bili pod kontrolom kardiologa. Zato, ukoliko vam je dijagnostikovana hipertenzija, nikako nemojte da prekidate terapiju, bez preporuke vašeg kardiologa. Jer je upravo i cilj svake terapije protiv hipertenzije da vam reguliše krvni pritisak, tako da kada je sve u redu, znači da lekovi deluju, a ne da ne treba više da ih koristite. Pažljivo sa svim pomoćnim lekovitim sredstvima, pa i sa predstavljenim napitkom od cvekle, koji je sigurno dobar, ali nikako ne i zamena za lekove, protiv hipertenzije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo