Naslovna / Zdravlje

Peckanje pri mokrenju nije samo znak urinarne infekcije: Kako da na vreme prepoznamo polno prenosive bolesti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 05. 06. 2024.

Rizik od polno prenosivih bolesti uvek je prisutan kod svih seksualno aktivnih osoba, a moguće je da će žene zbog anatomije polnih organa kasnije primetiti promene

peckanje pri mokrenju Foto: Shutterstock

Peckanje pri mokrenju, svrab, bol u karlici, najčešće se određuju kao znaci urinarne infekcije. Slični znaci bolesti prate i mnoge polno prenosive infekcije. Lekari nas upozoravaju da je reč o lukavim bolestima, moguće je da imamo herpes, hlamidiju i da nemamo ni jedan simptom bolesti, da mislimo da smo savršeno zdravi.

Mnogi simptomi se preklapaju

Rizik od polno prenosivih bolesti uvek je prisutan kod svih seksualno aktivnih osoba. Moguće je da će žene zbog anatomije polnih organa kasnije primetiti promene, koje u najtežim slučajevima mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, pa i neplodnosti. Kako se infekcija ne bi razvila u neželjenom pravcu bitno je da se posle nesigurnog polnog odnosa odmah testiramo i na taj način najbolje zaštitimo i sebe i druge od bolesti.

Ginekolog dr Christine Greves sa Winnie Palmer Hospital for Women & Babiesgine navodi da žene čak i kada razviju simptome seksualno prenosne bolesti često pomisle da se radi o gljivičnoj ili infekciji urinarnog trakta.

Peckanje pri mokrenju često se zanemari, a na kraju se ispostavi da se radi o polnoj infekciji. Mnogi simptomi se preklapaju, a izostanak simptoma nije uvek siguran znak zdravlja.

Peckanje pri mokrenju ili pri pokušaju mokrenja nije uvek simptom urinarne infekcije, objašnjava infektolog dr Michael Angarone sa Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Bol je posledica upale

Bol je posledica upale urinarnog trakta, bakterije u ovim uslovima nastanjuju sluzokožu uretre i izazivaju upalu.

– Sve ima za posledicu učestao nagon na mokrenje i peckanje pri mokrenju, a osnovi uzrok ovog stanja mogu da budu hlamidija, gonoreja i trihomonijaza – kaže dr Michael Angarone.

Lekari upozoravaju da je peckanje pri mokrenju češće znak urinarne, a ne polne infekcije posle nesigurnog seksualnog odnosa. Ipak, o čemu se tačno radi znaćemo tek posle detaljnog pregleda. Stručnjaci nas upozoravaju  da obratimo pažnju na ove probleme.

Vaginalni sekret

Moguće je da dođe do promene u boji i konzistenciji vaginalnog sekreta posebno tokom menstrualnog ciklusa. Tokom ovulacije sekret je rastegljiv i bistre boje, a pre početka menstruacije može da poprimi žućkastu nijansu i da bude gušći.

Međutim, vaginalni sekret jakog mirisa, praćen svrabom, crvenilom, otokom, bolom u karlici može da ukaže i na postojanje hlamidije ili gonoreje. Postoji mogućnost da se u sekretu nađu i tragovi krvi. Stalna iritacija i neobičan sekret dovoljni su razlozi da posetimo lekara i na vreme otkrijemo moguću infekciju.

Vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje posle seksualnog odnosa i van datuma menstruacije već je alarm za neku nepravilnost.

– Visokorizični humani papiloma virus može da deluje na grlić materice i izazove krvarenje posle seksualnog odnosa – kaže dr Greves. Moguće je i da upala u reproduktivnom traktu iritira sluzokožu vagine i izazove krvarenje, praćeno mrljama krvi, a ne obilnim krvarenjem.

Vaginalni svrab i peckanje

Vaginalni svrab i peckanje, zapaljenje vagine (vaginitis) može da bude posledica gljivične infekcije, s tim da iste simptome prati i polno prenosive bolesti. Stanje je praćeno i žuto-zelenim sekretom, bolom tokom ili posle seksa, neugodnim mirisom.

Vaginalno tkivo je samo po sebi osetljivije usled polno prenosne bolesti. Postaje upaljeno, a u isto vreme slabe zaštitni mehanizmi – kaže dr Greves. Bol pri seksualnom odnosu je alarm da nešto nije u redu. Hlamidija i gonoreja mogu da budu praćene bolnim seksualnim odnosom zbog vaginalne upale, dodaje doktor.

Bol u karlici

Hlamidija i gonoreja izazivaju bol u karlici. Kod žena hlamidija može kroz grlić materice da prodre u genitalni sistem, sve do jajovoda, izazove ozbiljne promene i u najtežim slučajevima neplodnost. Ginekolozi upozoravaju da su od hlamidije posebno ugrožene mlade žene, jer kod njih grlić materice još nije potpuno zreo.

Simptomi mogu da se pojave i posle nekoliko godina

Polno prenosive bolesti u zavisnosti od vrste infekcije prve simptome ispoljavaju u različito vreme. Kod hlamidije simptomi se mogu pojaviti nekoliko nedelja nakon infekcije, kod gonoreje između jednog do 14 dana posle infekcije. Kod nekih bolesti prvo ispoljavanje simptoma može da usledi i posle nekoliko meseci ili čak i godina od inicijalne zaraze.

Znaci polne infekcije obično se ispoljavaju na genitalijama, ali moguće je da zahvate i druge delove tela, na primer, usnu duplju posle oralnog seksa.

Herpes i HIV mogu da budu praćeni povišenom telesnom temperaturom i simptomima sličnim gripu. Lekari upozoravaju da postoje situacije u kojima polno prenosive bolesti, kao što je gonoreja, mogu da izazovu reumatoidne simptome u zglobovima, a sifilis da se proširi na mozak i manifestuje neurološkim simptomima.

Potrebno je da se bolest što pre otkrije

Preporuka je da se obavezno testiramo na polno prenosive bolesti posle nesigurnog polnog odnosa, ako često menjamo partnere. Moguće je da će zaista peckanje pri mokrenju biti samo posledica urinarne infekcije, ali potrebno je da stručnjak potvrdi o čemu se tačno radi.

Lečenje polno prenosivih bolesti danas je uglavnom veoma uspešno, pa čak i HIV infekcija uz adekvatnu terapiju može da se kontroliše. Polne infekcije lače se oralnim ili lokalnim antivirusnim ili antibakterijskim lekovima. Nelečene polne infekcije mogu ozbiljno da ugroze zdravlje i dovedu do neplodnosti. Preporuka lekara jeste da pilikom polnog odnosa sa nepoznatom osobom obavezno koristimo kondom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo