Naslovna / Zdravlje

Kako štitna žlezda deluje na seksualni život?

Priredio/la: D. T.|13:00 - 06. 03. 2024.

Pacijenti uglavnom dođu kod lekara zbog osećaja slabosti i dobijanja na telesnoj težini

štitna žlezda Foto: Shutterstock

Štitna žlezda (štitasta, tiroidna, tiroidea) najveća je endokrina žlezda, ima oblik leptira i nalazi se u donjem, prednjem delu vrata. Ova mala žlezda stvara hormone koji putem krvotoka dospevaju do skoro svake ćelije i utiču na celokupno funkcionisanje tela.

Ne ignorišite oslabljenju seksualnu želju

Nedostatak ili manjak seksualne želje može da bude posledica spektra različitih problema, od psiholoških do organskih. Slaba seksualna želja nekada je posledica poremećaja funkcije tiroidne žlezde. Stručnjaci napominju da ne ignorišemo oslabljenu seksualnu želju. Endokrinolozi navode da u Srbiji svaka četvrta ili peta žena i svaki sedmi muškarac imaju neko oboljenje štitaste žlezde.

Neprijatan, bolan seksualni odnos

Suva vagina može da bude simptom hormonskih promena i neodgovarajućeg rada štitne žlezde. Usled svega seksualni odnos može da bude neprijatan i bolan. Štitna žlezda koja loše funkcioniše može da uslovi pad hormona testosterona i tako utiče na libido.

Testosteron je glavni androgeni, „muški hormon“ koji imaju i žene. Testosteron ima bitnu ulogu u rastu i razvoju muških polnih organa i sekundarnih polnih karakteristika. U maloj količini ovaj hormon se stvara u nadbubrežnim žlezdama oba pola. Kod muškaraca najveći deo testosterona nastaje u testisima, kod žena u jajnicima. Ovaj hormon utiče na ponašanje i seksualni nagon.

Hormoni koji utiču na pamćenje, emocije, seksualnu aktivnost

Više ili niže vrednosti hormona šitine žlezde utiču na telesnu težinu, rad srca. Hormoni štitne žlezde pospešuju stvaranje toplote, sintezu proteina, razgradnju masnoća, utiču na nivo šećera u krvi. Deluju i na proces učenja i pamćenja, emocije, seksualnu aktivnost oba pola.

Neodgovarajuće funkcionisanje tiroidne žlezde može da uslovi pad nivoa hormona testosterona i smanjenje seksualne želje. Kada dođe do smanjenog ili povećanog lučenja hormona tiroidne žlezde, najčešće dolazi do hipertireoze pojačanog rada zbog povećanog lučenja hormona ili hipotireoze, smanjene funkcije usled manjeg lučenja hormona.

Poremećaji ejakulacije

Usled problema sa štitnom žlezdom može da dođe do preuranjene ili odložene ejakulacije. Hipotireoza povećava šanse za odloženu ejakulaciju, a hipertireoza za preuranjenu ejakulaciju, navode stručnjaci Sexual Medicine Society of North America.

Hormonska neravnoteža usled poremećaja rada štitne žlezde može da dovede od problema sa ejakulacijom. Stanje je relativno često, posebno kod muškaraca sa hipotireozom.

Osećaj slabosti i gojenje

Mnogi razlozi mogu da deluju na smanjen seksualni nagon, ali jedan od često zanemarenih uzroka niskog libida je abnormalna funkcija štitne žlezde, naglašavaju stručnjaci. Obično se pretpostavlja da loš seksualni život ima psihološke korene, ali dosta istraživanja navodi da je neodgovarajuća funkcija štitne žlezde čest razlog za smanjenu seksualnu želju.

Pacijenti uglavnom dođu kod lekara žaleći se na osećaj slabosti i na višak kilograma. Žene imaju i smanjen seksualni nagon, menstruacije su neredovne i obilnije.

Koje bolesti deluju na libido?

Na libido deluju i i bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznosti, visok nivo holesterola. Dobra vest je da se stanje može nekoliko nedelja posle primene lekova vratiti u normalu. Biće neophodne i dalje periodične provere funkcije štitne žlezde. Lekari naglašavaju da samo nekoliko kilograma manje može da dovede hormone u zadovoljavajući balans i popravi libido.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor