Naslovna / Zdravlje

Fizikalna terapija hroničnog bola, kome se savetuje istezanje, a kome masaža

Priredio/la: D. T.|17:00 - 29. 03. 2023.

Primenom različitih tehnika masaže moguće je ublažavanje akutnih i hroničnih bolova. Pod pritiskom masaže dolazi i do lučenja hormona dopamina, endorfina, serotonina koji utiču na naše bolje raspoloženje

Fizikalna terapija Kvalitetna fizikalna terapija uvek je izazov, jer se primenjuje na povređene i bolne delove tela Foto: Shutterstock

Fizikalna terapija je metoda lečenja koja se preporučuje pacijentima sa bolovima i ograničenim pokretima. Zadatak dobre fizikalne terapije jeste da poboljša kvalitet života pacijenta, omogući pacijentu nesmetane pokrete, ali i da leči izvor bola. Postoji mnogo oblika fizikalne terapije koji se primenjuju u zavisnosti na konkretnih tegoba pacijenta.

Kako fizikalna terapija leči bolove?

Fizioterapeut nastoji da otkrije kritične tačke i da određenim tehnikama olakša ili i potpuno ukloni bolove i/ili ukočenost. Aerobni trening će ubrzati na primer srčani ritam i biće blagotvoran za zglobove. Savet je da treningu prethode vežbe zagrevanja.

Vežbe istezanja

Statičko istezanje ima za cilj da umanji krutosti mišića koje je posledica upale. Terapeuti nastoje na ovaj način da poboljšaju pokretljivost mišića i ubrzaju oporavak, posle neke, pa primer sportske povrede. Primer statičkog istezanja je vežba, kada se savijemo u struku prema napred i nastojimo da dodirnemo nožne prste, dok stojimo ili sedimo. Na ovaj način se istežu  tetive kolena.

Dinamičko istezanje najbolje je praktikovati pre fizičke aktivnosti. Cilj ovog istezanja jeste da obezbedi brzinu i snagu pokreta. Primeri dinamičkog istezanja su zamah nogama, iskorak pri hodu, kružni pokreti kukova i ruku.

Vežbe jačanja

Vežbe za jačanje mogu se raditi na specijalnim mašinama, uz tegove ili pomoću težine vlastitog tela. To su iskoraci, čučnjevi, sklekovi. Vežbe za ublažavanje bolova ciljaju područja zahvaćena bolom, a u isto vreme jačaju mišiće i pokretljivost tela.

Istezanje se radi pod nadzorom terapeuta uz prethodno zagrevanje. Moguće je da će terapeut savetovati hladne obloge za ublažavanje zapaljenskih procesa i tople obloge za bolju pokretljivost mišića.

Masažom se uklanja bol i popravlja raspoloženje

Hronični bol može se ublažiti i odgovarajućom masažom. Važno je znati da masaža bolnih ili povređenih delova tela neće  odmah dovesti do poboljšanja stanja. Masaža se preporučuje i posle napornih fizičkih aktivnosti, ali i kao način opuštanja i tela i psihe.

Masaža opušta napete mišiće i jača pokretljivost. Primenom različitih tehnika masaže moguće je ublažavanje akutnih i hroničnih bolova. Pod pritiskom masaže dolazi i do lučenja hormona dopamina, endorfina, serotonina koji utiču na naše bolje raspoloženje.

Fizikalna terapija ultrazvukom

Transkutana električna stimulacija nerva (TENS) terapijska je procedura kojom se pomoću električnog nadražaja nervnih završetaka na koži leče bolna stanja. Primenjuje se nisko-frekventna impulsna struja.

Terapija ulrazvukom, takođe je, dobar način lečenja bola. Ultrazvuk utiče na cirkulaciju na brzinu nervne provodljivosti,  zagreva periferne nerve.

Kvalitetna fizikalna terapija uvek je izazov

Dobra fizikalna terapija ne bi trebalo da boli i trebalo bi da bude bezbedna. Kvalitetna fizikalna terapija uvek je izazov, jer se primenjuje na povređene i bolne delove tela. Moguć je osećaj bola posle istezanja ili dubinske masaže. Bitno je zbog toga da fizikalna terapija bude prilagođena potrebama pacijenta, građi njegovog tela, dnevnim aktivnostima, navikama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo