Naslovna / Ishrana

Kefir – moćni probiotik koji jača imunitet i poboljšava varenje

9:00 - 21. 06. 2025.

kefir Foto: Shutterstock

Kefir je napitak od fermentisanog mleka koji se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih probiotika zbog bogatstva korisnih mikroorganizama koje sadrži. Kao i druga hrana koja sadrži dobre bakterije ili probiotike, kao i postbiotike (nusproizvode bakterija), kefir poboljšava zdravlje creva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.

Kefir spada u kategoriju „superhrane“

Nutritivne prednosti kefira variraju u zavisnosti od vrste mleka koje sadrži i procesa fermentacije. Ali, generalno, kefir je bolji od jogurta jer sadrži širok spektar probiotskih bakterija i kvasaca (više od 30 različitih sojeva). Takođe, kefir ima malo laktoze (mlečnog šećera), pa čak i ljudi sa intolerancijom na laktozu obično mogu da ga piju bez problema.

Kefir se smatra superhranom, jer je bogat vitaminima, mineralima i hranljivim materijama, kao što su:

  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Belančevine
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Vitamin B12
  • Vitamin D.

Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih sojeva. Kada jedemo hranu bogatu probioticima i postbioticima poput kefira, to dodaje više dobrih bakterija u creva. One drže pod kontrolom štetne bakterije i podstiču zdravlje creva. Studije pokazuju da redovno konzumiranje kefira pozitivno deluje na ravnotežu mikrobioma, smanjujući simptome inflamatorne bolesti creva, kao i da ublažava hroničnu konstipaciju.

Mlečni napitak se često koristi i za čišćenje creva

Pored hranljivih materija, ovaj mlečni napitak ima 6 važnih zdravstvenih prednosti – podstiče zdravlje creva, održava jake kosti, bori se protiv bakterija, održava mišiće zdravim, pomaže kontrolu šećera u krvi i olakšava stres.

S obzirom na to da je dobar za digestivni trakt i poboljšava varenje, kefir se često koristi i za čišćenje creva. Digestivni trakt je dom čitavog sveta mikroorganizama (mikrobioma) koji uključuju bakterije, gljivice i viruse. Neki od njih su štetni, dok su drugi korisni, pomažu u varenju i stvaraju supstance potrebne našem telu. Ako loše bakterije počnu da se razmnožavaju i šire, to izbacuje mikrobiom iz ravnoteže, uzrokujući bol u stomaku, nadimanje, zatvor, dijareju, gasove…

Kako se pravi kefir?

Kefir se pravi dodavanjem zrna kefira, koja sadrže kvasac i dobre bakterije, u kravlje, kozje ili ovčje mleko. Mikroorganizmi pretvaraju laktozu (mlečni šećer) u mlečnu kiselinu, dajući joj kiselkast ukus i mnoštvo hranljivih materija. Ima ukus kao tečni jogurt i dolazi u običnim i aromatizovanim varijantama. Ali, treba biti na oprezu ako se bira aromatizovan kefir jer on sadrži dodatne količine šećera. A previše šećera umanjuje zdravstvene prednosti kefira.

Fermentisani napitak protiv loših bakterija

Osim što je superhrana, kefir je i „superheroj“ u crevima jer se bori protiv klica koje izazivaju bolesti poput E. coli i salmonele. U laboratorijskim studijama, kefir je bio jednako efikasan u borbi protiv štetnih bakterija kao i antibiotici. Dobre bakterije u kefiru se bore sa štetnim organizmima u crevima. Takođe, oslobađaju nusproizvode toksične za loše bakterije i kvasac. Osim što se bori protiv loših bakterija u crevima, kefir štiti zube od bakterija koje izazivaju karijes. Stomatološka studija je uporedila ispijanje kefira sa dnevnim ispiranjem fluorom. Kefir je bio jednako efikasan kao i fluor u smanjenju rizika od karijesa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo