Naslovna / Zdravlje

Kada svrab u grlu može biti simptom ozbiljnog stanja

Priredio/la: D. T.|15:00 - 05. 03. 2024.

Duvanski dim iz klasičnih i elektronskih cigareta sadrži na stotine različitih hemikalija i može da dovede do iritacije. Slično deluju farbe za drvo, građevinski materijal

bol u grlu Od peckanja i grebanja do ozbiljnog bola, uzroci su različiti Foto: Shutterstock

Svrab u grlu, nekad praćen osećajem grebanja i golicanja, uglavnom je simptom iritacije gornjih disajnih puteva. Alergije, hemikalije, jednostavna prehlada, ali nekada i teže bolesti mogu da izazovu iritaciju grla koja se ispoljava neprijatnim golicanjem. Ovaj simptom javlja se i usled delovanja suvog vazduha, ako ne pijemo dovoljne količine vode. U retkim slučajevima uporan svrab u grlu, koje traje duže od četiri nedelje, znak je karcinoma.

Suv vazduh, GERB

Porodični lekar dr Simon Hodes objašnjava da na iritaciju grla utiče više faktora. Bitno je i da li je svrab u grlu praćen peckanjem, da li postoje i neki drugi simptomi, koliko dugo traje, kaže dr Hodes.

U nekim situacijama iritacija grla je izazvana suvim vazduhom, mogući okidač je i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) hronični oblik refluksa kiseline. Simptomi GERB-a su  oštećenje zubne gleđi zbog viška kiseline, gorušica, loš zadah, osećaj da se sadržaj želuca vraća u grlo ili usta, bol u grudima uporni suvi kašalj, problemi s gutanjem hrane. Moguće je da GERB dovede do golicanja u grlu.

Refluks kiseline ili njegova hronična verzija GERB mogu da se jave posle konzumiranja masne ili kisele hrane, kada legnemo ili pri pokušaju da se sagnemo.

Alergije i svrab u grlu

Mnogi oblici alergija, posebno onih sezonske prirode, mogu da dovedu do neprijatnog osećaja golicanja, svraba u grlu. Simptomi se uočavaju posle brisanja prašine, rada u bašti i drugih aktivnosti pri kojima smo izloženi delovanju alergena.

Alergije mogu da budu stalne na neku hranu, dlaku kućnih ljubimaca, ili sezonske da se jave samo na proleće ili tokom jeseni. Pacijent se uglavnom oseća dobro, ali trpi simptome svraba u grlu, curenja nosa, svraba i suzenja očiju.

Astma

Napad astme može da počne osećajem svraba u grlu i kašlja, koji mogu da dovedu do problema sa disanjem.

– Bitno je da pacijenti koji se leče od astme, prepoznaju okidače. Moguće je da blagi napad astme izazove samo peckanje u grlu, ipak ako se na vreme ne uzme lek, u roku od nekoliko minuta, ovaj simptom može da preraste u ozbiljan zdravstveni problem – navodi dr Hodes.

Napad astme mogu da iniciraju prašina, polen, buđ, hladan vazduh, vežbanje, neredovna primena lekova i inhalatora. Pogoršanje astme uočava se i usled infekcija, gripa, prehlade, posle korišćenja nekih hemikalija za čišćenje, mirisa, zbog izloženosti duvanskom dimu i zagađenju vazduha.

Svrab u grlu često je posledica dehidracije, jednostavno ne pijemo dovoljno vode i grlo je suvo. Kod osetljivih osoba i blaga dehidracija može da uzrokuje osećaj svraba u grlu, suvog kašlja.

Loš kvalitet vazduha

Iritacija gornjih disajnih puteva (nos, grlo) često se javlja i kod zdravih osoba, koje se ne leče od astme ili nekog oblika alergije. Razlog je suv i hladan vazduh.

– U zatvorenim prostorijama koje se greju i neredovno provetravaju, mnoge osobe primete golicanje i svrab u grlu, praćen suvim kašljem – objašnjava dr Hodes.

Hemikalije (izbeljivači za veš, amonijak) često iritiraju disajne puteve i dovode do osećaja svraba u grlu i kašlja. U većini slučajeva simptomi se povlače posle jednog do dva sata od upotrebe određene hemikalije.

– Duvanski dim iz klasičnih i elektronskih cigareta sadrži na stotine različitih hemikalija i može da dovedu do iritacije. Farbe za drvo, građevinski materijal slično deluju, kako bi se zaštitili redovno provetravajte prostorije – savetuje dr Hodes.

Iritacije grla izazivaju i neki lekovi

Golicanje u grlu može da se javi i posle upotrebe lekova za kontrolu visokog pritiska, srčane insuficijencije, aritmija, bolesti bubrega.

Fentanil je opioidni lek, jači od morfijuma, koji se uglavnom daje pacijentima sa jakim bolovima u bolnicama, može da izazove golicanje u grlu. Isti simptom nekada iniciraju kapi za oči latanoprost za terapiju glaukoma. Simptomi iritacije grla mogu da se jave i posle upotrebe sitagliptina, leka za dijabetes tipa 2. Savet je da se u ovim slučajevima obratimo lekaru i da ne prekidamo samoinicijativno upotrebu leka. Kako bi se izbegle neželjene reakcije, doktor može uvek da prilagodi doze leka ili da ga zameni lekom sa sličnim delovanjem.

Koji lekovi mogu da ublaže svrab u grlu?

Antacidi su lekovi protiv gorušice koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Deluju tako što ublažavaju simptome svraba u grlu ukoliko je on posledica gorušice. Antihistaminici u terapiji alergija, lekovi za astmu, pomažu da nestane neprijatan svrab u grlu.

Tablete i bombone za grlo umiruju osećaj svraba, golicanja, peckanja u grlu, ukoliko je ono posledica delovanja alergija, virusa ili iritanata, poput proizvoda za čišćenje domaćinstva i mirisa.

Kako još možemo da izbegnemo svrab u grlu?

Ukoliko je iritacija grla posledica delovanja hladnog vazduha, preporuka je da prekrijemo šalom usta i nos. Šolja toplog čaja je opuštajući i uvek pristupačan lek za grlo, savetuje se i kašičica meda koja može da opusti grlo i spreči svrab.

Suv vazduh u prostorijama u kojima spavamo ili boravimo najveći deo vremena često iritira grlo, preporuka je da koristimo ovlaživače vazduha i provetravamo prostorije.

Može li svrab u grlu da bude simptom ozbiljne bolesti?

Iako veoma retko, svrab u grlu može da bude i simptom karcinoma.

– Alarm su simptomi koji traju duže od četiri nedelje. Iritacija grla praćena, neobjašnjivim gubitkom telesne težine, otežano gutanje, promena boje glasa, iskašljavanje krvi, zahtevaju pregled lekara specijaliste – upozorava dr Hodes.

Doktor dodaje da su teškoće pri gutanju najčešći simptom raka jednjaka. Pacijenti mogu da se žale na osećaj da im je nešto zastalo u grlu.

Potrebno je obavezno da se javimo lekaru, ako kašljemo duže od dve nedelje, imamo probleme pri gutanju, telesnu temperaturu iznad 38,61 stepeni, neobjašnjiv umor, otečene limfne čvorove na vratu, nenamerni gubitak telesne težine.

Ukoliko osetimo bol u grudima, iskašljavamo značajnu količinu krvi, osećamo vrtoglavicu, probleme sa disanjem, neophodno je da pozovemo hitnu medicinsku pomoć.

Svrab u grlu je uglavnom bezopasan simptom, ali bitno je da se obratimo lekaru ako ovaj svrab utiče na naše zdravlje i kvalitet života. O čemu se tačno radi najbolje će znati lekar, posle pregleda i neophodnih analiza.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo