Naslovna / Zdravlje

Koliko je bezbedan višestruki carski rez

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 22. 05. 2024.

Bezbednost višestrukih porođaja carskim rezom nešto je o čemu lekari i budući roditelji ozbiljno razmišljaju kada donose odluke o budućim porođajima

višestruki carski rez Mnoge žene brinu o rizicima koji dolaze sa ponovljenim carskim rezom Foto Shutterstock

Svaka žena se, možda, pita da li je bezbedno ako ima više od jednog carskog reza. Svaka trudnoća je drugačija, tako da je teško dati standardni odgovor o broju carskih rezova koji su bezbedni. I naravno, postoje neke okolnosti u kojima je višestruki carski rez medicinski neophodan.

Ako ste imali carski rez, da li i kod sledeće trudnoće morate da ga imate

Ne, ne mora da se radi carski rez kod narednih trudnoća, sve dok je prethodni carski rez bio nizak poprečni (horizontalni) rez na materici, kaže dr Robert O. Atlas, šef odeljenja akušerstva i ginekologije u Mercy Medical CenterLokacija reza je važna. Kako kažu na American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), tip reza materice koji je rađen kod prethodnog carskog reza može odrediti buduće porođaje, jer je veća verovatnoća da će neki ožiljci na materici izazvati rupturu tokom vaginalnog porođaja nakon porođaja carskim rezom (VBAC). Nizak vertikalni i visok vertikalni rez nose veći rizik od rupture u poređenju sa niskim poprečnim rezom materice.

Na ACOG kažu da žene sa istorijom carskog reza imaju dve opcije za buduće porođaje: zakazani porođaj carskim rezom ili VBAC. Ako je prethodni carski rez bio nizak poprečni rez, lekar bi mogao da predloži pokušaj prirodnog porođaja nakon porođaja carskim rezom (TOLAC), što je pokušaj da se uradi VBAC.

VBAC nije uvek moguć i ponekad i naredne trudnoće moraju da se završe carskim rezom. Ovakva situacija dovodi do pitanja koliko se carskih rezova smatra sigurnim.

Koliko je carskih rezova bezbedno

Kada je u pitanju broj carskih rezova koji su bezbedni, dr Atlas kaže da nema pravog odgovora na ovo pitanje.

– Postoje žene koje su imale šest ili sedam carskih rezova bez ikakvih problema, ali i druge sa samo jednim carskim rezom čija je sledeća trudnoća povezana sa veoma teškim problemom kao što je urasla posteljica (placenta accreta) ili ozbiljne adhezije (retko stanje nakupljanja ožiljnog tkiva unutar materice čime se smanjuje prostor unutar materične šupljine) – kaže on.

Ali da bi donekle dali neku procenu, Mayo Clinic kaže da se TOLAC ne preporučuje nakon tri ili više prethodnih carskih rezova.

Rizici višestrukih carskih rezova

Dr Atlas kaže da određene komplikacije mogu da se jave kod ponovljenih carskih rezova, i to:

  • ruptura materice
  • komplikacije bešike
  • adhezije ili razderotine creva
  • adhezije omentuma (peritonealni deo trbušne maramice koji se nalazi između želuca i debelog creva)
  • komplikacije krvnih sudova
  • prekomerno krvarenje
  • potreba za transfuzijom krvi
  • histerektomija

Takođe postoje rizici za placentu koji se povećavaju sa višestrukim carskim rezom. To su placenta accreta, placenta previa i abrupcija placente.

Iako je smrt rizik povezan sa bilo kojom hirurškom procedurom, studija iz 2017. godine nije otkrila značajnu razliku u veoma ozbiljnim komplikacijama povezanim sa ponovljenim carskim rezom (više od tri) u poređenju sa carskim rezom uopšte. Najčešća komplikacija, koja je bila znatno izraženija kod onih sa višestrukim carskim rezom, bile su adhezije.

Koliko dugo treba čekati na sledeću trudnoću nakon carskog reza

Dužina vremena do naredne trudnoće nakon carskog reza zavisiće od nekoliko faktora.

Kada je o ovome reč, U.S. Department of Health and Human Services preporučuje da se čeka najmanje 12 meseci za bilo koju vrstu porođaja. Period kraći od godinu dana povećaće šansu da se nova beba rodi prerano.

Lekar će možda nekim ženama preporučiti još duži period između porođaja i sledeće trudnoće (18 meseci minimum) da bi telo imalo dovoljno vremena da se oporavi. Ali, među lekarima o ovome ne postoji konsenzus.

Studija iz 2018. godine otkrila je da žene svih uzrasta imaju povećan rizik od loših ishoda trudnoće sa kraćim vremenskim periodima između trudnoća. Ovi kraći vremenski periodi definisani su kao 6 meseci u odnosu na 18 meseci. Na osnovu svojih nalaza, istraživači predlažu raspon od 12 do 24 meseca, pri čemu je 18 meseci idealno vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo