Naslovna / Zdravlje

Sjogrenov sindrom: Prvi simptomi koje ne treba zanemariti

Priredio/la: Ma.R.|14:54 - 26. 03. 2024.

Zbog Sjogrenovog sindroma i neadekvatnog lučenja egzokrinih žlezda, preterana suvoća „pogađa“ oči, usnu duplju, nos, gastrointestinalni trakt, vaginu…

Sjogrenov sindrom Suvoća različitih sluznica u telu pokreće brojne zdravstvene probleme, od usne šupljine do vagine, pluća i creva Foto: Shutterstock

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest koju karakteriše stvaranje antitela na sopstveno tkivo egzokrinih žlezda i promena njihove funkcije. Često je kombinovan sa drugim autoimunim oboljenjima.

Zašto nastaje Sjogrenov sindom i koji su mogući uzroci?

Kada neko dobije ovu bolest, žlezda sa ulogom stvaranja i lučenja pljuvačke, suza, vaginalnog i drugog sekreta ulazi u zapaljenski proces. Kao posledica upale, menja se zdravo žlezdano tkivo i pretvara u nefunkcionalno, odnosno suvo. Preterana suvoća „pogađa“ oči, usnu duplju, gastrointestinalni trakt, vaginu… Zbog toga mogu biti ugrožene razne funkcije u telu, od otežanog gutanja, podložnosti infekcijama, kao i stvaranju iritabilnog creva.

Naučnici tvrde da se uzroci nastanka bolesti najverovatnije nalaze u genetičkoj predispoziciji za autoimune bolesti i hormonskoj fluktuaciji. Naime, bolest se većinski javlja kod žena (90 odsto), pa se pretpostavlja da uloga estrogena može biti od značaja.

Bolest je najčešća kod žena od 40. do i 60. godine života.

Sjogrenov sindrom: Koje simptome nikako ne smemo da zanemarimo

Sjorgenov sindrom se javlja sa pojedinačnim ili grupom simptoma kakvi su:

  • suvoća usne šupljine (kserostomija)
  • suvoća očiju (keratokonjuktivitis sicca)
  • suvoća drugih sluznica u telu (dušnik, vagina, nos)
  • umor
  • problemi sa koncentracijom
  • loše raspoloženje
  • osip po koži, posebno nakon izlaganja suncu
  • bol u zglobovima
  • bol u mišićima.

Postoje dva oblika bolesti: primarni i sekundarni. Kada je primarni, nisu prisutne druge autoimune bolesti, a kod sekundarnog može biti kombinovan sa drugim imunološkim bolestima (reumatoidni artritis, lupus…)

Dijagnostika i lečenje Sjogrenovog sindroma

Zbog simptoma koji se često mešaju sa drugim bolestima, Sjogrenov sindrom često ostaje neprepoznat i neadekvano lečen. Posledice mogu biti gubitak zuba, stvaranje ulcera u oku sa daljim posledicama po vid…

Dijagnozu lekari postavljaju na osnovu anamneze. Potrebno je da problemi traju duže od tri meseca i da se uradi test suvoće usta, odnosno provera funkcije pljuvačnih žlezda. Takođe, neophodno je obaviti oftalmološki pregled, test funkcije suznih žlezda (Schirmerov test), kao i  rerološke analize na više antitela. Podrazumevaju se kompletna krvna slika i zapaljenski parametri, a ponekad i biopsija malih žlezda usana ili sluzokože obraza.

Terapija je najčešće simptomatska i uključuje upotrebu veštačkih suza, veštačke pljuvačke, češću hidrataciju, korišćenje nazalnog spreja, bombonice bez šećera, kao i losione za hidriranje kože. Obavezne su redovne posete stomatologu, uz disciplinovanu oralnu i intimnu higijenu.

Moguće komplikacije Sjogrenovog sindroma

Sjorgenov sindrom može da se iskomplikuje, posebno kada je reč o sekundarnoj formi bolesti. Mogući komorbiditeti su:

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slobodan
15:29, 26. 03. 2024.
Odgovori

Već više od četri meseca nos mi totalno zapušen posebno leva nozdrva,usta suva do teške upale,preko dana malo popusti.Kad je spoljna temperatura preko 10 stepeni sve se otpuši,čim je malo vreme nestabilno opet po starom.
Hvala na tekstu,tekst je odličan.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo