Naslovna / Zdravlje

Sedeći način života opterećuje srce dece i mladih, otkrili finski naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 10. 05. 2024.

Mladi provode 9 do 10 sati dnevno sedeći, a samo jedan od 10 adolescenata ima 60 minuta dnevne umerene do snažne fizičke aktivnosti

sedeći način života Foto: Shutterstock

Sedeći način života, posebno visok nivo sedentarnog ponašanja i fizičke neaktivnosti u detinjstvu opterećuju srce u mladih tokom adolescencije, pokazali su rezultati studije naučnika sa University of Jyväskylä u Finskoj. Visoko opterećenje srca, kako navode naučnici, predviđa srčanu insuficijenciju i druge srčane bolesti. S tim u vezi apeluje se na povećanje fizičke aktivnosti od detinjstva nadalje što je posebno važno u prevenciji srčanih oboljenja.

Sedeći način života opterećuje srce i uvećava količinu telesne masti

U zajedničkoj studiji Fakulteta sportskih nauka i Instituta za biomedicinu University of Eastern Finland, sedeći način života i fizička aktivnost praćeni su od detinjstva do adolescencije tokom 8 godina, a naučni rad objavljen je u časopisu Journal of the American Heart Association. Studija je pokazala da su adolescenti, koji su akumulirali visok nivo sedentarnog načina života i nizak nivo umerene do snažne fizičke aktivnosti od detinjstva nadalje, imali veće opterećenje srca u adolescenciji. Opterećenje srca bilo je posebno izrazito kod adolescenata koji su akumulirali niske nivoe snažne fizičke aktivnosti.

Pored toga, visok nivo sedentarnog ponašanja i niski nivoi fizičke aktivnosti dovode se u vezu sa većim procentom ukupne telesne masti. Procenat telesne masti delimično je objasnio vezu između sedećeg načina života, fizičke aktivnosti i srčanog opterećenja, a laka fizička aktivnost nije bila u vezi sa srčanim opterećenjem.

Mladi provode 9 do 10 sati dnevno sedeći

Rezultati finske studije naglašavaju važnost povećanja fizičke aktivnosti, posebno umerene i energične aktivnosti, smanjenje sedentarnog ponašanja i prevenciju prekomerne težine od detinjstva kako bi se sprečila pojava srčanih oboljenja.

Mladi provode 9 do 10 sati dnevno sedeći, a samo jedan od 10 adolescenata prikupi 60 minuta dnevne umerene do snažne fizičke aktivnosti. Ovo su zabrinjavajuće brojke. Visoki nivo dnevne umerene do snažne fizičke aktivnosti trebalo bi da bude normalan deo detinjstva i adolescencije jer poboljšava zdravlje srca, ali i opšte blagostanje – naglašava dr Eero Haapala sa Fakulteta sportskih nauka University of Jyväskylä.

Finska studija zasnovana je na tekućoj studiji o fizičkoj aktivnosti i ishrani kod dece (Physical Activity and Nutrition in Children PANIC) sprovedenoj na Institutu za biomedicinu University of Eastern Finland. Nivoi sedentarnog ponašanja i fizičke aktivnosti praćeni su tokom 8 godina od detinjstva do adolescencije kod 153 adolescenata. Funkcija srca i naprezanje mereni su tokom adolescencije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo