Naslovna / Zdravlje

Šta je Ashermanov sindrom, koliko se često javlja i kakav rizik sa sobom nosi

Priredio/la: I. V. |17:00 - 25. 05. 2023.

Kako bi pojasnili ovaj sindrom, lekari ga često upoređuju sa zidovima sobe, koji postaju sve deblji i deblji, čineći prostor u sredini sobe sve manjim i manjim

Ashermanov sindrom Ashermanov sindrom je stečeno stanje kada se ožiljno tkivo (adhezije) formiraju unutar materice. Foto: Shutterstock

Ashermanov sindrom je stanje kada se ožiljno tkivo (adhezije) formiraju unutar zidova materice. Ožiljno tkivo može da se nakupi i tako smanji količinu prostora unutar materice. Ovo stanje može da se javi usled komplikovanih medicinskih procedura ili lečenja raka. Žene sa Ashermanovim sindromom obično imaju menstruaciju slabijeg intenziteta, bol u karlici ili se bore sa problemom neplodnosti.

Šta je Ashermanov sindrom?

Ashermanov sindrom ili adhezija je retko stanje nakupljanja ožiljnog tkiva unutar materice čime se smanjuje prostor unutar materične šupljine. Kako bi pojasnili ovu pojavu, lekari je često upoređuju sa zidovima sobe, koji postaju sve deblji i deblji, čineći prostor u sredini sobe sve manjim i manjim. Stanje može da izazove bol u karlici i abnormalno krvarenje iz materice, kao i problem sa začećem. Ashermanov sindrom smatra se retkom bolešću i vrlo često ostaje nedijagnostikovan. Može da se leči i tako se, pre svega, ublažavaju  simptomi.

Ko sve može da dobije Ashermanov sindrom?

Ashermanov sindrom je stečeno stanje, što znači da je nečim uzrokovan, neki problem je uticao da se razvije ožiljno tkivo. Ovaj sindrom može da se dobije na nekoliko načina, a pre svega zbog operacije, infekcije i lečenje raka. Rizik od razvoja Ashermanovog sindroma može da se poveća:

  • Ako ste imali operaciju na materici u prošlosti, kao i operativnu histeroskopiju, komplikovanu dilataciju, kiretažu ili carski rez
  • Ukoliko su česte karlične infekcije
  • Ako se lečite od karcinoma.

Koji su simptomi i uzroci Ashermanovog sindroma?

Ashermanov sindrom prepoznaje se po različitim simptomima:

  • Po veoma laganim menstruacijama (hipomenoreja)
  • Izostanku menstruacije (amenoreja)
  • Abnormalnom krvarenju iz materice
  • Jaki grčevi ili bol u karlici
  • Poteškoće sa začećem.

Nakupljeno ožiljno tkivo (adhezije) ograničavaju prostor unutar materice i ponekad mogu da blokiraju grlić materice. To može da se dogodi iz nekoliko razloga, ali jedan od glavnih uzroka je operacija materice ili grlića materice. Uzroci Ashermanovog sindroma su i:

  • Operativna histeroskopija: Operacija kojom se seku i uklanjaju fibroidi u materici.
  • Dilatacija i kiretaža: Vrsta operacije, dilatacija i kiretaža koristi se za otvaranje grlića materice (dilataciju), a zatim uklanjanje tkiva iz materice. Ovo tkivo može da bude  sluznica materice (endometrijuma) ili tkivo od pobačaja ili abortusa. Tokom postupka, koristi se alat za struganje dodatnog tkiva. Obično ne uzrokuje ožiljke osim ako nema  osnovne infekcije.
  • Carski rez: Operacija se koristi za porođaj bebe. U nekim slučajevima, carski rez može da izazove stvaranje ožiljnog tkiva. To može da se desi kada su šavovi korišćeni za zaustavljanje krvarenja (hemoragije) tokom carskog reza i ako postoji infekcija u vreme zahvata. Inače, veoma je retko da carski rez izazove Ashermanov sindrom.
  • Infekcije: Infekcije same po sebi obično ne izazivaju Ashermanov sindrom. Ali, kada postoji infekcija dok je neko podvrgnut operaciji materice, kao što je kiretaža ili carski rez, moguće je da se sindrom razvije. Neke infekcije, koje mogu da dovedu do Ashermanovog sindroma, su cervicitis i zapaljenske bolesti karlice.
  • Tretman zračenjem: Ponekad opcija lečenja može da izazove razvoj ožiljnog tkiva u materici. Terapija zračenjem može da se koristi za rak grlića materice, i to može da izazove adhezije (ožiljno tkivo) koje dovode do Ashermanovog sindroma.
  • Intrauterini uložak  ili spirala je vrsta kontraceptivnog sredstva, dugotrajna kontrola  rađanja, koja se stavlja unutar materice gde ostaje po nekoliko godina. Kada se ovaj uređaj implementira u telo, uvek postoji rizik od infekcije i razvoja ožiljnog tkiva. Međutim, ovo nije dokazan uzrok Ashermanovog sindroma i spirale nisu obično povezane sa ovim stanjem.

Kako se dijagnostikuje i leči Ashermanov sindrom?

Ashermanov sindrom se obično dijagnostikuje kada žena doživi simptome kao što su bol u karlici, amenoreja (nedostatak menstruacije), abnormalno krvarenje iz materice ili nemogućnost da zatrudni. Test na ovaj sindrom radi se i ukoliko je žena imala proceduru dilatacije i kiretaže, carski rez, terapiju zračenjem ili infekciju karlice.

Postoji nekoliko načina lečenja Ashermanovog sindroma. Najvažnije da žena objasni vrstu bola koji oseća, kao i svoje planove po pitanju trudnoće. Ako planira trudnoću plan lečenja uključuje uklanjanje ožiljnog tkiva, što može da pomogne ako žena oseća grčeve ili bol u karlici, bez obzira na to da li planira trudnoću. Glavni cilj lečenja je uklanjanje ožiljnog tkiva i vraćanje materice u prvobitnu veličinu i oblik. Lečenje Ashermanovog sindroma može pomoći tako što:

  • Ublažava bol
  • Vraća u normalu menstrualni ciklus
  • Omogućava mogućnost trudnoće trudnoće u predmenopauzi.

Lekar histeroskopijom uklanja adhezije u materici. Tokom histeroskopije, koristi se tanak alat – histeroskop, kako bi se snimila unutrašnjost materice i uklonilo ožiljno tkivo. Histeroskop se ubacuje u vaginu, kroz grlić materice u matericu. Ožiljno tkivo se veoma pažljivo uklanja tokom ove procedure. Mogući rizik ove procedure je oštećenje zdravog tkiva unutar materice dok se otklanja ožiljno tkivo.

Hormonski tretmani (estrogen) mogu da budu upareni sa malim intrauterinim kateterom koji se ostavlja u materici nekoliko dana nakon histeroskopije. To smanjuje rizik od ponovnog formiranja ožiljnog tkiva nakon procedure. U stvari, estrogen podstiče zarastanje  endometrijuma (unutrašnjosti materice), a kateter obezbeđuje fizičku barijeru između  prednjeg i zadnjeg zida materice, tako da se ne lepe jedan za drugi u nekoliko dana nakon procedure uklanjanje tkiva. Kada se ubaci intrauterini kateter, dobijaju se antibiotici kako  bi se sprečile moguće infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo