Naslovna / Zdravlje

Stres ne pojačava akne samo na licu: Može li se sprečiti širenje na druge delove tela

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 22. 04. 2024.

Ukoliko ste skloni aknama trebalo bi da izbegavate i usku odeću, čvrsto pripijenu uz telo

Akne One nisu samo tinejdžerski, već i problem zrele životne dobi Foto: Shutterstock

Stres je okidač mnogobrojnih zdravstvenih problema, a kada na to dodamo hormonsku aktivnost i kod žena i kod muškaraca, čest rezultat su akne. One koje se zbog izloženosti vide najviše jesu na licu, ali akne na leđima mogu biti veoma neprijatne i bolne.

Akne na leđima: Koje vrste postoje i zašto nastaju?

Gnojne kolekcije koje se formiraju duboko ispod kože zapravo su cistične (potkožne) akne. Postoji više vrsta:

  • komedoni (tvrde, obično bele boje, nastaju kada se sebum „zarobi“ ispod površinskog sloja kože i stvrdne
  • mitiseri (otvoreni komedoni – pore u kojima su se nakupili prljavština, mrtve ćelije i sebum, sa vrhom crne boje)
  • papule (bubuljice pod upalom, crvene, sitnije izrasline na samoj koži ne veće od pola cm)
  • pustule (obične bubuljice sa belim gnojnim selekcijama)
  • noduli (bolne i otečene potkožne bubuljice).

Šta još pojačava šansu da dobijemo akne ne samo na licu već i na leđima, zadnjici…

Stručnjaci napominju da akne koje se pojavljuju na telu ne moraju da budu povezane sa aknama na licu, gde se najčešće ispoljavaju. Tačnije, ako imamo akne na licu ne mora da znači da će se sigurno pojaviti i na leđima, a ako ih imamo na leđima, zadnjici ili butinama, ne mora da znači da ćemo ih imati i na licu.

Međutim, delovi tela na kojima su nam izraženije masne naslage jesu i veća predispozicija da dobijemo akne, jer je šansa za infekciju veća. Leđa i zadnjica su rizične regije za pojavu akni zbog znojenja, ležanja ili tesno pripijene odeće. Žene koje brijanjem eliminišu dlake sa nogu često dobijaju akne na nogama zbog toga što je folikul dlake veoma osetljiv, kao i okolina. Kod nekih ljudi akne se javljaju iako nisu skloni masnim naslagama (gornji deo leđa, prednja linija grudi). Tada je reč o folikulitisu.

Možemo li sprečiti pojavu akni na prirodan način

Kako na veliki broj stanja možemo uticati promenom životnih navika, takav je slučaj i sa aknama. Na hormonsku aktivnost ne možemo da utičemo, ali na drugim planovima koji predstavljaju rizik, možemo. Na primer, ako vodimo sedentarni način života, više se znojimo, pojačava se trenje, rizikuju i pojačavaju upalni procesi. Higijenske navike tokom i posle treninga su od velikog značaja, kao što je presvlačenje čim završimo sa vežbanjem, tuširanje i nega kože.

Istraživanja su potvrdila da ishrana puna šećera, masti, mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata može da pogorša i inicira pojavu akni. Ukoliko ste skloni pojavi akni, posebno ako imate masne naslage, izbegavajte usku odeću, tesno pripijenu uz telo.

Vitamini i akne

Što se tiče preparata ili dijetetskih dodataka koji mogu da pomognu u prevenciji akni, možete pokušati sa korišćenjem retinoida, derivata vitamina A. Smaniće crvenilo i gnojne kolekcije, stimulisati kolagen i smanjiti pigmentaciju kože, uz poboljšanje teksture i elastičnosti. Koristite što prirodnije sastojke kao što je salicilna kiselina, jer ima antibakterijsko dejstvo. Svakako, ako se akne šire, pogoršava upala ili se šire, obratite se dermatologu ili ako se ukaže potreba, endokrinologu.

I najvažnije: nikako ih nemojte cediti čak i ako pritom koristite sredstva za dezinfekciju i rukavice!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo