Naslovna / Zdravlje

Zbog čega se javlja nekontrolisano titranje očiju i kada može biti znak neurološke bolesti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 03. 04. 2024.

I kod osoba koje nemaju probleme sa čulom ravnoteže, u situacijama jakog stresa i napora, mogući su problemi sa balansom i vrtoglavice

titranje očiju Nistagmus u zavisnosti od uzroka je privremeno stanje, može da se povuče sam od sebe Foto: Shutterstock

Nekontrolisano titranje očiju kada se čini da se oči bez naše kontrole pomeraju gore – dole, u krug, ili levo – desno, stanje je koje se zove nistagmus. Pacijentu se čini da oči imaju sopstvenu volju da „igraju“ prema svom nahođenju. Ovo stanje uglavnom se javlja kod dece, može da bude urođeno, ili da se razvije u kasnijem životnom dobu, nekada i kao simptom određenih bolesti.

Uzroci titranja očiju

Nekontrolisano titranje očiju nema uvek jasan uzrok, moguća je nasledna osnova, javlja se kod pacijenata koji se leče od katarakte ili strabizma, posle moždanog udara, kod pacijenata sa multipla sklerozom ili Menierovom bolešću. Nistagmus je nekada posledica povrede glave, albinizma, problema sa unutrašnjim uhom, uočava se i posle primene određenih lekova, kao što je litijum ili u terapiji epilepsije, posle korišćenja alkohola ili droga.

Titranje očiju može donekle da utiče na kvalitet života pacijenta, ipak za veliku većinu pacijenata ovaj problem nije velika prepreka za nesmetan rad.

Često osobe drže glavu nagnutu u stranu

Oči se nekontrolisano pokreću, sporije ili brže, stanje obično zahvata oba oka. Često osobe sa nistagmusom drže glavu u nezgodnom položaju, nagnutu u stranu, u nameri da fokusiraju predmet koji posmatraju. Moguće je da dođe i do smanjenje oštrine vida, problema sa percepcijom dubine.

Deca mogu da imaju malo zamućen vid ali bez vrtoglavica, dok su kod starijih moguće i vrtoglavice, ali ne u svim slučajevima. Mnogi pacijenti sa nistagmusom jednostavno imaju zamagljen vid i nelagodnost kada gledaju u pravcima koji mogu da pogoršanju stanje. Kod pacijenta sa ozbiljnijim nistagmusom moguća je i oscilopsija, osećaj da se nepokretni objekti kreću.

Ukoliko je nistagmus povezan sa problemima vestibularnog sistema (čulom ravnoteže u unutrašnjem uhu) moguća je i pojava vrtoglavice ili gubitka ravnoteže.

Pojedini pacijenti žale se na otežan vid u mraku, ili izrazitu osetljivost očiju na svetlost. I kod osoba koje nemaju probleme sa čulom ravnoteže, u situacijama jakog stresa i napora, mogući su problemi sa balansom i vrtoglavice.

Dijagnostika

Pacijent se uglavnom upućuje kod oftalmologa koji će uraditi detaljan pregled očiju, ispitati vid, ali i ukloniti sumnju na postojanje neke druge bolesti. Nekada je neophodno i ispitivanje sluha, neurološki pregled, CT glave, magnetna rezonanca.

Moguće je da će lekar tražiti da se vrtimo oko svoje ose 30 sekundi, pa potom naglo zaustavimo i  fokusiramo pogled na jedan predmet. U slučaju nistagmusa, oči će se posle ovog testa u prvi mah sporo pomerati u jednom pravcu, a zatim će brzo promeniti smer u suprotnom pravcu.

Kako se leči nistagmus?

Titranje očiju kod odraslih osoba može se u nekim situacijama umiriti na jednostavne načine. Ukoliko je stanje posledica primene lekova bitno je da razgovaramo sa lekarom o promeni leka ili doze. Neophodna je i apstinencija od alkoholnih pića, nekada će biti potrebne naočari za korekciju vida, koje neće izlečiti nistagmus, ali biće od velike pomoći kod eventualnih tegoba sa očima koje mogu da iskomplikuju stanje.

Kod dece postoje mogućnosti za poboljšanje, a poslednja i veoma retka opcija je operacija kojom se menjaju pozicije mišića koji pokreću oči. Pojedini lekovi protiv epileptičnih napada, miorelaksant baklofen, botoks, mogu da poboljšaju stanje samo kod odraslih osoba ali ne i kod dece.

Nistagmus u zavisnosti od uzroka je privremeno stanje, može da se povuče sam od sebe. Lečenje osnovnog uzroka ublažava simptome, ali pojedini lekari ističu da neće svi pacijenti na isti način reagovati na medicinski tretman, moguće je da neki neželjeni efekti budu veći od koristi terapije.

Kako da umirimo titranje očiju?

Postoje i mali trikovi koji mogu da umire titranje očiju. Preporuka je da se pri čitanju i radu na računaru koriste slova i oznake sa većim fontom. Kod dece sa nistagmusom potrebo je ohrabrivati dete da pravilo koristi oči, ako je od pomoći neka dete nosi šešir i naočari za zaštitu od sunca i u zatvorenom prostoru. Savet je da dete sedi u školi na mestu koje mu najviše odgovara, tako da može dobro da prati rad na školskoj tabli. Uz malo truda većina osoba sa nistagmusom vodi uobičajen život.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo