Naslovna / Zdravlje

Sinusne infekcije mogu da prerastu u veliki problem – Šta se dešava kada traju predugo?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 09. 01. 2024.

Paranazalni sinusi su u tesnom kontaktu sa orbitalnom šupljinom (očnom dupljom) u kojoj je smeštena očna jabučica, očni mišići i živac

Problem sa sinusima Problem sa sinusima, Foto: Canva

Sinusne infekcije praćene bolom, curenjem i zapušenošću nosa, nekada i visokom temperaturom i glavoboljom, mogu ako se ne leče da prerastu u ozbiljan zdravstveni problem. U retkim slučajevima infekcija može da se proširi na oči i mozak. Ove infekcije su virusnog ili bakterijskog porekla. Sinusitis se obično javlja u jesenjem i zimskom delu godine i može da bude i posledica delovanja respiratornih infekcija, ali i zagađenja vazduha.

Šta da radimo ako sinusna infekcija traje duže od 7 dana?

Sinusi su šupljine unutar kostiju lica koje sadrže sluz, čiji je zadatak da filtrira, zagreje i navlaži vazduh koji udišemo.

Simptomi kao što su bol, zapušenost i curenje nosa, pritisak u licu, kašalj odlike su različitih sojeva virusnih infekcija. Preporuka je da potražimo pomoć ako simptomi traju duže od 7 dana.

– Virusne infekcije, kao što je to obična prehlada izleče se i prođu za nedelju ili dve dana, uz pomoć tečnosti, odmora i primene lekova protiv bolova koji se mogu naći u slobodnoj prodaji. Ukoliko ne bude bolje posle dve nedelje, moguće je da se radi o bakterijskoj infekciji, a tada stvari postaju komplikovanije. Veoma retko sinusne infekcije su uzrok ozbiljnih komplikacija. Uglavnom se i bakterijske infekcije brzo leče, osim kod pacijenata sa hroničnim bolestima koje mogu u nekim slučajevima da utiču na terapijski ishod – kaže otorinolaringolog dr Raj Sindwani.

Ozbiljni slučajevi bakterijske sinusne infekcije leče se intravenskim antibioticima u bolničkim uslovima. Dr Sindwani objašnjava da su u prošlosti, kada antibiotici nisu bili dostupni, ljudi i umirali od sinusitisa.

Sinusne infekcije mogu da dospeju do oka

Ukoliko se sinusne infekcije ne leče moguće je da dođe do ozbiljnih komplikacija, poput infekcija očne duplje – orbitalnog celulitisa, infekcija koja zahvata tkivo unutar orbite, uokolo i iza oka. Oko je sa neuromišićnim strukturama u očnoj šupljini i čitavom dužinom vidnog puta u vezi sa nervnim sistemom. Anatomski, paranazalni sinusi su u tesnom kontaktu sa orbitalnom šupljinom (očnom dupljom) u kojoj je smeštena očna jabučica, očni mišići i živac.

Orbitalni celulitis se lečiti antibioticima, koji suzbijaju otok i crvenilo oka. Moguće je da dođe i do infekcije očnog kanala – dakriocistitisa (zapaljenja očne kesice) koje se ispoljava bolom u oku, otokom oka i gnojni apsecom na unutrašnjem uglu kapka.

Sinusne infekcije i mozak

Iako veoma retko, moguće je da se nelečena sinusna infekcija proširi na mozak i dovede do pojave meningitisa – upale mekih moždanica (meninga), koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu.

Nelečeni sinusi u posebno komplikovanim situacijama mogu da dovedu i do apscesa mozga – gnojnog džepa u mozgu, koji se formira kada bakterija iz infekcije, iz nekog mesta u glavi, krvotoku ili rane dospe u mozak. Stanje je praćeno glavoboljom, pospanošću, mučninom, slabošću na jednoj strani tela. Leči se antibioticima, drenažom iglom ili operacijom kako bi se uklonio.

Krvni ugrušak može da dospe u sinuse

Krvni ugrušak može da dospe i u sinusnu šupljinu. Tromboza kavernoznog sinusa retko je stanje i posledica začepljenje velike vene na bazi mozga (kavernoznog sinusa). Krvni ugrušak obično je posledica širenja bakterija iz infekcije sinusa. Ovo stanje uspešno se leči antibioticima.

Šta da radimo ako sinusna infekcija potraje?

Sinusna infekcija često prođe sama od sebe, ali ako potraje potrebno je da odemo kod doktora. Brisom iz nosa moguće je utvrditi da li je reč o bakterijskoj ili sinusnoj infekciji. Ukoliko sinusna infekcija ne prođe u roku od 7 do 10 dana potrebno je da se obratimo lekaru.

U nekim slučajevima stručnu pomoć i mišljenje je potrebno potražiti i ranije. Posebno ako primetimo probleme sa vidom, duplu sliku, oticanje očiju, osetljivost na svetlost, jaku glavobolju, bol i ukočenost u vratu.

Kada se sinusne infekcije ne leče antibioticima?

Sve navedene komplikacije su retke, ali i veoma opasne ako se ne otkriju i ne leče na vreme. Leče se dobro antibioticima, ali samo ako su nam ovi lekovi potrebni. Stručnjak će propisati antibiotik ako nam je neophodan, kako ne bi došlo do rezistencije na antibiotike – što znači da nam postojeći antibiotici neće biti od pomoći kada nam zaista budu potrebni.

Hronične infekcije sinusa, sa simptomima koji traju duže od 12 nedelja, takođe mogu da budu posledica drugih zdravstvenih problema kao što su astma, alergije, pa čak i devijacija septuma. Hronične infekcije sinusa, kako naglašavaju lekari, ne leče se antibioticima, već dijagnostikom i lečenjem osnovnog uzroka bolesti. Neće svaka akutna infekcija preći u hroničnu, ali praćenje simptoma može da nam olakša lečenje i da nas zaštiti od nekada i ozbiljnih komplikacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo