Naslovna / Zdravlje

Testosteron kod žena, koje su optimalne vrednosti ovog muškog hormona u ženskom telu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 18. 10. 2023.

Testosteron je bitan hormon i za žensko i muško zdravlje. Normalne vrednosti testosterona kod žena zavise od starosti i menstrualnog ciklusa

testosteron Foto: Shutterstock

Testosteron je prirodni polni hormon, koji se u muškom telu u velikim količinama luči u testisima i nešto manje u nadbubrežnim žlezdama. Testosteron se, kod žena, produkuje u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama i ima niz različitih i bitnih funkcija. Ovo je hormon koji ima ključnu ulogu za dobro funkcionisanje muškog reproduktivnog sistema. Testosteron je veoma bitan hormon i za žensko zdravlje, nije dobro da ga je previše niti premalo.

Testosteron reguliše raspoloženje, jača zdravlje reproduktivnog sistema i kostiju

Testosteron je poznat kao „muški hormon“ jer utiče na fizičke i polne karakteristike muškaraca, ali ovaj hormon u izvesnim količinama  imaju i žene. Uočava se da pojedine žene imaju više testosterona nego „ženskog hormona“ estradiola koji je glavi oblik estrogena.  Normalni nivoi testosterona kod žena regulišu dobro raspoloženje, jačaju zdravlje ženskog reproduktivnog sistema i kostiju. Do problema dolazi, ukoliko je testosterona previše ili premalo.

Testosteron jača i reguliše razvoj kostiju u ženskom telu, utiče na mišićnu masu, distribuciju masnoća u telu, na libido i seksualnu želju.

Simptomi niskog nivoa testosterona kod žena?

Nizak libido, dobijanje na telesnoj težini, promene raspoloženja, najčešći su simptomi niskog nivoa testosterona kod žena. Niske koncentracije testosterona, u dužem periodu, mogu dovesti do slabljenja mišića i kostiju. Moguće je da će kosa biti tanja, a koža suvlja, uočava se i smanjen seksualni nagon, nedostatak energije. Žene koje imaju nedovoljne količine testosterona mogu da pate i od suvoće vagine, nepravilnih menstrualnih ciklusa.

Testosteron pokretač seksualne želje

Testosteron je jedan od pokretača seksualne želje, pa moguće da žene sa značajno nižim nivoom testosterona imaju i  hipoaktivni poremećaj seksualne želje. Prema nekim procenama, ovaj problem se javlja kod 8 do 19 odsto žena. Česti pratioci ovog poremećaja su umor i simptomi depresivnog raspoloženja. Hipoaktivni poremećaj seksualne želje, ipak, nije u dovoljnoj meri istražen, na stručnjacima je tek da utvrde tačne uzroke za razvoj ovog poremećaja.

Zašto dolazi do pada nivoa testosterona?

Postoji nekoliko mogućih razloga za pad nivoa testosterona kod žena. Upotreba kombinovanih oralnih kontraceptiva, kao što su pilule za kontrolu rađanja. Hirurško uklanjanje jednog ili oba jajnika (ooforektomija), prestanak pravilnog funkcionisanja jajnika pre 40- te godine života, neki su od razloga za smanjene količine testosterona kod žena.

Do umanjene produkcije testosterona može doći posle radio i hemio terapije jajnika, ipak najčešći uzrok manje količine testosterona u ženskom telu je menopauza. HIV infekcija, bolest hipofize i upotreba visokih doza kortikosteroida, takođe, mogu dovesti do manjeg lučenja ovog hormona.

Terapija biljem i lekovima

Nedovoljne količine testosterona mogu se regulisati upotrebom odgovarajućih lekova, ali i na prirodne načine. Dobro izbalansirana ishrana, bogata zdravim masnoćama dobar je prirodni način na koji možemo podići nivo testosterona. Od pomoći je i fizička aktivnost zasnovana na kombinaciji vežbi snage i kardiovaskularnih aktivnosti. Kontrola stresa i vežbe dubokog disanja, koje će umiriti telo, mogu da budu prirodan način regulacije testosterona.

Medikamentozna terapija uglavnom je fokusirana na terapiji testosteronom (Testosterone Replacement Therapy). Na ovaj način pacijenti putem gelova, flastera ili injekcija dobijaju testosteron koji im nedostaje.

Koji su simptomi viška testosterona?

Akne, pojačana maljavost tela, izbijanje dlaka na bradi, androgena alopecija (ćelavost), menstrualne nepravilnosti, neki su od simptoma visokog nivoa testosterona. Višak testosterona kod žena dovodi se u vezu i sa povećanim rizikom od neplodnosti. Moguća je i insulinska rezistencija, što ako se ne leči može dovesti do razvoja dijabetesa. Hormonska terapija ili lekovi mogu regulisati povećane nivoe testosterona.

Uzroci povećanog testosterona

Sindrom policističnih jajnika jedan je od mogućih uzroka povišenog testosterona. Upotreba i zloupotreba steroida mogu povećati testosteron i nivoe hormona drugih androgena. Poremećaji nadbubrežne žlezde, kao što je urođena hiperplazija nadbubrežne žlezde, takođe, mogu biti krivci  za višak testosterona.

Regulacija fitoterapijom

Povišen nivo testosterona može se regulisati i fitoterapijom. Sladić je biljka poreklom sa Bliskog istoka i južne Evrope, čiji koren može delovati na manji nivo testosterona, ukoliko se svakodnevno pije. Zeleni čaj ima mogućnost da blokira pretvaranje testosterona u DHT, hormon sličan testosteronu, ali hormon koji ima mnogo jači uticaj na telo.

Česta upotreba nane može da smanji nivo slobodnog testosterona u krvotoku. Savet je, ipak, da se o svemu posavetujemo za zdravstvenim radnicima.

Normalne vrednosti testosterona

Testosteron je bitan hormon i za žensko i muško zdravlje. Normalne vrednosti testosterona zavise od starosti i menstrualnog ciklusa. Normalne vrednosti kod žena u reproduktivnom dobu iznose 15 do 70 ng/dL, dok su kod dama u menopauzi normalne vrednosti manje od 10 ng/dL.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo