Naslovna / Zdravlje

MitraClip – zamena mitralnog zaliska bez otvaranja grudnog koša

Priredio/la: eKlinika/PR|9:00 - 27. 01. 2024.

– Procedura MitraClip može značajno poboljšati funkciju srca kod mnogih pacijenata sa mitralnom regurgitacijom poboljšanjem funkcije mitralne valvule – objasnio je kardiolog prof. dr Hakan Ucar

MitraClip Prof. dr Hakan Ucar je jedan od poznatih kardiologa u Turskoj,  priznat na međunarodnom nivou Foto: Medical Park Promo

Procedura MitraClip bila je spas za mnoge pacijente koji traže nehirurške alternative operaciji na otvorenom srcu zbog mitralne regurgitacije, drugog vodećeg uzroka valvularne bolesti srca iza aortne stenoze.

Spojnica mitralne valvule, koja se naziva MitraClip, je minimalno invazivna, nehirurška alternativa koja se koristi za popravku oštećenog mitralnog srčanog zaliska. Procedura MitraClip može značajno poboljšati funkciju srca kod mnogih pacijenata sa mitralnom regurgitacijom poboljšanjem funkcije mitralne valvule.

Ko je prof. dr Hakan Ucar?

Prof. dr Hakan Ucar je jedan od poznatih kardiologa u Turskoj,  priznat na međunarodnom nivou. Postao je kardiolog 2008. godine i od tada se predano bavi medicinom. Dr Hakan je ostao vodeća ličnost koja je obavljala razne uspešne procedure i lečila veliki broj srčanih i vaskularnih pacijenata. Specijalnost mu je ugradnja pejsmejkera, angiografija, lečenje nakon srčanog udara i insuficijencije, hipertenzije, aneurizme, perkutane zamene aortne valvule (TAVI) i hiperlipidemije. Dao je veliki doprinos naučnim istraživanjima i napisao je niz radova koji su objavljeni u renomiranim časopisima. Jedan je od 5 kardiologa u Turskoj koji se bavi MitraClip procedurom.

MitraClip

Foto: Medical Park promo

Šta je MitraClip procedura?

Mitralni zalistak se nalazi između leve srčane komore (leva pretkomora i leva komora) i održava protok krvi u pravom smeru. Mitralna regurgitacija je stanje u kojem se krila mitralnog zaliska ne zatvaraju čvrsto. Kada se to dogodi, krv teče unazad iz leve komore u levu pretkomoru. Srce tada mora da radi jače da progura krv kroz telo, što može izazvati umor, kratak dah i pogoršanje srčane insuficijencije.

Mitraclip procedura je način da se popravi mitralni srčani zalistak bez operacije na otvorenom srcu. Iako je ova opcija prvobitno bila usvojena za pacijente koji su bili previše bolesni ili je bio previsok rizik za operaciju na otvorenom srcu, mnogi ljudi koji imaju blage do umerene simptome mitralne regurgitacije odlučuju se za ovu proceduru – kaže prof. dr Hakan Ucar.

Porcedura izvođenja MitraClipa

Postupak se izvodi perkutano, što znači da doktor pristupa vašem srcu kroz venu, obično preko prepona. Mala metalna kopča presvučena poliesterskom tkaninom, uređaj Mitraclip, umeće se u nogu i vodi dugačkom, fleksibilnom cevčicom koja se zove kateter do mitralnog zaliska.

– Spojnica je pričvršćena za dve oblasti bolesnog zaliska, ili što doktori nazivaju popravkom „od ivice do ivice“. Ovo omogućava veći protok krvi u pravom smeru. Iako Mitraclip može značajno smanjiti regurgitaciju mitralne valvule, koja se ponekad naziva insuficijencija mitralne valvule, ona retko eliminiše stanje u potpunosti, iako pacijenti mogu prijaviti značajno smanjenje simptoma nekoliko dana nakon izvršenja procedure. Mitraclip procedura obično traje od 1 do 3 sata, mada može potrajati i duže u zavisnosti od složenosti slučaja – objašnjava prof. dr Hakan Ucar.

MitraClip

Foto: Medical Park promo

Simptomi koji ukazuju na oštećenje mitralnog zaliska ostecenog mitralnog zaliska

Simptomi zavise od toga koliko je bolest uznapredovala i koliko se brzo razvila. Neki pacijenti možda neće imati simptome, ali kada su prisutni, oni uključuju:

  • kratak dah, posebno nakon napora ili kada ležite,
  • umor i iscrpljenost, posebno tokom povećane aktivnosti,
  • kašalj, posebno noću ili kada ležite,
  • oticanje gležnjeva i stopala,
  • osećaj ubrzanog, treperavog otkucaja srca.

Grupacija Medical Park

Prof. dr Hakan Ucar radi u prestižnoj zdravstvenoj grupaciji Medical Park u Istanbulu. Medical Park se prostire u 14 gradova širom Turske sa 28 opštih bolnica. Imaju 19 međunarodnih predstavništa u 13 različitih zemalja i rade s najiskusnijim međunarodnim timom za pružanje najbolje usluge kako partnerima tako i pacijentima. Jedna od najvažnijih karakteristika ove grupacije, koja godišnje prima više od 70 000 pacijenata iz više od 180 zemalja sveta, jeste ta što međunarodnim pacijentima pruža budžetske olakšice. Medical Park pruža kvalitetnu dijagnostiku i terapijske usluge u svim bolnicama, uključujući četiri akreditovane od strane Joint – Međunarodne komisije (JCI).

MitraClip

Foto: Medical Park promo

Medical Park u Srbiji

Medical Park predstavništvo u Srbiji postoji od 2018 godine. Pacijenti ih mogu kontaktirati putem e-maila: medicalparksrb@gmail.com, web stranice medical-centar.rs, instagram stranice medicalpark_srbija, telefona 0603233230 ili posetiti njihove kancelarije. Dostavljenu dokumentaciju prevode i šalju lekarima u Tursku, za drugo mišljenje. Nakon dobijenog odgovora pacijente kontaraju i daju smernice za dalje lečenje.

Za pacijente iz inostranstva Medical Park organizuje prevoz od aerodroma do bolnice i pruža usluge prevođenja u bolnici na materinji jezik.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo