Naslovna / Zdravlje

Robotska operacija kolena – budućnost ili današnjica?

Piše: eKlinika/PR|9:00 - 21. 11. 2023.

ROSA robotski sistem kolena pomaže hirurzima u Medical Park grupaciji u planiranju i izvođenju totalne artroplastike kolena sa funkcijama koje pomažu pri resekcijama kostiju, kao i procenom stanja mekih tkiva kako bi se olakšalo pozicioniranje implantata intraoperativno

operacija kolena Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari u Medical Parku ima mnogo prednosti za pacijenta Foto: Promo

Robotska operacija zamene kolena koju izvode iskusni lekari u Medical Parku ima mnogo prednosti za pacijenta. Savremena medicinska tehnologija omogućava primenu naprednih hirurških metoda u lečenju problema kolena koji negativno utiču na svakodnevni život i zahtevaju ugradnju proteza.

Najsavremenija terapije: robotska operacija proteze kolena

Robotska hirurgija omogućava da se planira i implementiraju proteze pomoću milimetarskih digitalnih merenja. Robotska operacija kolena pomaže u postizanju najboljeg funkcionalnog rezultata. Zahvaljujući robotskim operacijama proteze kolena vek trajanja proteze je duži, a samim tim i mogućnost ponovljene operacije svedene su na minimum.

Operacija kolena: Totalna ili parcijalna proteza

Operacije ugradnje proteze mogu se izvoditi na dva načina: totalna proteza kolena, pri kojoj se zamenjuju obe strane zgloba kolena,  ili parcijalna proteza kolena, kod koje se zamenjuje samo jedna strana zgloba kolena. Operacije zamene kolena, koje su se ranije izvodile tradicionalnim metodama, sada se mogu izvoditi robotskom hirurgijom.

Pomoć robota ROSA prilikom planiranja i samog toka operacije kolena

Pre operacije, pacijentu se radi rendgenski snimak i tomografija kuka, skočnog zgloba i kolena. Lekari koji će obaviti proceduru koriste 3D slike prenete na računar kako bi planirali operaciju i izabrali najpogodniju protezu za pacijenta.

Na taj način se mogu izračunati ugaone krivine u kolenskom zglobu pacijenta. Zahvaljujući 3D slikama koje se prenose na računar, lekar koji će izvoditi operaciju planira operaciju i ovaj plan se uvodi u robotski sistem. Nakon pregleda pacijenta, bira se metoda i vrši se planiranje.

Pošto se ovo merenje, planiranje i operacija mogu obaviti izuzetno precizno uz pomoć robota, nakon operacije se mogu postići najbolji funkcionalni rezultati.

Prednosti robotske operacije kolena

Svi pacijenti koje lekar proceni da su pogodni za operaciju kolenske proteze mogu da izaberu operaciju robotske proteze kolena. Zahvaljujući digitalnim merenjima i milimetrijskim proračunima, rez kosti se može napraviti tačno onako kako je planirano.

Ovakvo planiranje omogućava pravilno održavanje bočnih ligamenata kolena, odnosno ravnoteže mekog tkiva, obezbeđujući da se proteza postavi na pravo mesto uz najmanji rez i produži njen životni vek.

Pored toga, prednosti robotske hirurgije se ogledaju i u tome što se proteza  na najpreciznij način postavlja na zglob kolena

Pored do sada navedenog postoje i druge prednosti: pacijent nakon operacije oseća manje bolova u odnosu na klasičnu operaciju, vreme oporavka je kraće, postoji veoma nizak rizik od embolije, protetično koleno se ne oseća kao vaštačko, proteza je dugotrajna…

Najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju u vezi Rosa robota

Koliko traje oporavak?

– Svaki pacijent se oporavlja na drugačiji način, ali uopšteno može da se kaže da će pacijent moći da ustane posle 2 dana, a da ostavi štake kroz 2-3 nedelje. Što se tiče zahtevnijih fizičkih aktivnosti, kao što je trčanje, potpuni oporavak se očekuje za maksimalno 6 meseci.  Najveći uticaj na oporavak svakako imaju godine i opšte stanje organizma.

Koliko je bolan oporavak?

–  Hirurgija uz pomoć robota je sigurnija, brža i manje bolna od minimalno invazivne konvencionalne operacije kolena. Zahvaljujući tehnologiji, naši specijalno obučeni hirurzi koriste ROSA robot da personalizuju pristup zamenama kolena.

Koliko dugo traje robotsko koleno?

– Većina zamena zglobova – i kolena i kuka – traju više od 20 godina. Međutim, mnogo zavisi od nivoa aktivnosti pacijenta i kvaliteta metalnih i plastičnih komponenti koje se koriste u protetskom zglobu.

Robotska zamena kolena u Medical Parku

Robotska zamena kolena i mnoge druge operacije naprednom tehnologijom se rade u Medical Parku. Medical Park je trenutno najveća zdravstvena grupacija u Turskoj, i kao lider prostire se u 14 gradova sirom Turske sa 28 opstih bolnica.

Međunarodni pacijenati najčešće apliciraju za lečenje u bolnicama Medical Park grupacije za oboljenja kao sto su neurohirurška, onkoloska, ortopedska, opšta hirurgija, dečja hirurgija, transplantacija organa – bubrega, jetre, koštane srži, kao i kardiologija, te kardiovaskularna hirurgija. Lečenje tako ozbiljnih zdravstvenih problema sprovodi se upravo u brojnim bolnicama Medical Parka, s visokom stopom uspeha.

Kako da zakažete besplatne konsultacije?

Ako ste u dilemi da li je operacija kolena robotikom pravi izbor za vas, konsultujete ortopeda bolnice Medical Park, prof. dr Sami Sukucu.

Medical Park predstavništvo u Srbiji postoji od 2018 godine. Pacijenti ih mogu kontaktirati putem e-maila: medicalparksrb@gmail.com, web stranice medical-centar.rs, instagram stranice medicalpark_srbija, telefona 0603233230 ili posetiti njihove kancelarije. Dostavljenu dokumentaciju prevode i šalju lekarima u Tursku, za drugo mišljenje. Nakon dobijenog odgovora pacijente kontaraju i daju smernice za dalje lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miroljub Đenadić
11:50, 21. 11. 2023.
Odgovori

Molim Vas, gde se nalazi predstavništvo u Srbiji?

Medical Park Srbija
17:30, 21. 11. 2023.
Odgovori

Postovani,
predstavnistvo se nalazi u Nisu, a pacijenti mogu da nas kontaktiraju na broj telefona 060 323 323 0.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo