Naslovna / Zdravlje

Deformacija septuma je česta devijacija nosa i može uzrokovati stalne infekcije

Priredio/la: D. T.|17:00 - 25. 02. 2022.

U slučaju težih oblika devijacije savetuje se  septoplastika  – rekonstruktivna operacija kojom se ispravlja deformacija

Deformacija septuma Deformacija septuma je jedna od najčešćih devijacija nosa, koja je posledica iskrviljenja nosne pregrade Foto: Shutterstock

Deformacija septuma je jedna od najčešćih devijacija nosa, koja je posledica iskrviljenja nosne pregrade ili septuma sastavljenog od hrskavice i koštanog dela. Usled iskrivljenog septuma javlja se malo teže disanje, a moguća je i sekrecija iz nosa. Simptomi se uglavnom manifestuju na jednoj strani nosa, a stanje može uzrokovati i stalne infekcije sinusa.

Deformacija septuma može biti stečena ili urođena

Stanje se dijagnostikuje fizičkim pregledom, nazalni spekulum, otoskopom ili nazalnom endoskopijom. Ukoliko je potrebno radi se i CT skeniranje nosa. Bitno je da pacijent upozna lekara sa povredama nosa, ako ih je bilo i da mu naglasi simptome. U slučaju težih simptoma, nekim osobama se savetuje operacija.

Kako se ispravlja deformacija septuma?

Septoplastika je rekonstruktivna operacija kojom se ispravlja devijacija septuma. Postupak se radi kroz nozdrve, a tokom operacije hirurg može odstraniti neke delove septuma, podesiti nosnu pregradu. Septoplastika se radi s ciljem ojačavanja i postavljanja nosne pregrade u središnji položaj.

Postupak je moguće izvesti i na tradicionalni način otvorenom operacijom iz unutrašnjosti nosa. U ovom slučaju mogući su sasvim mali i skoro neprimetni ožiljci na dnu nosa. Operacija se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Većina osoba u periodu od posle nekih nedelju dana može da se vrati svojim svakodnevnim radnim aktivnostima. Sam oporavak od operacije nekada može da traje duže, dok se pravi rezultati  vide tek posle jedne godine.

Koje su nuspojave ove operacije?

Posle operativnog postupka moguća je pojava otoka, bolova, glavobolje, modrica oko očiju, kratkotrajnog krvarenja. Nekada je moguće da otok potraje i nekoliko meseci. Kao i kod svake operacije moguće su komplikacije, neke osobe se lako i brzo oporave, dok je nekim potrebno malo više vremena. Komplikacije uključuju infekcije, krvarenje iz nosa, perforaciju septuma, moguće su i reakcije na anesteziju.

Nekada se dešavaju promene čula mirisa, osećaj utrnulosti gornje vilice. Pacijentima se savetuje da posle operacije prestanu sa pušenjem, jer ono odlaže zarastanje rana. Ne preporučuju se ni neke fizičke aktivnosti kao što je trčanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo