Naslovna / Fitness

Bol u vratu može se umanjiti i otkloniti uz nekoliko lakih vežbi

Priredio/la: S.M.|9:00 - 24. 10. 2021.

Lake vežbe mogu da smanje bol u vratu, ali, postoje situacije kada nikako ne bi smeli da ih započinjete

Loša cirkulacija Jedan od idealnih jutarnjih rituala za bolju cirkulaciju i manji osećaj zimogrožljivosti Foto: Shutterstock

Bolovi u vratu mogu biti veoma neprijatni i otežavati svakodnevni život. Jedan od načina za rešavanje takvog problema su vežbe. Ipak, potrebno je znati kakve vežbe treba upražnjavati ili što je još važnije, kakve vežbe ne bi trebalo raditi kada nas boli vrat.

Kada treba početi sa vežbanjem

Sa vežbanjem bi trebalo početi što je pre moguće, da bi se ublažila ukočenost i bol. Naravno, sve uz konsultacije sa vašim lekarom. Ukoliko su bolovi u vratu jaki ili osećate slabost u šakama ili rukama, nemojte počinjati sa vežbama dok se ne konsultujete.

Kakve vežbe treba raditi

Postoje vežbe koje možete u svako doba raditi u svom domu, a ovo su neke od najefikasnijih:

Naginjanje vrata. Nagnite glavu nadole tako da vam brada dodiruje gornji deo grudnog koša. Zadržite ovaj položaj pet sekundi. Vratite se u početni položaj i ponovite vežbu. Učinite to 5 puta.

Nagib vrata sa strane na stranu. Iz iste početne pozicije, nagnite vrat prema jednom ramenu. Držite pet sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite to 5 puta sa svake strane.

Okretanje vrata. Gledajte pravo napred, a zatim okrenite glavu na jednu stranu, držeći bradu na istom nivou. Vežbu uradite minimum 5 puta.

Istezanje vrata. Držeći ostatak tela ravno, bradu polako podižite, istovremeno istežući vrat.  Zadržite se tako pet sekundi. Iz istog početnog položaja, gurnite bradu unazad i zadržite pet sekundi. Istegnite se napred i nazad pet puta. Ako bilo koja od ovih vežbi izazove jak bol ili slabost u šakama, odmah preknite sa vežbanjem i posavetujte se sa svojim lekarom.

Kada nestaje bol

Bol u vratu je čest, ali u najvećem broju slučajeva ne predstavlja ozbiljan problem. Bol bi trebalo da se smanji u roku od dve nedelje, a potpuni oporavak bi trebalo da traje četiri do šest nedelja. Čak i ako bol prestane, nemojte prekidati – nastavite da vežbate.

Koliko dugo treba vežbati

I posle prestanka bola u vratu nastavite sa vežbanjem još šest do osam nedelja. To će pomoći da se bol u vratu ne vrati, a svakako će vam vežbe koristiti i u periodu kada više ne budete osećali bol.

 Kako poboljšati snagu vratnih mišiča

Bol je prestao, ali vi sada želite da osnažite mišiče vašeg vrata. Naravno, postoje vežbe i za to. One će vam ojačati vrat, ali i raspon pokreta. Svaku vežbu ponovite pet puta, a kasnije idite i do 10. Svakako se konsultujte sa svojim lekarom pre početka vežbanja.

Vežbe za jači vrat

Rotacije. Okrenite glavu, u sedećem ili stojećem položaju, koliko god možete, bez jakih bolova, na jednu stranu. Držite tako do 30 sekundi. Zatim okrenite glavu na drugu stranu i držite takođe do 30 sekundi.

Pomerajte ramena u krug. Stojeći, podignite ramena ravno prema gore i pomerajte ih u krug. Spustite rame i ponovite to isto u drugom smeru.

Vežbe otpora. Stojeći ili sedeći, stavite levu ruku na stranu glave iznad uha. Lagano pritisnite glavu uz ruku dok držite glavu ravno. Uradite isto sa desnom rukom.

Podižite glavu, ali ne i ramena. Ležeći na podu sa savijenim kolenima i stopalima na podu, podignite i spustite glavu. Pazite da ne podignete ramena dok to radite. Ovo takođe možete učiniti i ležeći na boku ili na stomaku.

Osnovne vežbe mogu pomoći kod bolova u vratu. Bitno je da tokom vežbanja glavu, stomak, leđa i zadnjicu držite što uspravnije, jer tako vrat neće morati da trpi opterećenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo