Naslovna / Zdravlje

Šta je troponin? Koje vrednosti mogu da ukažu na infarkt miokarda?

Danijela Tadić|15:00 - 28. 12. 2023.

Lečenje zavisi od primarnog uzroka, u slučaju infarkta miokarda, terapija se temelji na hitnim procedurama za otvaranje začepljene arterije

srčani udar - razlozi nastanka Srčani udar ne bira mesto i vreme i mogu ga isprovocirati razna stanja Foto: Shutterstock

Troponin je ime za grupu proteina bitnih za regulaciju rada srca. Troponin reguliše kontrakcije srca i skeletnih mišića. Jak bol i pritisak u ruci koji se širi u levu ruku najčešći je simptom infarkta. Moguće je da pacijent ima i samo jedan simptom infarkta. Nije svaki bol u grudima znak infarkta, objašnjavaju lekari. Da li je bol u grudima zaista posledica pretrpljenog infarkta, uz druge dijagnostičke metode, mogu da ukažu i vrednosti troponina. Troponin I je povišen kod infarkta miokarda.

Dospeva u krv posle srčanog udara

Veće vrednosti ovog biomarkera mogu da ukažu i na postojanje drugih bolesti kao što su nestabilna angina, fizička trauma, srca, kongestivna srčana insuficijencija, ali i kod bubrežnih oboljenja, sepse.

Postoje tri vrste troponina, tri različita proteina koji pomažu u regulisanju kontrakcija srca i skeletnih mišića. Normalni nivoi troponina manji su od 99 percentila. Tri proteina su troponin C, troponin I i troponin T. Troponin C vezuje kalcijum i prenosi troponin I koji se vezuje za proteine aktina, troponin T vezuje druge troponin proteine za mišićna vlakna. Troponin I i troponin T dospevaju u krvi posle srčanog udara.

Opseg „normalnih“ nivoa

Visok nivo troponina upućuje na to da je pacijent imao srčani udar (infarkt miokarda). Stručnjaci naglašavaju da se u krvi zdravog čoveka troponin ne može otkriti. Zato su i sasvim malo veće vrednosti troponina od normalnih, znak da je došlo do neke povrede srca. Što su veće vrednosti, obično je i veće oštećenje. Opseg „normalnih“ nivoa troponina može varirati u zavisnosti od laboratorije u kojoj se radi test. O tome je najbolje razgovarati sa doktorom.

Mogući su i pogrešni rezultati

Količina troponina raste u krvi nekoliko sati posle infarkta i zato ga, kako smatraju kardiolozi, ne treba vaditi prerano kako ne bi došlo do pogrešnih rezultata. Troponin raste tokom 4 sata od oštećenja srca. Ipak, ova dinamika rasta je individualna u zavisnosti od stanja svakog pacijenta, pa će nekada, kako bi se pratilo stanje pacijenta i moguće promene, biti potrebna serija testova troponina. Ukoliko je nivo troponina nizak posle simptoma bola u grudima, najverovatnije nismo imali srčani udar.

Može da ukaže i na druge zdravstvene probleme

Troponin se meri na osnovu analiza krvi iz vene ruke. Lekari ovaj test najčešće koriste kako bi proverili da li je osoba imala srčani udar. Pre toga se radi fizikalni pregled pacijenta i EKG. Testiranje pruža mogućnost stručnjaku da oceni obim oštećenja srca i na osnovu toga omogući pacijentu najbolji oblik terapije.

Povišen nivo troponina jeste uglavnom znak oštećenja srca, ali i alarm koji ukazuje stručnjacima i na neke druge bolesti. Nešto veće vrednosti beleže se i kod sepse, otkazivanja bubrega ili hronične bolesti bubrega, kod otkazivanja srca, oštećenja srca posle hemioterapije. Veće vrednosti su uočljive i kod pacijenata sa plućnom embolijom, kod miokarditisa, perikarditisa, endokarditisa. Povišen troponin javlja se i posle upotrebe nekih lekova i narkotika kao što je kokain, nakon traumatskih povreda srca, jakog udarca u grudi.

Nije svaki bol u grudima infarkt

Lečenje zavisi od primarnog uzroka, u slučaju infarkta miokarda, terapija se temelji na hitnim procedurama za otvaranje začepljene arterije. Veoma visoki nivoi troponina su indikacija da je došlo do srčanog udara. Bol u grudima je bitan simptom, ali ne mora uvek da znači da se radi o infarktu miokarda, moguće je da pacijent oseti bol u grudima, a da nema povišene vrednosti troponina. Ovaj protein obično raste 4 sata posle napada i zadržava se na višim nivoima čak i do dve nedelje nakon srčanog udara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana
16:58, 31. 12. 2023.
Odgovori

Kod mene stalno povišen troponin nezna se zašto

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo