Naslovna / Zdravlje

Greške koje pravimo kada sami lečimo sinusitis

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 19. 03. 2024.

Neke uobičajene kućne lekove koji pomažu kod začepljenja i sinusne drenaže treba izbegavati, dok druge treba koristiti pažljivo

sinusitis – lečenje kod kuće Sinuse ne treba pariti iznad kipuće vode već sačekati da se ohladi pre nego što se para približi koži i sluzokoži Foto Shutterstock

Kada dođe sezona prehlade i gripa, uobičajeno je da odrasli i deca razviju upalu u sinusima, stanje poznato kao sinusitis. Tada se često budimo sa začepljenim nosom ili mukom sa sinusnom drenažom (postnazalno kapanje) kada temperatura padne. Na sreću, postoje dobri kućni lekovi koje i odrasli i deca mogu da isprobaju kada se pojavi sinusitis. Međutim, neke uobičajene načine za ublažavanje začepljenja koje sami primenjujemo treba izbegavati, dok druge treba pažljivo da koristimo.

Šta uzrokuje sinusitis i probleme sa sinusnom drenažom

Problemi sa sinusima dešavaju se kada se sluzokoža nosa upali, često povećavajući proizvodnju sluzi i blokirajući prirodne puteve za drenažu sinusa. Sinusne šupljine mogu da se inficiraju ako se ne dreniraju pravilno.

Kod nekih odraslih ili dece, posebno onih sa alergijama ili astmom, ovo se redovno ponavlja, što dovodi do stalnog pritiska oko nosa, postnazalnog kapanja, glavobolje, umora ili drugih simptoma.

Postoje metode za drenažu sinusa u kućnim uslovima, ali treba da znamo da nije svaka metoda bezbedna ili efikasna.

Inhalacija sa peškirom preko glave

Lek za koji svi znamo – skuvamo lonac vode, stavimo peškir preko glave, nagnemo se nad tečnost i pustimo da topla para umiri i vlaži sinusne prolaze, čisteći začepljene sinuse i pomažući nam da se osećamo bolje.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ovaj poznati tretman zapravo nije veoma efikasan i, ako ne vodimo računa, može da izazove neželjene posledice.

Ali, ako ipak odlučite da koristite ovu metodu, najvažnije je da sačekate da se voda malo ohladi i da ne približavate lice vodi, jer biste mogli da opečete lice.

Ovo je posebno rizično kod decePregled u BMJ dokumentovao je sedam slučajeva u šestomesečnom periodu u kojima su deca zadobila opekotine, obično po licu, jer su bila previše blizu vode. (U dva slučaja, vrela voda iz lonca na njih se prosula.)

Zbog ove opasnosti lekarima i roditeljima se savetuje da ne koriste lek sa parom kada je reč o njihovoj deci osim ako deca nisu pod pomnim nadzorom tokom celog postupka.

Nemojte gutati ili stavljati eterična ulja u nos

Eterična ulja, posebno ulje eukaliptusa, mogu da pomognu da lakše dišemo kada imamo sinusitis, iako je pregled u BMJ zaključio da nedostaju naučni dokazi o efikasnosti ulja.

Eukaliptus može stimulisati osećaj hladnoće u nosu koji može da stvori osećaj poboljšanog protoka vazduha. Za druge je udisanje opuštajućeg mirisa jasmina ili lavande kada se osećaju loše mnogo bolje.

Ma šta da vam više prija, nikada ne stavljajte eterična ulja u nozdrve. Većina eteričnih ulja je previše jaka da bi se stavljala direktno na kožu, a kamoli u osetljivo tkivo nosa.

– Pacijente savetujem da ne biraju nasumično tonik i ne stavljaju ga u nos – kaže dr Anthony Del Signore, docent otorinolaringologije na Icahn School of Medicine u Mount Sinai u Njujorku.

Umesto toga, dodajte nekoliko kapi u vruću kupku. Takođe možete staviti kap ili dve na vatu i mirisati, ili koristiti poseban difuzer. Postoje i neki dokazi na osnovu istraživanja da uzimanje eteričnih ulja kao oralne doze (prema uputstvima) može smanjiti simptome prehlade.

Ne koristite vodu iz slavine za ispiranje nosa

Ispiranje nosa ili ispiranje sinusnih prolaza rastvorom slane vode je efikasan način za lečenje sinusitisa i otvorenih začepljenih sinusa. Neke studije su otkrile da ispiranje poboljšava simptome sinusa.

Ali od presudne je važnosti da koristite ili destilovanu vodu ili prokuvanu vodu koja je ohlađena, kako bi voda bila sterilisana. Ne koristite vodu direktno iz slavine ili tuša. Ovo je veoma važno jer, u nekim slučajevima, nesterilisana voda iz slavine ili tuša u sinus može da unese štetne parazite.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da su se, veoma retko, ljudi koji ispiraju nos vodom iz slavine zarazili opasnim parazitom Naegleria fowleri. Ovi organizmi možda neće uzrokovati štetu ako se progutaju, jer ih želudačna kiselina ubija, ali mogu da žive i napreduju u prolazima sinusa.

Da bi se izbegao ovaj potencijalni rizik, treba kupiti i koristiti sterilne fiziološke sprejeve. Kod kuće možemo i sami da napravimo sopstveni fiziološki rastvor tako što ćemo da koristimo destilovanu vodu ili da vodu iz česme pustimo da ključa tri do pet minuta. Ako koristimo prokuvanu vodu, treba da je ohladimo dok ne bude mlaka, a višak te vode da čuvamo u čistoj, zatvorenoj posudi do sledeće upotrebe narednog dana, ali ne duže.

Bebama nikada ne treba davati med zbog začepljenih sinusa ili drugih simptoma

Za decu stariju od godinu dana i za odrasle, med pomešan sa limunom i toplom vodom je efikasan za smirivanje upale grla koja često prati postnazalno kapanje, kaže dr Barbara Rolnick, pedijatar u Dečjoj bolnici u Filadelfiji.

Studije su takođe otkrile da med pomaže u borbi protiv bakterija u organizmu. Kao što je napomenuto u jednom istraživačkom pregledu: „Prijavljeno je da sastojci meda ispoljavaju antioksidativne, antimikrobne, antiinflamatorne… i druge efekte.

Ali med nikada ne treba davati bebama mlađim od godinu dana, upozorava Američka akademija za pedijatriju. Stručnjaci upozoravaju da med može biti izvor retkih, ali opasnih spora koje mogu dovesti do botulizma kod dece u ovom uzrastu.

Dugotrajni simptomi infekcije sinusa zahtevaju savet lekara

Ako simptomi sinusitisa kod vas ili vašeg deteta traju duže od nedelju dana, konsultujte se sa svojim lekarom. Takođe bi trebalo da razgovarate sa lekarom ako su simptomi ozbiljni ili se iznenada pogoršaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo