Naslovna / Zdravlje

Koja je razlika između pareze i paralize lica, da li se prvo javlja bol i kako se paraliza leči

Danijela Tadić|8:45 - 26. 02. 2024.

Lečenje paralize nervusa facijalis – a može da traje i do četiri meseca, uz napomenu da se fizikalne procedure dozirano primenjuju do godinu dana od pojave bolesti. Smatra se da posle godinu dana nema svrhe nastaviti sa lečenjem, kaže dr Ivana Topalović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Paraliza lica Foto: Shutterstock/ Lična arhiva dr Ivana Topalović

Paraliza lica je stanje koje je uglavnom posledica nekih nesmotrenih navika kao što su boravak na hladnom vazduhu sa nedovoljno osušenom kosom. Do paralize može da dođe i usled delovanja virusa, povrede glave. Paraliza lica je veoma neprijatno stanje koje menja izgled pacijenta i otežava svakodnevne aktivnosti, kao što su hranjenje i pijenje vode. Brza dijagnostika i medikamentozna terapija su prvi koraci u lečenju, koje se potom, dosta uspešno, nastavlja i fizikalnom terapijom.

Paraliza lica može da se javi i posle povreda glave

Nervus facialis je facijalni nerv, označen kao sedmi moždani nerv koji se po izlasku iz lobanje grana i inerviše sve mišiće lica. Kada dođe do oštećenja ovog nerva, mišići polovine lice nemaju svoju funkciju i dolazi do delimične ili potpune oduzetosti, objašnjavaju stručnjaci.

Delimična oduzetost zove se pareza, a potpuna oduzetost paraliza. Uzroci nastajanja paralize lica su različiti. Paraliza lica može da bude uslovljenja delovanjem virusa, tumora, ali i loših navika kao što su boravak na promaji, vožnja motora na hladnom vremenu, izlaganje nedovoljno osušene kose hladnoći. Stanje može da se javi i posle različitih povreda glave, pri čemu je došlo do preloma kostiju baze lobanje i zbog toga i oštećenja živca i smanjenje funkcije mišića lica – kaže za portal eKlinika dr Ivana Topalović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Najčešće se javlja bez bolova

Paraliza lica obično je praćena neprimetnim simptomima, pacijent uočava da nešto nije u redu tek pri pogledu u ogledalo.

– Paraliza lica najčešće je bez bolova i predstavlja smanjenju funkciju mišića. Kada se pacijent pogleda u ogledalo vidi da ne može da zatvori oko, ili pri pijenju mu voda ispada iz usta. Ova paraliza ne dovodi do oštećenja oka, ali moguće je da oko bude suvo, zato što se potpuno ne zatvara i zato što suzna žlezda ne luči suze, ukoliko dođe do ovoga pacijentu se preporučuju kapi veštačke suze – objašnjava dr Topalović.

Paraliza nervus facialisa se ispoljava i asimetrijom jedne polovine lica. Pacijenti nisu u stanju da naboraju čelo, to jest stanu koja je zahvatila paraliza, ugao usana na zahvaćenoj strani je spušten. Moguć je i poremećaj čula ukusa, neki pacijenti se žale na šum u uhu.

Obavezna je elektrostimulacija

Dijagnostika paralize lica je različita. Dr Topalović precizira da je to pre svega klinički pregled, manuelni mišićni test kojim se utvrđuje da li pojedini mišići lica imaju smanjenju funkciju.

– Elektroneurografijom utvrđuje se precizno stepen oštećenja mišića. Kod sumnje na tumor ili prelom kostiju baze lobanje može da se uradi rendgen dijagnostika i magnetna rezonanca. Paraliza lica mora da se leči tako što se prvo odredi medikamentozna terapija, a potom se pacijent šalje na fizikalnu terapiju koja se sastoji se od primene kombinovanog fizikalnog tretmana (polarizovana svetlost, elektroforeza lekova i drugo) i obavezne elektrostimulacije. Elektrostimulacija je metoda kojim se veštačkim impulsom stimulišu mišići lica i na taj način se individualno regenerišu nervi i popravlja funkcija nerava. Fizikalna terapija primenjuje se uporedno sa medikamentoznom – napominje dr Topalović.

Fizikalne procedure dozirano se primenjuju i tokom godinu dana

U fizikalnoj terapiji paralize lice primenjuj se agensi od kojih su najvažniji elektrostimulacija, a u kasnijoj fazi i doziran kinezitretman, kaže doktorka.

– Kod težih oštećenja kao jedna od komplikacija bolesti javljaju se i sinkinezije, takozvani grupni pokreti. U lečenju grupnih pokreta najvažniji je individualni pristup, gde pacijent pred ogledalom vežba uz korekciju terapeuta. Lečenje paralize nervusa facijalis – a može da traje i do četiri meseca, uz napomenu da se fizikalne procedure dozirano primenjuju do godinu dana od pojave bolesti. Smatra se da posle godinu dana nema svrhe nastaviti sa lečenjem – naglašava dr Ivana Topalović.

Koliko je uspešna terapija?

Uspešnost lečenja zavisi od elektrodijagnostike koja precizno daje uvid u stepen oštećenja, objašnjava sagovornica portala eKlinika.

Fizikalna terapija ako se pravilno dozira, može da omogući izlečenje i do 80 odsto pacijenta. U najtežim slučajevima kada je zbog preloma baze lobanje ili zapaljenja nerva facijalni nerv pritisnut, najčešće u petroznoj kosti, radi se operacija dekompresije – navodi dr Topalović i dodaje da lečenje zahteva saradnju više stručnjaka lekara različitih specijalnosti, pa operaciju u ovom slučaju radi ušni lekar specijalista otorinolaringologije.

Paraliza lica može da se ponovo javi

Dobre životne navike i briga o vlastitom zdravlju najbolja su načini da se zaštitimo od zdravstvenih problema. Moguće je da se paraliza lica ponovo javi, tada se pacijentima savetuju mere predostrožnosti, objašnjava dr Topalović.

– Nikako nije dobro izlaženje na hladnoću sa nedovoljno osušenom kosom, boravak na promaji, vožnja motorom po hladnom vremenu, mogu da ponovo dovedu do problema. Kako se paraliza lica ne bi ponovila, savet je da pacijent naučen program vežbanja primenjuje po preporuci terapeuta – zaključuje dr Ivana Topalović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo