Šest zdravih i moćnih napitaka koji jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje

Priredio/la: Vesna Stanimirović    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Zdravlje creva često je u senci, iako sve više istraživanja pokazuje da od stanja našeg mikrobioma zavisi mnogo toga – od varenja i imuniteta do raspoloženja i nivoa stresa. I dok probiotici u hrani nisu više novost, možda će vas iznenaditi da i određeni napici mogu snažno da podrže zdravlje creva – ali i celog organizma

Fermentisani sokovi, bujon od kostiju i sok od višnje mogu da nahrane vaš mikrobiom i ojačaju imunitet, varenje i – raspoloženje. Možda zvuči neobično, ali kada je u pitanju celokupno zdravlje – fizičko i mentalno – naša creva su često glavna u toj priči. Kada podržimo varenje na pravi način, istovremeno možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, pa čak i umanjiti hronične upale u organizmu.

– Raznovrsne bakterije u crevima su ključ za zdrav mikrobiom creva.  Među opcijama koje mogu doprineti dobrom zdravlju mikrobioma, nalaze se i određeni napici koji ne samo da hrane dobre bakterije, već sadrže i važne vitamine i minerale – kaže dijetetičarka Ešli Baumol iz bolnice Lenox Hill u Njujorku.

Kako pomoći dobrim bakterijam da budu brojnije

Baš kao i hrana bogata probioticima, i pića koja vole creva najčešće su fermentisana – jer upravo taj proces pomaže dobrim bakterijama da prežive, umnožavaju se i obavljaju svoju korisnu ulogu. Ali važno je da uvođenje ovakvih napitaka bude postepeno, upozorava nutricionistkinja specijalizovana za zdravlje creva Adijana Kastro.

Ako prebrzo povećate unos fermentisanih napitaka, može doći do nadimanja i probavnih smetnji. Počnite sa 30 do 60 ml dnevno, pa polako povećavajte do 120–180 ml – savetuje ona. – Nema čudotvornog pića koje rešava sve, ali ako ih redovno konzumirate, mogu značajno doprineti otpornijim crevima.

U nastavku otkrivamo 6 napitaka koje bi svako od nas trebalo da uvrstiti u svakodnevnu rutinu, a koje možemo nabaviti već pri sledećoj poseti prodavnici.

1. Kefir

Izgleda kao razređeni jogurt, ali kefir se fermentiše na drugačiji način – pomoću posebnih „zrnaca“ koja sadrže bakterije i kvasce. Oni razgrađuju mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu, čime se stvaraju korisne bakterije i osvežavajuće blago kiselkaste a ponekad i blago gazirane arome.

– Zbog toga što se količina laktoze tokom fermentacije smanjuje, kefir je odličan izbor i za ljude koji imaju intoleranciju na mleko – kaže dijetetičar Adrian Ernandez. I dodaje da su bakterije iz kefira povezane sa smanjenjem simptoma kod upalnih bolesti creva, dijabetesa i čak nekih oblika raka.

2. Vodeni kefir

Ako ne podnosite mleko ili ste vegan, probajte vodeni kefir – koji se sve češće nalazi u frižiderima prodavnica zdrave hrane. Pravi se fermentacijom japanskih kristalnih zrnaca u zaslađenoj vodi, kokosovoj vodi ili voćnom soku. Japanski kristali, poznati i kao Tibicos ili vodeni kefir, predstavljaju lekovitu gljivu koja je nezaobilazna kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Ovi kristali, poznati i kao biserne suze, kaspijske morske alge ili samo vodeni kristali, imaju svoje korene na Kavkazu, gde su vekovima bili korišćeni za pravljenje napitka koji je pridonosio dugovečnosti i zdravlju lokalnog stanovništva.

– Dobija se blago sladunjav, osvežavajući napitak sa mehurićima, bez kofeina i bez sastojaka životinjskog porekla – kaže dijetetičar Ernandez – Osim što jača mikrobiom, može dati i blagi prirodni energetski podsticaj.

3. Kvas od cvekle

Ova slana fermentisana tečnost potiče iz Istočne Evrope i pravi se jednostavno – od sveže cvekle, morske soli i vode. Tokom fermentacije razvijaju se probiotske kulture koje pozitivno utiču na mikrobiom.

Pored toga, cvekla sadrži betalaine, snažne antioksidante koji smanjuju upalu u digestivnom traktu, kao i kalijum (važan za rad mišića u crevima) i magnezijum, koji može pomoći u borbi protiv stresa – čestog uzročnika problema sa varenjem.

4. Bujon od kostiju

Za razliku od obične supe, ovaj bujon se kuva od kostiju (ne od mesa) i to satima – minimum 8. Tokom tog dugog kuvanja iz kostiju se oslobađaju kolagen i minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i cinka.

Bujon je prava hranljiva infuzija za creva, naročito ako imate osetljiv stomak – ističe Ernandez. – Glutamin, aminokiselina koja se prirodno nalazi u bujonu, pomaže u obnavljanju i očuvanju sluzokože creva i smanjuje digestivne tegobe.

5. Sok od nar

Osim što je ukusan, sok od nara obiluje polifenolima i antioksidantima (vitamini C i E) koji neutrališu štetne slobodne radikale – molekule koji mogu oštetiti crevnu sluznicu.

– Kada se fermentišu u crevima, polifenoli iz nara podstiču stvaranje kratkolančanih masnih kiselina koje smanjuju upalu i jačaju crevnu barijeru – objašnjava Ernandez. A ako tražite inspiraciju za zdravu verziju bezalkoholnog koktela, sok od nara je idealan sastojak.

6. Sok od višnje

Slično kao i nar, sok od višnje (nezaslađeni) bogat je antocijanima, antioksidantima koji imaju snažno protivupalno dejstvo i takođe pomažu pri proizvodnji korisnih masnih kiselina za creva.

Pored toga, sadrži vitamin A i gvožđe – nutrijente povezane sa zdravim mikrobiomom. Nedostatak gvožđa, prema nekim istraživanjima, može biti povezan sa većim rizikom od zapaljenskih bolesti creva, jer negativno utiče na imunitet.

Zdravlje počinje u crevima

Dobri mikroorganizmi u crevima imaju moć da utiču na varenje, imunitet, pa čak i na naše raspoloženje. Iako nijedno piće nije čarobni lek, ova fermentisana i hranljiva pića mogu biti jednostavan način da ojačate svoj mikrobiom iznutra.

Savet: počnite postepeno – prvo mala količina dnevno, pa vremenom povećavajte. Vaša creva će vam biti zahvalna!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>