Naslovna / Zdravlje

Moždana aneurizma izaziva hemoragični moždani udar, ako pukne

Priredio/la: I. V. |17:00 - 11. 03. 2022.

Pucanje moždane aneurizme, često zvano krvarenje u mozgu, dešava se kada krv probije zid aneurizme

moždana aneurizma Pucanje moždane aneurizme, često zvano krvarenje u mozgu, dešava se kada krv probije zid aneurizme Foto: Shutterstock

Moždana aneurizma je izbočenje ili balon koji nastaje u krvnom sudu mozga. Često izgleda kao bobica koja visi na stabljici, pa se i naziva bobičastom aneurizmom.  Aneurizma mozga može da procuri ili da pukne, uzrokujući tako krvarenje u mozgu ili hemoragični moždani udar. Najčešće se ruptura moždane aneurizme javlja u prostoru između mozga i tankih tkiva koja pokrivaju mozak. Ova vrsta hemoragičnog moždanog udara naziva se subarahnoidalno krvarenje. Veličina i oblik aneurizme može da varira. Prilikom lečenja lekari u obzir moraju uzeti u obzir ključne karakteristike aneurizme, kada odlučuju koliku pretnju ona predstavlja za vaše zdravlje.

Moždana aneurizma ne mora da pukne i može da se leči

Kada pukne, moždana aneutizma brzo postaje opasna po život i zahteva hitan medicinski tretman. Većina moždanih aneurizmi, međutim, ne puca, ne stvara zdravstvene probleme, niti izaziva simptome. Takve aneurizme se često otkrivaju tokom testova koji se rade za neka druga stanja. Lečenje takve aneurizme mozga može biti moguće u nekim slučajevima i može da spreči rupturu u budućnosti. Moždana aneurizma nešto češće pogađa žene između 35 i 60 godina starosti, ali moguća je i kod oba pola, u svim životnim dobima. Stresan način života poslednjih godina doprineo je pojavi novih, sve češćih slučajeva ovog oboljenja.

Koji su simptomi moždane anuerizme?

Pucanje moždane aneurizme, često zvano krvarenje u mozgu, dešava se kada krv probije zid aneurizme. Ovaj slučaj uzrokuje sledeće simptome:

  • Jaku, iznenadnu glavobolju
  • Gubitak svesti
  • Mučninu i povraćanje
  • Pospanost
  • Gubitak ravnoteže u hodanju i normalne koordinacije
  • Ukočen vrat
  • Proširene zenice
  • Osetljivost na svetlost
  • Iznenadni zamagljeni ili dvostruki vid
  • Spušteni kapak
  • Zbunjenost ili mentalne smetnje
  • Moždani udar.

Nakon odgovarajuće terapije pacijenti se često mogu potpuno oporaviti.

Kakve rizike nosi moždana aneurizma?

Nepuknuta moždana aneurizma ne može izazvati simptome. Ljudi mogu da žive sa njom godinama, pa i decenijama. Rizik od pucanja aneurizme je 1:100. Ali, ako moždana aneurizma pukne, šanse za preživljavanje su 1:2, a šanse za preživljavanje bez teških oštećenja mozga su samo 1:4.

Sakularna i fusiformna aneurizma

Sakularna moždana aneurizma je zapravo bobičasta aneurizma. Ima zaobljen oblik koji se proteže sa jedne strane zida suda i ovaj tip čini većinu danas dijagnostikovanih moždanih aneurizmi.  Fusiformna aneurizma naziva se i „vretenastom“. Za razliku od sakularne, ove aneurizme imaju tendenciju da se formiraju izvan mozga i mogu se razviti u krvnim sudovima, u mnogim različitim delovima tela.

Moždana aneurizma nastaje zbog genetike, ali i načina života

Postoje dva ključna faktora koji mogu izazvati razvoj aneurizme:

1. Genetika – Lekari veruju da se neki pacijenti rađaju sa defektom srednjeg sloja tkiva krvnih sudova. Ovaj sloj obezbeđuje snagu i stabilnost zdravom krvnom sudu. Ako taj sloj nedostaje ili je neispravan, to može da poveća rizik od razvoja aneurizme.

2. Način života – Tokom godina, curenje krvi kroz oštećeni sud može izazvati razvoj aneurizme. Međutim, hipertenzija, upalni proces u organizmu i pušenje su rizici koji dodatno povećavaju šansu za razvoj aneurizme.

Aneurizme mozga su relativno retke. Jedan istraživački rad, koji je analizirao 68 studija o aneurizmama,rđene u 21. zemlji, otkrio je da je prevalencija oko 3 procenta. To znači da oko 3 od svakih 100 osoba u opštoj populaciji može da dobije moždanu aneurizmu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pop
23:30, 11. 03. 2022.
Odgovori

Preziveo, jedva se izvukao posle vise operacija, dugog oporavka… i otvaranja lobanje danas funkcionisem a uz to proglasen za med. Fenomena!Na moju srecu nisu me videli mrtvog a bio sam otpisan!Sa 37 god sam doziveo!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo