Naslovna / Zdravlje

Sve što treba znati o glavoboljama izazvanim alkoholom

Priredio/la: V.St|10:00 - 01. 01. 2024.

Glavobolje izazvane alkoholom nisu ograničene samo za one koji imaju istoriju zloupotrebe korišćenja alkohola. Ove vrste glavobolja mogu zadesiti bilo koga, bez obzira na uzrast i vrstu alkohola koji se konzumira

glavobolje izazvane alkoholom Crveno vino se često smatra najvećim krivcem za pojavu glavobolje, a posle njega na drugom i trećem mestu nalaze se belo vino i šampanjac Foto: Shutterstock

Glavobolje izazvane alkoholom mogu se razvrstati u različite kategorije, ali sve ih karakteriše bol i neugodnost. Da li se i kako mogu ublažiti simptomi glavobolje izazvane alkoholom? Pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja vezana za glavobolje koje se mogu javiti nakon konzumiranja alkohola.

Zašto se javlja glavobolja nakon konzumiranja alkohola?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol izaziva glavobolju jeste to što deluje kao diuretik. Jednostavno rečeno, to znači da ima efekat na bubrege koji uzrokuje smanjenje nivoa tečnosti koju unosite u organizam u odnosu na onu koju vaše telo izlučuje. Drugim rečima, češće ćete ići u toalet, ali izgubljena tečnost neće biti ravnomerno nadoknađena. Ovo doprinosi dehidrataciji, koja je najčešći uzrok glavobolje izazvane alkoholom.

Da li alkohol može izazvati i migrenu?

Da, alkohol može biti okidač za migrenu jer opušta krvne sudove, povećavajući protok krvi u mozak. Studije su pokazale da je trećina osoba s migrenama primetila da je alkohol jedan od glavnih okidača.

Šta je to u alkoholu što izaziva glavobolju?

Glavni sastojak u alkoholu koji izaziva bol je etanol. Ovaj potentni hemijski sastojak može proširiti krvne sudove i uzrokovati gubitak važnih soli i minerala, stvarajući neuravnoteženost elektrolita u telu.

Vrste glavobolja izazvanih alkoholom mogu biti:

  • Neposredne glavobolje – poznate kao „koktel glavobolje”, javljaju se kratko vreme nakon konzumiranja alkohola i mogu trajati do 72 sata.
  • Odložene glavobolje – češće se javljaju oko 12 sati nakon konzumiranja, često nazivane ‘mamurluk’ glavoboljom, karakteriše ih tup, pulsirajući bol.

Koliko vremena nakon konzumiranja alkohola može početi glavobolja?

Može se pojaviti već nakon tri sata, a odložena glavobolja obično kreće oko 12 sati nakon konzumiranja.

Koliko dugo traje mamurluk glavobolja?

Kod većine osoba mamurluk glavobolja neće trajati duže od 24 sata, a dovoljno sna i vode potpuno može ublažiti simptome. Nažalost, kod neki osoba glavobolja traje malo duže, može potrajati do 72 sata.

Koliko alkohola je dovoljno za izazivanje glavobolje?

Faktori kao što su kvalitet alkohola, opšte zdravstveno stanje, hidratacija i vrsta alkohola mogu uticati na to koja količina je potrebna da se popije pa da završite sa glavoboljom.

Koja vrsta alkohola najmanje izaziva glavobolju?

Iako svi tipovi alkohola mogu izazvati neku vrstu glavobolje, postoje neke vrste koje ćete podnositi bolje od drugih. To može varirati od osobe do osobe i dok kod nekih  žestoka pića mogu biti uzrok glavobolje, drugi će primetiti da pivo nije za njih.

Da li je vino stvarno najgori krivac za glavobolju izazvanu alkoholom?

Crveno vino se često smatra najvećim krivcem za pojavu glavobolje, a posle njega na drugom i trećem mestu nalaze se belo vino i šampanjac. Neki od sastojaka koji se nalaze u vinu mogu izazvati određenu vrstu reakcije kod osobe koja ga pije. Histamin je supstanca koja se prirodno formira u vinu tokom fermentacije a upravo on može izazvati alergijsku reakciju u telu, a u crnom vinu ga ima i do 200 puta više nego u belom vinu. Pored toga i tanin koji se nalazi u vinu mogu biti uzrok glavobolje. U vinu se nalazi mnogo šećera, što je još nešto što može igrati važnu ulogu u dehidrataciji povezanoj sa konzumacijom alkohola.

Može li se izbeći glavobolja nakon konzumacije alkohola?

Naravno, najbolji način da izbegnete glavobolju izazvanu alkoholom jeste potpuno izbegavati alkohol – ali znamo da to nije uvek moguće. Postepeno smanjenje može eliminisati bilo koje neugodne simptome povlačenja i olakšati vam prilagođavanje novom načinu života. U međuvremenu, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili šanse da patite od glavobolje koja se javlja nakon konzumiranja alkohola.

Ovi koraci su:

  • Prepoznajte okidače: Napravite dnevnik svih okidača koji dovode do glavobolje. Na primer, pravljenje beleške o tome šta pijete i kada imate glavobolju pokazaće vam koje piće vam obično izaziva više problema. Ta pića izbegavajte.
  • Usporite tempo: Pijte alkohol sporije, možda uzimanjem gutljaja vode između svakog alkoholnog pića vam obezbediti bolju hidrataciju.
  • Zasladite: Jedna kašičica meda pre konzumiranja alkohola, tvrde pojedini nutricionisti može smanjiti šanse za pojavu glavobolju zbog visokih nivoa vitamina B6 koji se nalaze u njemu.
  • Mezite: Potrudite sa da alkohol pijete na pun stomak, jer to može usporiti brzinu kojom vaše telo apsorbuje alkohol i time usporiti efekte njegovog delovanja.

Kako lečiti glavobolju izazvanu alkoholom?

Evo nekoliko saveta koje možete primeniti kako biste umanjili glavobolju izazvanu alkoholom:

  • Uzmite anelgetik, poput paracetamola jer vam on može pomoći u ublažavanju glavobolje.
  • Pijte dosta vode. Alkohol vas dehidrira a to je jedan od glavnih uzroka pojave glavobolje. Nadoknađivanje izgubljene tečnosti vitalno je za oporavak.
  • Bujon može pomoći pri obnavljanju energije i lako se vari, s obzirom na to da stomak jutro posle konzumiranja alkohola, može biti malo osetljiviji.
  • Sveži voćni napici koji sadrže fruktozu odličan su način da se napravi ravnoteža elektrolita u telu.
  • Neka hrana može pomoći pri oporavku, na primer preporučuje se konzumiranje kuvanih jaja, banana, spanaća.

Ne zaboravite da je optimalno konzumiranje alkohola tokom prazničnog perioda od izuzetne je važnosti, ne samo kako biste izbegli pojavu glavobolje, već da biste sačuvali celokupno zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo