Naslovna / Zdravlje

Kada treba da nas uplaši krvarenje iz ušiju: Šta je otoragija

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 21. 06. 2024.

Neki uzroci krvarenja iz uha ponekad dovode i do dugoročnih problema, poput probušene bubne opne, koja može da se inficira

Krvarenje iz ušiju Stručnjaci kažu da nema ni razloga ni potrebe da zbog malo nakupljenog voska gurajmo štapiće u uši i rizikujemo pucanje bubne opne ili druge povrede Foto: Shutterstock

Krvarenje iz uha (otoreja) je neprijatan simptom koji kod nekih ljudi može da izazove paniku i strah. Ukoliko se nije dogodila neka trauma ili pritisak moguće je da je uzrok i van samog uha, kao i da je u pitanju neka prolazna infekcija.

Kada je krvarenje iz uha hitan slučaj

Iscedak iz uha obično sadrži vosak (cerumen), ali u nekim sluačajevima može uključivati i gnoj, sukrvicu ili krv. Tada je pre svega potrebno pronaći uzrok pojave i reagovati adekvatno, ako lekar proceni da je potrebna terapija. Važno je znati i da uzrok krvarenja ne mora uvek biti u samom uhu.

Još neke situacije zahtevaju hitan odlazak lekaru. Ako je krvarenje popraćeno simptomima kao što su vrtoglavica, gubitak sluha i bol, to su indikacije za odlazak u hitnu službu.

Pridruženi simptomi koji mogu da se jave uz krvarenje iz uha

U otkrivanju osnovnog uzroka krvarenja iz ušiju, od velike pomoći može da bude prepoznavanje i praćenje drugih simptoma. U njih spadaju:

  • glavobolja
  • groznica
  • tinitus (zujanje u ušima)
  • bol u uhu
  • gubitak sluha ili smetnje u sluhu
  • tamni kolutovi ispod očiju
  • iscedak ih uha intenzivnog mirisa
  • dezorijentisanost
  • krvarenje iz nosa
  • problemi sa vidom
  • uvećane zenice
  • mučnina
  • iscrpljenost i malaksalost
  • obilno i dugo krvarenje iz uha koje ne prestaje.

Njihova uloga je višestruka

Uši imaju višestruku ulogu u našem telu, koja je mnogo više od čula sluha. Pored osnovne uloge, odnosno mogućnosti da čujemo, omogućavaju nam i održavanje ravnoteže. Ovaj organ čine unutrašnje uvo, srednje uvo i ušna školjka, a krvarenje može da dolazi iz bilo kod njegovog dela. Kako su nam uši neophodne za svakodnevno snalaženje u prostoru i socijalnom okruženju, krvarenje je znak koji ne bismo smeli da ignorišemo.

Nevažno je da li je reč o samo nekoliko kapi, obrisu ili konstantnom krvarenju iz ušiju. Reakcija je neophodna, kako ne bi došlo do komplikacija.

Evo najčešćih mogućih uzroka zbog kojih se javlja krvarenje iz ušiju.

Povreda bubne opne je čest uzrok za krvarenje iz ušiju

Više je situacija ili uzroka oštećenja bubne opne, a jedan od najčešćih je pucanje (traumatska perforacija bube opne). Pored nelečenih upala uha, među njima su:

  • nasilno guranje stranih predmeta u slušni kanal (najčešće su to štapići za uši)
  • povrede glave
  • nagla promena atmosferskog pritiska (let avionom, ronjenje na dubini)
  • iznenadni pritisak u uhu (na primer, zbog začepljenja nosa)
  • nagnječenje zbog eksplozije ili direktnog udarca
  • neposredna izloženost prekomernoj buci.

Manja oštećenja bubne opne mogu da prođu bez terapije. Takođe je važno znati da probušena bubna opna neće uvek izazvati krvarenje iz uha. Drugi simptomi su nelagodnost u uhu, gubitak sluha, tinitus (zujanje u ušima), vrtoglavica, mučnina, povraćanje.

Trauma ili fraktura lobanje

Krvarenje iz uha može biti i simptom frakture baze lobanje. Ako pritom dođe i do pucanja nekog krvnog suda, iscedak iz uha i nosa sadržaće i limfu pored krvi. U slučaju drugih povreda glave koje kao simptom imaju krvarenje iz uha, pre svega je  o potresu mozga.

Hemoragijska groznica

Neke vrste hemoragijskih groznica poput ebole takođe mogu da budu uzrok krvarenja iz uha, ali je onda reč o kasnijoj fazi bolesti. S obzirom na to da virus uzrokuje pucanje krvnih sudova, moguće je krvarenje iz više otvora na telu, pa tako i iz ušiju.

Polipi u ušima

Polipi u ušima najčešće su posledica upale srednjeg uha, a gotovo bez odstupanja ukazuju na kolesteatom. Kolestetaomi su ciste koje nastaju u srednjem uhu ili obližnjoj kosti. Međutim, ovakve ciste se ponašaju kao tumori: rastu i šire se i mogu da izazovu krvarenje zbog pritiska na okolna tkiva.

Plivačko uvo

Plivačko uvo je infekcija je spoljašnjeg dela uha. Iako krvarenje nije tipičan simptom, do njega može da dođe u ekstremnim situacijama i uslovima. Takav je širenje infekcije na kosti lobanje.

Upala srednjeg uha

Ova česta upala može da se iskomplikuje ako se ne leči adekvatno i blagovremeno. Krvarenje iz uha u tim slučajevima prati i pritisak ili bol, kao i poteškoće sa ravnotežom i spavanjem. Upala se često širi na mastoidne regije i uzrokuje nakupljanje tečnosti i sekreta, a jedna od posledica je mastoiditis, bakterijska infekcija. Simptomi mastoiditisa su crvenilo, bol, oticanje i osetljivost koštane strukture ušne školjke.

Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK)

DIK je posledica abnormalnog stvaranja trombina i fibrina u krvotoku. U tom procesu dolazi do povećanog nagomilavanja i slepljivanja trombocita uz promenu faktora zgrušavanja krvi. Ako se DIK razvija polako (nedeljama ili mesecima), najpre izaziva trombotične i embolične napade, a iznenadna DIK (javlja se nakon nekoliko sati ili dana) izaziva krvarenja, među kojima i krv iz uha.

Krvarenje iz uha bez bola i bilo kog drugog simptoma

Krvarenje iz uha koje ne prati bol najčešće je posledica povrede unutrašnjosti uha i to štapićem za uši. Čišćenje ušiju na ovaj način mnogi stručnjaci smatraju nepotrebnim i potencijalno opasnim. Uši su jedan od organa koji ima samostalni mehanizam čišćenja i zbog toga nema potrebe da gurajući u njih štapiće rizikujemo pucanje bubne opne ili druge povrede zbog malo voska u uhu. I koža i kosti u uhu su veoma nežnog, krhkog sastava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo