Naslovna / Zdravlje

Šta je hemipareza, zašto se javlja i može li se sprečiti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 09. 02. 2024.

Hemipareza može da bude zastrašujuće iskustvo, posebno kada se javi iznenada i neočekivano. U ovakvim situacijama potrebno je što pre pozvati hitnu pomoć

mozak magnetna rezonanca Foto: Shutterstock

Hemipareza je slabost voljne kontrakcije mišića jedne polovine tela. Pacijent sa velikom teškoćom pokreće jedan deo tela, teško hoda, govori, u nekim slučajevima primećuju se i psihičke promene. Hemipareza je često simptom moždanog udara čije se posledice mogu sprečiti, ako se znaci bolesti prepoznaju i što pre zatraži neodložna lekarska pomoć. Stanje se javlja i kao simptom multipla skleroze, cerebralne paralize, povrede, tumora mozga.

Hemipareza je često simptom moždanog udara

Hemipareza je slabost koja pogađa jednu stranu tela i može zahvatiti lice, ruku, nogu ili odjednom sva tri navedena dela tela. Hemipareza je jednostrana slabost mišića i najčešće je povezana sa povredama mozga ili nervnog sistema. Jedan od najopasnijih uzroka hemipareze je moždani udar, ali stanje može biti i posledica sasvim blagih i bezopasnih medicinskih stanja.

Stručnjaci, ipak, naglašavaju da u slučaju iznenadne slabosti jedne strane lica, jedne ruke ili noge, odmah potražimo hitnu pomoć, jer ovaj simptom može da bude rano upozorenje na moždani udar. FAST test je brz i dobar način na koji možemo da otkrijemo moždani udar. Jedan deo lica (eng. face) pacijenta je opušten, iskrivljen, osoba nije u stanju da se nasmeje, moguć je zamućen vid. Pacijent ne može da ispruži obe ruke (arms) ne može da održi ravnotežu, nerazgovetno govori (speech). Vreme (time) je odlučujuće za dalji tok bolesti. Veoma je bitno da se svi navedeni simptomi prepoznaju i da pacijent u što kraćem vremenskom periodu dobije adekvatnu pomoć.

Hemipareza se najčešće manifestuje slabošću strane tela zahvaćene promenama, kada jedan deo tela jednostavno rečeno nema snagu kao i drugi deo tela.

Uzroci hemipareze

Moždani udari, posebno lakunarni infarkt mozga je čest razlog za pojavu hemipareze. Lakunarni infarkt mozga je oblik ishemijskog moždanog udara pri čemu dolazi do iznenadnog prestanka dotoka krvi u male arterije u dublje delove mozga (pons i bazalne ganglije). Ovaj oblik infarkta mozga u velikom broju slučajeva posledica je povišenog krvnog pritiska. Hemipareza može da se javi i posle aneurizme i krvarenja u mozgu, potresa mozga, povrede mozga, traume kičmene moždine.

Može da se javi u ranom detinjstvu i da dovede do cerebralne paralize. Uočava i u stanjima paralize lica kao što je Bellova paraliza. Javlja se i kao posledica krvarenja mozga, tumora mozga, bolesti nervnog sistema, posebno autoimunih i inflamatornih stanja, kao što su multipla skleroza ili progresivna multifokalna leukoencefalopatija.

Kako se leči hemipareza?

Lečenje zavisi od osnovnog uzroka, neka stanja je moguće izlečiti. U drugim slučajevima moguće je da dođe samo do delimičnog poboljšanja. Nažalost, traumatske povrede mozga mogu dovesti do trajnog oštećenja, što znači da u ovim slučajevima hemipareza neće nestati, iako se stanje može donekle poboljšati dobrom terapijom.

Potrebno je da znamo da hemipareza može da dovede do ozbiljnih komplikacija kao što su oštećenja mozga, paraliza, invaliditet kod moždanog udara. Zato ne bi trebalo da nagađamo i konsultujemo internet, nego što pre da se javimo lekaru, naglašavaju stručnjaci.

Može li da se spreči hemipareza?

Hemipareza može da se javi iznenadna i iz razloga za koje ne postoji jasno objašnjenje. Ne može se preciznim merama sprečiti, ipak možemo da se, donekle, zaštitimo zdravim životnim navikama. Stručnjaci savetuju izbalansiranu ishranu i održavanje zdrave telesne težine.

Kardiovaskularni problemi koji se ne leče mogu da dovedu do hemipareze. Najvažnije je, kako naglašavaju lekari, da nastojimo da sprečimo moždani udar i slična stanja. Hronične bolesti kao što su dijabetes tipa 2, visokog krvni pritisak, epilepsija mogu da dovedu do povećanog rizika od moždanog udara i razvoja hemipareze. Dobra kontrola ovih bolesti zato je ključna. Lekari dodaju da nikako ne ignorišemo infekcije, jer ako se one prošire na mozak moguće je da dođe do hemipareze. Stoga je veoma bitno pravovremeno otkriti i lečiti infekcije, posebno očiju, ušiju, nosa.

Nošenjem kaciga i zaštitnih pojaseva možemo da izbegnemo povrede glave, vrata i leđa. Hemipareza može da bude i posledica lakših povreda, ali uvek je potrebno da je dijagnostikuje i leči zdravstveni radnik, jer je moguće da je i posledica ozbiljnih bolesti koje mogu dovesti do opasnih komplikacija.

Hemiplegija i hemipareza – u čemu je razlika?

Hemiplegija i hemipareza su veoma slični simptomi i mnoge osobe koriste te termine naizmenično. Hemipareza je slabost jedne strane tela, dok je hemiplegija dosta teže stanje, praćeno jednostranom paralizom leve ili desne strane tela. Pacijent kod kojeg je dijagnostikovana hemiplegija uopšte nije u stanju da pomeri jedan deo tela.

Hemipareza može da bude zastrašujuće iskustvo, posebno kada se javi iznenada i neočekivano. U ovakvim situacijama potrebno je što pre pozvati hitnu pomoć, naglašavaju lekari, ali i dodaju da nema razloga za preteranu paniku. I pored toga što hemipareza može da bude simptom ozbiljnih bolesti i one su izlečive, ako u najkraćem mogućem roku potražimo stručnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo