Naslovna / Zdravlje

Trudnoća i farbanje kose: Da li je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 09. 10. 2024.

Farbanje kose tokom trudnoće generalno se smatra bezbednim, međutim, nekoliko stvari treba imati na umu

farbanje kose u trudnoći Farbanje kose u trudnoći generalno se smatra bezbednim, ali je najbezbednije u drugom tromesečju Foto Shutterstock

Trudnoća je osetljiva faza u životu žene i zahteva dodatni oprez kada je u pitanju upotreba ili konzumiranje bilo kojih proizvoda – bilo da se radi o hrani ili o proizvodima za kožu ili kosu. Trudnica mora biti oprezna kada je reč o upotrebi proizvoda punih hemikalija koji možda nisu prikladni. Ovo je jedan od razloga zbog kojih se mnoge žene pitaju da li je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno.

Farba za kosu i trudnoća

Žene su često u dilemi tokom trudnoće i pitaju se da li je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno zbog hemikalija prisutnih u bojama za kosu. Međutim, ako se koriste boje bez amonijaka, to onda može da bude bezbedna opcija, kaže dr Gayatri Deshpande, akušer i ginekolog.

Postoje neki dokazi koji navode da da je farba za kosu bezbedna za trudnice. Studija, objavljena u Chemical Research in Toxicology, razmatra potencijalne rizike od izlaganja farbanju kose i navodi da se mnoga jedinjenja koja su prisutna u koncentracijama u bojama za kosu smatraju bezbednim za korisnike. Međutim, o ovome je potrebno više istraživanja.

Da li je bezbedno farbati kosu tokom trudnoće

Za trudnice je bezbedno farbanje kosenavodi Američki koledž akušera i ginekologa. Moguće je da tokom nanošenja boja može doći u kontakt sa temenom ili čelom i organizam može apsorbovati malu količinu. Međutim, s obzirom na to da je reč o malim količinama, to ne predstavlja problem, navodi se u studiji. Važno je napomenuti da je upotreba boje bez amonijaka najsigurnija opcija, kaže dr Deshpande.

Kako bezbedno farbati kosu tokom trudnoće

Žene koje tokom trudnoće farbaju kosu treba na umu da imaju savete koje moraju da slede radi svoje bezbednosti.

1. Sačekajte dok ne uđete u drugi trimestar

Prvo tromesečje veoma je važno u toku trudnoće. To je period kada dolazi do brzog rasta bebe i kada je glavni razvoj delova tela i organa. Zbog toga je veoma važno sačekati da se ovaj period završi. Prema studiji, objavljenoj u International Journal of Women’s Health and Reproductive Sciences, ni period pre začeća, kao ni treće tromesečje možda nisu pravo vreme. Kod žena koje su farbale kosu tokom perioda pre začeća, kao i u trećem trimestru primećene su veće stope niske težine pri rođenju (LBV).

2. Pramenovi su bolja je opcija

Iako se farbanje kose tokom trudnoće smatra bezbednim, što se žena manje izlaže farbama, to će biti bezbednija. Možda bi rešenje moglo da bude frizura za koju nije potrebno farbanje cele kose, već samo pramenova. Tako bi se izbeglo da farba dospe do temena glave, jer je to bezbednije za bebu, navodi NHS.

3. Odaberite bezbedne farbe

Farba za kosu koja se koristi tokom trudnoće treba da bude bez amonijaka i peroksida. Dobra opcija može da bude boja za kosu koja je namenjena za osetljivu kožu. Idealna bi bila kana ili boja za kosu na bazi biljaka, navodi NHS. American Cancer Society takođe kaže da polutrajne ili trajne boje sadrže veće količine hemikalija koje nose rizik od raka.

4. Vodite računa o tome koliko često se farbate

Iako se smatra da je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno, istraživanje objavljeno u College of Family Physicians in Canada upozorava da to ne treba raditi više od tri do četiri puta tokom trudnoće. Dodaje se da bi između dva farbanja, radi dodatne bezbednosti, trebalo da bude razmak od šest do osam nedelja. Takođe se napominje da rukavice moraju da se nose prilikom nanošenja boje.

5. Smanjite izloženost

Isparenja od boja za kosu takođe mogu da budu toksična. Zbog toga trudnice moraju da sede u prostoriji koja ima dovoljno ventilacije. Obavezno se treba pridržavati uputstva na boji i ne treba je koristiti posle isteka roka. Po završetku farbanja, obavezno treba dobro isprati kožu glave i čelo. Pre farbanja važno je da se na malom delu kože uradi test da bi de video da li postoji alergija na farbu.

Da li žene koje doje smeju da farbaju kosu

Iako je utvrđeno da bi farbanje kose tokom trudnoće moglo biti bezbedno, ukoliko se primenjuju dati saveti, malo je verovatno da boja za kosu može na bilo koji način dospeti u majčino mleko. Hemikalije ni na koji način ne ulaze u krvotok i zato je farbanje kose za žene koje doje bezbedno, navodi NIH. Međutim, zbog toksičnih isparenja, važno je da beba ne bude u prostoriji u kojoj se farba kosa.

Alternativa farbanju kose

Iako je bezbedno koristiti boju za kosu tokom trudnoće, postoje još neki načini na koje izgled kose može da se ulepša bez ikakve boje za kosu. Limunov sok je odličan način da se malo promeni boja kose. On sadrži limunsku kiselinu koja je prirodno sredstvo za izbeljivanje. Međutim, samo nanošenje limunovog soka možda neće delovati. Nakon nanošenja kosa mora da bude izložena sunčevoj svetlosti.

Osim ovoga, čaj od kamilice još je jedan način da se posvetli boja kose. U čaj može da se doda limunov sok ili jabukovo sirće i da se poprska po kosi.

Upotreba meda takođe može biti efikasna, ali treba koristiti sirovi med. Smesu napravljenu od sirovog meda, destilovane vode, cimeta i malo maslinovog ulja treba naneti na kosu sat vremena pre pranja.

Takođe, uravnotežena ishrana može biti dugoročno rešenje.

– Zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona tokom trudnoće, primećeno je da se prirodni sjaj kože poboljšava. Fokusiranje na zdravu ishranu može dodatno poboljšati sjaj i kože i kose – kaže dr Deshpande.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo