Zdravlje

Zdravstvene prednosti šetnje po kiši, prema mišljenu stručnjaka

Priredio/la: S.St.M.

Šetnja po kiši može biti dobra za vaše zdravlje uglavnom zbog poboljšanog kvaliteta vazduha koji nudi

Kada pada kiša, možda nam je primamljivije da ostanemo u kući i udobno se smjestimo na kauču uz dobru knjigu ili film. Međutim, ako osećamo želju da izađemo baš zbog šetnje po kiši ili zato što moramo da prošetamo psa ili samo da protegnemo noge, postoji dobar zdravstveni razlog da se radujemo kiši. Kako kažu zdravstveni stručnjaci, od šetnje po kiši imamo mnogo neočekivanih zdravstvenih prednosti i zato treba maksimalno da je iskoristimo.

Zašto je šetnja po kiši dobra za naše zdravlje

– Kvalitet vazduha je bolji i čistiji

Jedna od glavnih prednosti šetnje po kiši jeste da vazduh postaje čistiji i svežiji za disanje, kaže dr Neal Patel, lekar porodične medicine u Providence St. Joseph Hospital u okrugu Orindž, Kalifornija. Kiša može da spere zagađivače i alergene u vazduhu, posebno u mnogim velikim gradovima koji su prenaseljeni i zagađeni.

Kada pada kiša, kapljice vode koje padaju kroz atmosferu apsorbuju suspendovane čestice u vazduhu, kao što su čestice prašine i zagađivači, kaže dr Misbah Keen, profesor porodične medicine i porodični lekar na UW Medicine Seattle. Kada se to dogodi, čestice prašine u atmosferi talože se sa kapima kiše na tlo, zahvaljujući čemu vazduh postaje čistiji nakon padavina.

– Sve suspendovane čestice – barem u prvom talasu kiše – podižu se, rastvaraju se na kiši i spuštaju se tako da vazduh postaje čistiji – kaže dr Keen. Vazduh koji ostaje nakon padavina sadrži manje alergena, prašine i drugih čestica, što pozitivno utiče na zdravlje disajnih organa.

– Teže se pregrejemo tokom vežbanja

U toplijim sredinama, kišno vreme može da spreči pregrevanje tokom vežbanja pomažući da efikasnije regulišemo telesnu temperaturu, kaže dr Keen. Obično, kada vežbamo, naše telo proizvodi toplotu, što dovodi do porasta naše temperature. Znojenje nas hladi.

Međutim, kada pada kiša, niže temperature i kišne kapi deluju kao prirodne rashladne tečnosti, pomažući da se toplota odvede iz našeg tela, objašnjava dr Keen.

– Možemo da sagorimo više kalorija

Postoji šansa da nam hodanje po lošem vremenu može pomoći da sagorimo više kalorija, smatra dr Eric Ascher, lekar porodične medicine u Lenox Hill Hospital u Njujorku. Ovo je moguće samo zato što ljudi imaju tendenciju da hodaju brže po kiši, jer im je to motivator da ne pokisnu, „tako da se telo prirodno malo više napreže i sagoreva više kalorija”, objasnio je on.

Osim toga, niže temperature povezane sa kišom zahtevaju od našeg tela da radi više da bi održalo svoju osnovnu temperaturu, što može dovesti do veće potrošnje energije i kalorija kako bismo se zagrejali, dodao je dr Keen.

– Pomaže da poboljšamo raspoloženje

Zvuk i miris kiše mogu imati smirujući efekat na um, što može poboljšati raspoloženje, podstaći opuštanje i smanjiti nivo stresa, rekao je dr Ascher. Ovo se zove petrikor (petrichor) efekat, koji se javlja kada miris kiše pokrene sećanja ili emocije. „Ovo može imati umirujući efekat ili svojstva za podizanje raspoloženja,” rekao je on.

Kada treba izbegavati šetnju po kiši

Postoje određene situacije u kojima bi trebalo da izbegavamo šetnju po kiši. Na primer, ako ste u opasnosti od pada ili ste ranije već padali ili imate problema sa ravnotežom, najbolje je da ne izlazite napolje kada pada kiša, upozorava dr Patel. Treba izbegavati šetnju po kiši ako niste bezbedni kada hodate bez pomoći ili po neravnim ili klizavim površinama. Takve situacije predstavljaju rizik od pada ili zadobijanja velike i ozbiljne povrede koja može da se spreči, dodaje dr Patel.

Dr Keen dodaje da osobe sa ograničenim vidom ili pokretljivošću, oni sa zdravstvenim stanjem koje se može pogoršati usled izlaganja kiši ili niskim temperaturama, kao i oni sa povredama takođe treba da izbegavaju vežbanje na kiši.

Možemo li da se razbolimo ako šetamo po kiši

Ne možemo da se razbolimo samo od šetnje po kiši ali, upozorava dr Ascher, ako ostanemo u mokroj ili hladnoj odeći duže vreme i telesna temperatura nam opadne dovoljno da utiče na naš imuni sistem, možda ćemo biti izloženi povećanom riziku da se razbolimo.

Zato, ako odlučite da šetate po kiši, obavezno obujte vodootpornu obuću, jaknu za kišu i izbegavajte da izlazite iz kuće tokom velikih vremenskih nepogoda ili kada postoji opasnost po bezbednost.