Naslovna / Zdravlje

Menopauza posle raka dojke: Kako kontrolisati simptome i sprečiti vraćanje bolesti

Priredio/la: D. T.|13:30 - 29. 06. 2024.

Mnoge žene koje su preživele rak dojke bore se sa simptomima menopauze koji nisu ograničeni samo na nalete talasa vrućine i noćno znojenje

menopauza Moguće je koristiti i nefarmakološke mere kontrole simptoma menopauze Foto: Shutterstock

Menopauza je izazovan period za svaku ženu, nije bolest već deo života u kojem može da se uživa i pored malih teškoća koje nam priroda nameće. Simptomi menopauze kontrolišu se na razne načine, pa i primenom hormonske terapije koja mora da se koristi pažljivo i pod nadzorom stručnjaka. Poseban oprez savetuje se ženama koje su se lečile od karcinoma dojke, sa naglaskom na hormonski zavisnom tumoru dojke.

Hormonska terapija i recidiv karcinoma dojke

Sistemska hormonska terapija u menopauzi može da ublaži simptome menopauze, ipak kao i svaka terapija ima neželjene efekte. Lekari sa velikom dozom opreza posmatraju primenu ove terapije kod žena koje pate od neke hronične bolesti. Nisu do kraja sigurni, koliko je sistemska hormonska terapija bezbedna za osobe koje su se lečile od raka dojke, posebno hormonski zavisnog oblika karcinoma dojke

Studija objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute, navodi da se generalno posmatrano, sistemska hormonska terapija ne može da poveća rizik od smrtnog ishoda ili recidiva raka dojke. Istraživanje je obuhvatilo grupu danskih žena u postmenopauzi, koje su uspešno lečene i preživele ranu fazu hormonski zavisnog karcinoma dojke. Lekari upozoravaju da ovi ohrabrujući rezultati, ipak, ne znače da svaka osoba koja je preživela rak dojke treba da koristi hormonsku terapiju.

Menopauza se ne svodi samo na valunge

Hormonska supstituciona terapija su zamena za ženske polne hormone čiji nivo opada u menopauzi. Moguća je lokalna primena tableta, vaginalnih krema, tableta. Sistemska hormonska supstituciona terapija daje se tek posle detaljnog pregleda.

– Mnoge žene koje su preživele rak dojke bore se sa simptomima menopauze, koji nisu ograničeni samo na nalete talasa vrućine i noćno znojenje, već i na genitourinarne simptome kao što su suva vagina, poremećaji spavanja, depresija, kognitivne promene – kaže onkolog i stručnjak za rak dojke dr Eleonora Teplinsky iz Valley Health System u Nju Džersiju i asistent na Icahn School of Medicine – Mount Sinai u Njujorku.

Ona dodaje da se u nekim ženama savetuje vaginalna estrogenska terapija ili hormonska terapija za ublažavanje simptoma menopauze, s tim što uvek u ovim situacijama postoji pojačan rizik od vraćanja bolesti kod žena koje su imale karcinom dojke.

Kako deluje adjuvantna hormonska terapija?

Istraživanje u Danskoj obuhvatilo je 8.461 ženu u postmenopauzi koja su lečene od hormonski zavisnog tumora dojke u ranoj fazi bolesti. Sve ove žene prošle su hiruršku fazu lečenja i pet godina primene adjuvantne hormonske terapije, koja smanjuje rizik od ponovnog razvoja karcinoma. Ni jedna žena nije koristila, pre dijagnoze karcinoma dojke, hormonsku terapiju.

Dok sistemska hormonska terapija nastoji da nadoknadi nivo hormona koji nedostaju telu i tako ublaži simptome menopauze, adjuvantna hormonska terapija smanjuje mogućnost od recidiva raka dojke i ima za cilj da umanji delovanje estrogena, koristi se najmanje pet godina.

Koje pacijentkinje su u blago povećanom riziku?

– Upotreba vaginalne estrogenske ili hormonske terapije u menopauzi nije bila povezana sa povećanim rizikom od recidiva ili smrtnog ishoda raka dojke. Postojao je blago povećan rizik od recidiva, ali ne i od smrtnog ishoda kod pacijentkinja koje su koristile vaginalnu terapiju estrogenom i kod žena lečenih inhibitorima aromataze koji se koriste u terapiji karcinoma dojke –  objašnjava dr Teplinsky koja nije učestvovala u studiji.

Pojedini lekari nerado propisuju hormonsku terapiju

Ovi nalazi su značajni, jer su u suprotnosti sa studijama koje navode da sistemska hormonska terapija povećava mogućnost od recidiva bolesti kod žena u menopauzi, koje su lečene od raka dojke. Na osnovu tih rezultata i nedostatka novih dokaza zdravstveni radnici nerado prepisuju hormonsku terapiju ženama koje su lečene od raka dojke.

Dr Teplinsky, ipak, naglašava da ova studija ne znači da svaka pacijentkinja koja preživela rak dojke treba da počne da uzima dopunsku hormonsku terapiju, jer ima još istraživanja koja zahtevaju detalju razmenu mišljenja stručnjaka.

Menopauza – šta je potrebno da znamo pre primene hormonske terapije?

Potrebno je sa se i svaka žena pre primene hormonske terapije konsultuje sa lekarom (ginekologom, endokrinologom) i upozna sa mogućnostima primene ove terapije, rizicima i prednostima. Bitno je da znamo i koje su doze najefikasnije, koliko dugo se uzima, šta se dešava ako želimo da prekinemo primenu terapije ili je koristimo u kombinaciji sa nekim lekovima, suplementima, drugim oblikom nadoknade hormona?

Menopauza se kontroliše i nefarmakološkim merama

Moguće je koristiti i nefarmakološke mere kontrole simptoma menopauze. Dr Teplinsky savetuje da se kod simptoma suve vagine za početak koriste nehormonske vaginalne hidratantne kreme, nekoliko puta sedmično i upotreba lubrikanata pre seksualnog odnosa.

–  Simptom suve vagine može da bude uzrok učestalih urinarnih infekcija i zato ga je potrebno kontrolisati. Melatonin je od pomoći ženama koje imaju loš san. Moguće je da će na ishod imati uticaja i doba dana u kojem se koristi terapija. Neki oblici antidepresiva mogu da pomognu kod simptoma depresija i valunga. Meditacija, odgovarajuća fizička aktivnost, pravila ishrana, bihejvioralna terapija daju obećavajuće rezultate i predmet su daljih istraživanja – kaže dr Teplinsky.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo