Naslovna / Zdravlje

Prolapsirani hemoroidi nisu bolni ali su neprijatni, koje su moguće komplikacije i kada je potrebna operacija

Priredio/la: D. T.|15:00 - 14. 03. 2024.

Nije do kraja poznato zašto neko dobije hemoroide, a neko ne. Na razvoj hemoroida može da utiče više činilaca, prvenstveno slabljenje tkiva u analnom kanalu

hemoroidi Foto: Shutterstock

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u unutrašnjosti rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili izvan rektuma (spoljašnji hemoroidi). Uglavnom mogu da prođu sami od sebe u roku od dve nedelje, ali u nekim slučajevima moguće su i komplikacije u vidu prolapsiranih hemoroida, kada unutrašnji hemoroidi ispadnu iz rektuma. Ovi hemoroidi obično nisu bolni, ali mogu da budu veoma neprijatni, da krvare i svrbe.

Simptomi prolapsa hemoroida

Hemoroidi su bezbolne izbočine koje se često primete pri brisanju anusa. U nekim slučajevima moguće je da krvare, što je često kod prolapsa hemoroida. Pacijenti se žale na analni svrab, iritaciju u predelu anusa. Moguće je da sve bude praćeno i pojavom sluzi i neprijatnim mirisom, osećajem nepotpunog pražnjenja creva, pa nemogućnošću kontrole fekalija, to jest fekalnom inkontinencijom. U slučaju da dođe do komplikacije prolapsiranih hemoroida javlja se veći otok, obilnije krvarenje, postoji mogućnost od ozbiljnijih problema sa funkcionisanjem creva.

U izuzetno retkim i teškim slučajevima moguća je i venska tromboza, kada se krvni ugrušak formira unutar krvnog suda zahvaćenog hemoroidima. U tom slučaju su hemoroidi veličine grozda ili čak i veći.

Šta utiče na razvoj hemoroida?

Nije do kraja poznato zašto neko dobije hemoroide, a neko ne. Na razvoj hemoroida može da utiče više činilaca, prvenstveno slabljenje tkiva u analnom kanalu. Do prolapsa dolazi ukoliko se hemoroidi tokom dužeg vremenskog perioda ne leče, usled povišenog vaskularnog pritiska pri naprezanju, kašlju.

Faktori rizika za prolaps hemoroida su starija životna dob, hronični zatvor, dugotrajna dijareja, ishrana sa dosta masnoća a malo biljnih vlakana, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti. Ovaj oblik hemoroida uočava se i kod osoba koje nekontrolisano koriste preparate za olakšavanje stolice, kod trudnica. Javlja se i kod osoba koje koriste seksualna pomagala koja mogu da izazovu jak pritisak na analni kanal.

U nekim slučajevima hemoroidi se povlače

Moguće je da se prolapsirani hemoroidi jave samo tokom pražnjenja crevnog sadržaja, pa da se potom odmah povuku. U komplikovanijim situacijama hemoroidi se javljaju tokom pražnjenja creva, ali mogu da se manuelno vrate u analni otvor, u najtežim situacijama to je nemoguće i ovi hemoroidi zahtevaju stručno lečenje u nekim slučajevima i operaciju.

Primena kućnih lekova

Komplikacije hemoroida koji prolapsiraju mogu se nekada zaustaviti i pojedinim kućnim lekovima. Hladna kompresa koja se drži na anusu tokom 15 minuta dnevno može da spreči otok. Potapanje tela u toplu vodu u trajanju do 15 minuta može da olakša neprijatnost.

Hrana bogata vlaknima, 25 do 35 grama vlakana dnevno, voće i povrće i adekvatne količine vode su od velike pomoći. Stručnjaci savetuju pacijente da se uzdržavaju od napinjanja pri pražnjenju creva, poželjno je pranje posle nužde, od pomoći su i vlažne maramice bez dodataka mirisa ili alkohola.

Upotreba laksativa

Fizička aktivnost će sprečiti konstipaciju, ne savetuje se dizanje teških predmeta. U nekim slučajevima biće potrebni i lekovi u vidu krema, koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Laksativi koji sadrže dokusat natrijum deluju na konzistenciju stolice, dodatno je vlaže i omekšavaju. Preparati pramoksina mogu da smanje veličinu hemoroidne vene.

Ukoliko konzervativno lečenje ne ponudi dobre rezultate, postoje i procedure kojima se hemoroidi uklanjanju. Jedna od ambulantnih metoda lečenja je i postavljanje gumi ligatura, kojim se leče nešto blaži oblici hemoroida. Podvezivanje (ligacija) hemoroida radi se uz pomoć gumi ligature, gumica se stavlja na bazu hemoroida i na taj način zaustavlja se dotok krvi i ishranjivanje tkiva hemoroida. Intervencija se radi u delu anusa sa manje receptora za bol.

Kako se operišu hemoroidi?

Kada ni jedna od mera lečenja ne dovede do povoljnih rezultata, savetuje se operacija. Hemoroidektomija je klasična operacija odstranjivanja hemoroida. Radi se u opštoj anesteziji, oporavak posle ove operacije je duži a moguće su i komplikacije u vidu oštećenja sfinktera, sužavanje anusa.

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija je savremena hirurška procedura, kojom se bez reza podvezuju hemoroidalne arterije kod prolabiranih hemoroida. Ovo je minimalno invazivna procedura, praćena bržim oporavkom.

Zdrave životne navike, praćene fizikom aktivnošću, adekvatnom ishranom uz dovoljne količine vode najbolja su zaštita od hemoroida, navode lekari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo