Naslovna / Zdravlje

12 činjenica o raku dojke mogu mnogo da pomognu ako za njih znate pre dijagnoze

Priredio/la: I. V. |15:00 - 02. 10. 2023.

Kako izgleda stvarnost kada počne lečenje karcinoma dojke i zašto se, na primer, kada posle smrti majke i ćerka dobije dijagnozu raka dojke, upravo tada otvara „tajni svet“ ovog karcinoma iz koga stižu činjenice za koje mnoge žene nikada nisu ni čule

rak dojke Kako izgleda stvarnost kada počne lečenje karcinoma dojke Foto: Shutterstock

Oktobar je mesec svesti o raku dojke, mesec borbe protiv ovog karcinoma, a mnoge žene, posebno one u najvećem riziku često su ubeđene da znaju sve o ovom tumoru. Naravno, postoji čitav „tajni svet“ posvećen ovom karcinomu, a ako se samo malo zaviri u njega, to bi moglo da sačuva brojne živote. Na primer, kada posle smrti majke i ćerka dobije dijagnozu raka dojke, upravo tada se otvara taj „tajni svet“ ovog karcinoma i iz koga stižu činjenice za koje mnoge žene nikada nisu ni čule. Tada se suočavaju sa onim što se zove stvarnost i onim što spada u sferu mitova.

Kako izgleda stvarnost kada žena leči karcinom i uđe u tajni svet posvećen raku dojke?

Nakon dijagnoze raka dojke mnoge žene priznaju da postoje činjenice koje bi volela da su znale mnogo ranije, a ne kada se bolest već razvila ili je uznapredovala. Neke od tih informacija su:

1. Postoji mnogo različitih vrsta raka dojke

Profesor dr Richard Simcock iz Macmillan Cancer Support kaže da postoje četiri kategorije koje se koriste za opisivanje karcinoma dojke i za određivanje potrebnog tretmana. Prvo, doktori govore o tome odakle se karcinom razvio – obično dolazi iz mlečnih kanala (duktalni) ili iz žlezda (lobularni). Zatim cse određuje broj i veličina tumora. Ocene daju predstavu o tome koliko brzo ćelije raka rastu, pa je tako III stepen najagresivniji i najverovatnije će se širiti. Na kraju , lekari gledaju na šta su ćelije raka osetljive. „Negativ“ označava da nisu osetljive na određene hormone – što znači da nrki postojeći lekovi neće delovati na tumor.

– Žene se često porede sa svojom pijateljicom ili komšinicom, koja je takođe imala rak dojke, ali treba istaći da one možda nisu imale isti tip kako ne bi došli do zaključja „moja prijateljica je imala hemoterapije i ona je imala recidiv“ – objašnjava dr Antigone Johnstone-Burt, klinički saradnik u Macmillan Cancer Support. 

Takođe, trostruki negativ je snažno povezan sa nošenjem gena za rak. Ako je majka imala  trostruko negativan rak dojke to bi ćerka trebalo da zna jer to je dovoljan razlog da se traži  genetsko testiranje.

2. Tretman nije isti za sve

U zavisnosti od vrste karcinoma određuju se tretmani pa se tako lečenje neke žene sastoji od hemoterapije, operacije i zatim radioterapije, dok druge imaju različit redosled tretmana ili neki od njih uopšte nsu potrebni. Očigledno je da što manje procedura lečenja žena treba da prođe – to bolje. Takođe, niko ne treba da bude zabrinut zbog toga što nije imao sve tretmane i zato je najbolje razgovarati sa lekarem o potrebnim terapijama.

3. „Hemoterapije“ može da znači mnogo različitih stvari

Reč hemoterapija podrazumeva mnoštvo lekova koji se isporučuju na različite načine. Hemoterapija može da bude i samo oralno uzimanje „teških“ tableta ili sedenje u bolnici zbog intravenoznog ubrizgavanja lekova. A zbog različitih vrsta karcinoma koriste se i različiti lekovi.

4. Ako imate jedan od gena, rizik je ogroman

Za opštu žensku populaciju, neke studije pokazuju 11 odsto šanse da dobiju rak dojke pre 80. godine. Za one sa BRCA 1 ili BRCA 2 genima za rak, rizik je do 79, odnosno 77 procenata.

– Za ženu koja ima BRCA mutaciju je isto kao kad vozač vozi u pijanom stanju. Neće nužno nastradati u nesreći, ali su zato manje sigurne od drugih ljudi. Postoje stvari koje mogu da se urade kako bi pokušalo da se ublaži rizik, kao što su zdrava ishrana i vežbanje, ali šanse su ipak protiv njih – kaže dr Richard Simcock.

Postojanje BRCA 2 gena lekari često objašnjavaju kao prisustvo „nagomilane genetske greške“ i to nisu takozvani geni raka, već suptilne razlike koje su se razvile u telu i nagomilale do faze u kojoj se pacijentkinja nalazi i veći su rizik od dobijanja bolesti.

5. Kada neko ima rak može da izgleda zaista zdravo

Žena može da trči, šeta, vozi biciklu svaki dan, igra tenis, dobro jede i izgleda zdravo u trenutku kada dobije dijagnozu. Jedini simptom koji može da se primeti je bol, koji se često svodi na naprezanje mišića. I tek neko vreme nakon što lečenje započne pacijent počinje da izgleda lošije.

6. Limfni čvorovi mnogo govore

Pazuh je mesto gde može da se nađe do 40 limfnih čvorova. Kada postoji kvržica u dojci, lekari pregledaju ženu, jer od te kvržice sve kreće i možda nije jedina. Ako ih je više od jedne, lekari će morati sve da ih uklone. Pre pregleda pacijentkinja obavezno treba da kaže lekaru da li je primila  neku vakcinu, za covid 19 ili grip možda, jer zbog nekih od njih limfni čvorovi mogu da oteknu.

7. Hemoterapija može da poremeti menopauzu

Menopauza je faza života koja može da bude toliko problematična za neke žene, a njen preuranjen dolazak je samo još jedna stvar sa kojom žena mora da se bori kada se leči. Ponekad lekari aktivno pokušavaju da uvedu ženu u menopauzu – 80 odsto karcinoma dojke je osetljivo na estrogen i potiskivanjem, odnosno „gašenjem“ funkcije jajnika pokušavaju da spreče rast i širenje tumora.

Stručnjaci navode da neke pacijentkinje pate od zaista ozbiljnih problema kao što su bolovi u zglobovima i noćno znojenje. Takođe, nekim ženama je teško objasniti da tokom menopauze ne mogu da imaju terapiju zamene hormona jer bi to moglo da izazove povratak karcinoma.

8. Za sve postoji lek

Ohrabrujuće je otkriće da se skoro sve što se dešava dok se neko leči – nekome se već dogodilo, a doktori i medicinske sestre uvek imaju odgovor. Nekim pacijentima je, na primer, užasavajuće je kada dobiju lek protiv neželjenih efekata pre nego što su se oni i desili. Ponekad, uzimanje jednog tretmana znači da ćete možda morati da se uzima i drugi kako bi se pacijetkinja borila protiv nuspojava. Na primer, moguće je da se tokom hemoterapije smanji broj belih krvnih zrnaca pa se zbog toga dobijaju injekcije koje bi sprečile taj proces. Te injekcije, na primer, mogu da izazovu jak bol u kostima, pa se zbog toga dobijaju lekovi protiv bolova. A da bi se ti lekovi pili, potrebno je uzeti još neki lek kako bi se zaštitila sluznica stomaka.

9. Lečenje karcinoma podrazumeva mnogo priče o crevima

Pacijenti sa iskustvom lečenja raka ističu da je iznenađujuće koliko ljudi – lekari, medicinske sestre, drugi pacijenti – žele da znaju koliko često se ide u toalet i kako je to sve izgledalo dok traje lečenje. Prva nedelja lečenja može da bude kritična jer pacijenti često danima ne vrše nuždu, što čak može da izazove ozbiljne bolove, koji mogu da se umire raznim laksativima. Jer, kakvu god terapiju neko prima, sve može da utiče na digestivni sistem. Na primer, imunoterapija može da dovede pacijenta u opasnost od dobijanja kolitisa. 

10. Deo kose može da se sačuva

Jedan od najgorih neželjenih efekata mnogih hemo lekova koji se koriste za lečenje raka dojke je gubitak kose. Pre nego što pacijentkinje počnu da se leče, onkolog ih obično upozori da će i bez  ikakve intervencije izgubiti kosu u roku od oko tri nedelje i da kosa neće ponovo da izraste dok se tretman ne završi. Kako bi se kosa delimično sačuvala dostupna je „hladna kapa“ – šešir koji hladi skalp dok traje hemoterapija i štiti folikule od primanja previše lekova. Pacijentkinje ovaj proces opisuju kao strašan jer provode sate sa najgorom glavoboljom i „smrzavanja mozga“.

Ali, iako kosa može da počne da se tanji i pre nego što se tretman završi, mnogi uspeju da zadrže većinu svoje kose tokom prve serije lekova. Međutim, kosa počne da opada na sledećoj turi lekova. Neke pacijentkinje preuzimaju kontrolu i ošišaju se ili obriju a neke nose marame i kape. Takođe, tokom terapije treba računati i na gubitak dlaka i na drugim regijama tela, pa čak i onih iz nosa.

11. Umor nije isto što i zamor

Pre početka lečenja karcinoma mnogi misle da su umor i zamor sinonimi. Kada lekari upozore pacijente na umor često se računa da će uslediti dan kao posle lude, neprospavane noći ili kao mnogo naporan da – ali, mnogi su se uverili da to nema nikakve veze sa tim očekivanjima. Naime, česti su dani kada se pacijentkinje osećaju kao da mogu samo da se vuku, dani kada osećaju da im  je potrebna ogromna energija samo da bi ustale iz kreveta. Umor je neželjeni efekat brojnih terapija, što često najteže pada aktivnim osobama.

12. Mastektomija ne znači da ste apsolutno bezbedni

Mastektomija zaista uklanja većinu tkiva dojke, ali može nešto i da ostane, a to znači da postoji šansa da bi karcinom mogao da se vrati. Radioterapija dodatno smanjuje rizik, a postoje tablete i druge terapije koje su kreirane da se bore sa zaostalim ćelijama raka i spreče njihov razvoj u budućnosti. Čak i uz sve to, strah od ponovnog pojavljivanja ipak ostaje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Весна
19:28, 02. 10. 2023.
Odgovori

Постоjи само jедан начин да се не добиjе рак или било коjа болест а то jе пресна храна, физичка активност и добри породични и друштвени односи .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo