Naslovna / Zdravlje

Epilepsija kod dece i lečenje VNS metodom

Piše: Vesna Stanimirović|8:45 - 14. 03. 2024.

Doc. dr Sait Ozturk, neurohirurg u bolnici Medical Park u Istanbulu, objasnio je za portal eKlinika, šta podrazumeva VNS metoda i kakve efekti lečenja se postižu kod dece sa epilepsijom

Doc. dr Sait Ozturk: Stimulacijom ovog nerva vrlo niskom električnom energijom reguliše se nekontrolisana električna aktivnost u mozgu koja izaziva epileptične napade Foto: Shutterstock/Medical Park promo

Vagus Nerve Stimulation (VNS), ili metoda stimulacije vagus nerva, poznata i kao „pejsmejker za epilepsiju”, prvi put je korišćena 1988. godine i postala je široko prihvaćena širom sveta, budući da je pokazala efikasne rezultate kod pacijenata sa epilepsijom koji su otporni na lekove.

Vagus nerv je deseti od 12 kranijalnih nerava i igra ključnu ulogu u autonomnom nervnom sistemu. Autonomni nervni sistem reguliše funkcije tela koje se ne kontrolišu svesno, kao što su rad srca, disanje, varenje i mnoge druge unutrašnje procese.

Epilepsija kod dece

Epilepsija je neurološki poremećaj koji se karakteriše periodičnim epizodama nenormalnih električnih aktivnosti u mozgu, što može izazvati različite vrste napada (epileptičkih napada). Epilepsija može uticati na ljude svih uzrasta, uključujući i decu. Epilepsija se može se javiti u bilo kom u uzrastu, pa čak i odmah nakon rođenja.

Kod dece, epilepsija može imati različite uzroke, uključujući genetske faktore, povrede mozga, infekcije, metaboličke poremećaje ili neke nepoznate faktore.

– Važno je napomenuti da se mnoga deca sa epilepsijom daju dobar odgovor na lečenje, posebno uz rano prepoznavanje i odgovarajuće upravljanje poremećajem. Lečenje epilepsije kod dece obično zahteva saradnju između porodice, lekara, neurologa i drugih zdravstvenih stručnjaka – kaže sagovornik eKlinika portala doc. dr Sait Ozturk.

Ko je kandidat za VNS

Vagus Nerve Stimulation (VNS), ili stimulacija vagus nerva, je hirurška terapijska metoda koja se koristi za lečenje određenih neuroloških i psihičkih poremećaja. A ko je kandidat za ovu metodu?

– Uprkos korišćenju lekova za epilepsiju u određenom vremenskom periodu (najmanje 2 godine) i u odgovarajućem raznovrsnom spektru (najmanje 2 različita leka), ovo je hirurška procedura koje se koristi kod pacijenata čiji se napadi ne mogu kontrolisati i koje definišemo kao epilepsiju otpornu na lekove. Kada su u pitanja deca VNS terapija može se primenjivati kod dece starije od 4 godine. Ova operacija se ne vrši kod pacijenata kod kojih je nedavno dijagnostikovana epilepsija i kod pacijenata kod kojih su napadi pod kontrolom lekova, osim ako se nisu razvile nepoželjne nuspojave zbog primene lekova. Takođe, ako je uzrok epilepsije lezija u mozgu ili tumor koji zauzima određeni prostor u mozgu, prvo treba rešiti ovaj problem kranijotomijom – kaže doc. dr Sait Ozturk.

Kako funkcioniše VNS metoda

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje obično oko sat vremena. Nakon reza koji napravi hirurg na grudnom košu, postavlja se generator ispod kože. Žice generatora se provlače do vagusnog nerva i omotavaju oko njega (ne ulaze u mozak).

– Stimulacijom ovog nerva vrlo niskom električnom energijom reguliše se nekontrolisana električna aktivnost u mozgu koja izaziva epileptične napade i obezbeđuje kontrolu napada kod ovih pacijenata. Epilepsija kod dece kontrolisana VNS stimulatorom pokazuje značajna poboljšanja u učestalosti i intenzitetu napada. Osim toga, VNS terapija je bezbedna i kod većine dece ne stvara nikakve probleme – objašnjava doc. dr Sait Ozturk.

VNS metoda

Foto: Medical Park promo

Da li je VNS intervencija rizična

Naš sagovornik kaže da je VNS operacija sa vrlo niskim rizikom.

Najčešći problemi koji se mogu javiti posle operacije su privremena promuklost, problemi sa glasom i spazam u grlu. Međutim, ovi problemi obično nestaju u roku od nekoliko nedelja – kaže dr Ozturk.

Koji je mehanizam delovanja VNS-a i kako kontroliše napade

Dosadašnje studije su pokazale da se napadi mogu kontrolisati različitim faktorima. Otkriveno je da vrlo niska električna energija koja se šalje u mozak preko vagusnog nerva potiskuje napade i regulišući poremećene signale elektroencefalograma (EEG).

– U nekim studijama je pokazano da promene u lučenju određenih supstanci u mozgu, koje omogućavaju komunikaciju miliona nervnih (neurona) ćelija, međusobno potiskuju napad. Međutim, još uvek ne postoji jasno dokazan i globalno prihvaćen mehanizam delovanja – kaže dr Sait Ozturk.

Kako protiče postoperativni tok

Zanimalo nas je koliko vremena pacijentima treba da bi se vratili svakodnevnim aktivnostima nakon operacije? vrate svakodnevnim aktivnostima nakon operacije?

Četiri sata nakon operacije, pacijenti hodaju i počinju sa ishranom. Već prvog dana nakon operacije, kada se i otpuštaju iz bolnice, mogu se vratiti normalnom životu – kaže dr Ozturk.

Da li se antiepileptički lekovi potpuno izbacuju iz upotrebe nakon operacije

– Ugrađeni generator se aktivira 14 dana nakon operacije, a parametri stimulacije se postepeno povećavaju svake dve nedelje. Konačne postavke generatora se završavaju u proseku za oko 3 meseca. Tokom ovog procesa ne preporučuje se promena u dotadašnjem korišćenju lekova dok se sve postavke generatora ne isprogramiraju. Pacijenti je za to vreme redovno praćen od strane neurologa. Dugoročna efikasnost ove operacije je u proseku 50-60 procenata. Generalno, efekti VNS-a na epilepsiju se javljaju u trećem mesecu nakon operacije. U narednim mesecima i godinama, efikasnost nastavlja da se povećava. O upotrebi lekova i dozama odlučuje neurolog na redovnim kontrolama. Terapiju VNS-om treba se razmatrati kao dodatak lekovima. Međutim, ono što iz prakse znamo je da se prosečna dnevna doza lekova, koja je do operacije korišćena, se prepolovi do kraja prve godine – kaže dr Ozturk.

Kako se menjaju postavke generatora i koji je vek trajanja

Postavke generatora se vrše putem tableta. Programer u blizini pacijenata za vrlo kratko vreme izvrši podešavanje. A na pitanje koliki je vek trajanja generators doc. Dr Ozturk nam je odgovorio:

Vreme varira, buduću da se za svakog pacijenta vrše personalizovane postavke generatora. Međutim, ono što znamo prosečan vek trajanja generators je od 4 do 7 godina. Kada snaga generators opadne, na mestu prethodnog reza u predelu grudi, sve uklanja stari i postavlja novi generator, pod lokalnom anestezijom. Pacijenti se optuštaju iz bolnice sat vremena nakon intervencije.

VNS metoda

Foto: Medical Park promo

Proverite da li je vaše dete kandidat za VNS metodu

Besplatno mišljenje prof. dr Saita OZTURKA i VNS metode možete da dobijete kontaktiranjem Medical Park predstavnika za Srbiju i Crnu Goru.

Medical Park predstavništvo u Srbiji postoji od 2018 godine. Pacijenti ih mogu kontaktirati putem e-maila: medicalparksrb@gmail.com, web stranice medical-centar.rs, instagram stranice medicalpark_srbija, telefona 0603233230 ili posetiti njihove kancelarije. Dostavljenu dokumentaciju prevode i šalju lekarima u Tursku, za drugo mišljenje. Nakon dobijenog odgovora pacijente kontaktiraju i daju smernice za dalje lečenje.

O Medical park grupaciji

Medical Park se prostire u 14 gradova širom Turske sa 28 opštih bolnica. Imaju 19 međunarodnih predstavništa u 13 različitih zemalja i rade s najiskusnijim međunarodnim timom za pružanje najbolje usluge kako partnerima tako i pacijentima. Jedna od najvažnijih karakteristika ove grupacije, koja godišnje prima više od 70 000 pacijenata iz više od 180 zemalja sveta, jeste ta što međunarodnim pacijentima pruža budžetske olakšice. Medical Park pruža kvalitetnu dijagnostiku i terapijske usluge u svim bolnicama, uključujući četiri akreditovane od strane Joint – Međunarodne komisije (JCI).

Za pacijente koji dolaze u Istanbul na lečenje obezbeđen je transfer aerodrom-bolnica-hotel, kao i usluge prevođenja na srpski jezik 24/7 u bolnici, a predstavnik Medical Parka u Srbiji će pomoći oko dalje organizacije.

Reč, dve o sagovnorniku eKlinika portala

Doc. dr Sait Ozturk, neurohirug medicinsko obrazovanje je započeo na Medicinskom fakultetu Univerziteta Marmara u Istanbulu (na engleskom jeziku) 2000. godine i diplomirao 2007. godine. Godine 2009. započeo je specijalizaciju na Klinici za neurohirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Fırat i završio specijalizaciju 2014. godine.

Iste godine, u okviru TÜBİTAK projekta podrške mladim naučnicima na Medicinskom fakultetu Harvard Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama; pod nadzorom profesora doktora Rona L. ALTERMAN-a, radio u oblastima hirurškog lečenja poremećaja pokreta (neurohirurgija), intervencija funkcionalne neurohirurgije i hirurgije epilepsije.

Godine 2015. vratio se u svoju zemlju i počeo da radi kao specijalista na Klinici za neurohirurgiju, Medicinski fakultet, Univerzitet Fırat. Zvanje docenta dobijo je 2016. godine, a vanrednog profesora 2020. godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor