Zdravlje

Da li i tinejdžerima sa cerebralnom paralizom operacija može pomoći da hodaju

Priredio/la: I. V.

Nakon hirurškog zahvata, koji je najefektniji kada se radi od 7. godine, poboljšanje funkcionalne mobilnosti uočeno i kod 90 odsto tinejdžera

Operacija, koja pomaže deci od 7 do 10 godina sa cerebralnom paralizom da hodaju takođe može da poboljša hodanje i starije dece i tinejdžera sa ovim stanjem, pokazali su rezultati nove, revolucionarne studije istraživača iz Children’s Hospital Los Angeles.

SEMLS operacija pomaže deci sa cerebralnom paralizom

Procedura o kojoj je reč nazvana je SEMLS (single-event multilevel surgery) i predstavlja operaciju na više nivoa, ali i standard nege za pomoć deci sa cerebralnom paralizom kako bi se njihovo stanje poboljšalo. Nova studija je obuhvatila 126 mladih ljudi sa cerebralnom paralizom koji su praćeni u laboratoriji za analizu pokreta i sporta u Children’s Hospital u Los Anđelesu između 2011. i 2023.

– Mislili smo da starija deca neće tako dobro proći, ali zaista nije bilo razlike u ishodima između te dve grupe – kaže jedan od vođa autor studije dr Robert Kay, direktor ortopedskog centra Jackie and Gene Autry Orthopedic Center at Children’s Hospital Los Angeles. 

Upoređivani indeks odstupanja hoda i skala funkcionalne mobilnosti

Laboratorija, inače jedna od samo 23 akreditovane pedijatrijske laboratorije za kretanje širom sveta, koristi sistem od 10 kamera za snimanje 3D slika kako pacijent hoda i kako se kreće. Učesnici studije prošli su najmanje dve studije hoda – jednu pre SEMLS operacije i jednu posle hirurškog zahvata.

Istraživači su upoređivali pacijente mlađe od 13 godina sa onima između 13 i 21. godine. Posmatrali su dva faktora – indeks odstupanja hoda (GDI), kako se hod pacijenta upoređuje sa osobom u tipičnom razvoju, i skalu funkcionalne mobilnosti (FMS), ocenjujući kako dete hoda na udaljenostima koje oponašaju okruženje u zajednici, školi i kući.

Studija je pokazala da je indeks odstupanja hoda GDI porastao za 6,1 poen kod mlađe dece i 6,4 poena u starijoj grupi. Rezultati za skalu funkcionalne mobilnosti FMS bili su stabilni ili bolji kod oko 80 i 90 odsto dece u obe grupe.

Idealno vreme za operciju dece sa cerebralnom paralizom je između 7 i 10 godina

Nalazi studije predstavljeni su na godišnjoj konferenciji Gait and Clinical Movement Analysis Society u Atlanti. Istraživanje predstavljeno na sastancima obično se smatra preliminarnim dok se ne objavi u časopisu sa recenzijom. Bez obzira na to, istraživači  navode da „studija pokazuje da čak i ako su pacijenti već u tinejdžerskim godinama, oni i dalje mogu da imaju koristi od SEMLS hirurškog zahvata – navedeno je u saopštenju dr Roberta Kaya.

Uprkos tome, dr Kay naglašava da je idealno vreme za ovu operaciju kada deca imaju 7 do 10 godina.

Radije bih obavio ovu operaciju ranije nego kasnije. Ali, imamo decu koja nam ne dolaze ni kad  postanu tinejdžeri. Ako imaju prave indikacije za operaciju, još uvek imamo priliku da im pomognemo da bolje hodaju – ističe dr Kay.