Naslovna / Zdravlje

Trostruko negativan rak dojke najteže se leči, ali, naučnici su pronašli novi mogući tretman

Priredio/la: I. V. |13:00 - 26. 09. 2023.

Trostruko negativan rak dojke stručnjaci često nazivaju karcinomom sa zloglasnom agresijom s obzirom na to da se razlikuje od drugih vrsta invazivnog karcinoma dojke po tome što brže raste i širi se

Trostruko negativan rak dojke Trostruko negativan rak dojke stručnjaci često nazivaju karcinomom sa zloglasnom agresijom Foto: Shutterstock

Trostruko negativan rak dojke (TNBC) čini oko 10 do 15 procenata svih karcinoma dojke, a termin se odnosi na činjenicu da ćelije raka nemaju receptore za estrogen ili progesteron (ER ili PR) i takođe ne proizvode nikakav ili previše proteina zvanog HER2. Ovi karcinomi su češći kod žena mlađih od 40 godina, koje imaju mutaciju BRCA1. Trostruko negativan rak dojke stručnjaci često nazivaju karcinomom sa zloglasnom agresijom s obzirom na to da se razlikuje od drugih vrsta invazivnog karcinoma dojke po tome što brže raste i šire se i ima manje mogućnosti lečenja i lošiju prognozu.

Trostruko negativan rak dojke ima ograničene mogućnosti lečenja

Međutim, dr Zachary Schug, prosefor na The Wistar Institute, koji se bavi molekularnom i ćelijskom  onkogenezom otkrio je novi mogući tretman za trostruko negativan rak dojke. Rezulati njegovog istraživačkog rada objavljeni su u časopisu Nature Cancer i pokazuju mehanizam dvostrukog dejstva za borbu protiv posebno agresivnog oblika raka dojke koji se teško leči. Naime, dr Schug je pokazao kako „utišavanje“ određenog gena – ACSS2 može da poboljša postojeće tretmane za pacijente.

Trostruko negativan rak dojke naziva  se“trostruko negativnim“ jer tumoru nedostaju receptor estrogena, receptor progesterona i HER2 (ljudski epidermalni faktor rasta) receptor. Odsustvo bilo kog od ovih receptora, koji kada su prisutni u drugim oblicima raka dojke mogu da budu efikasno ciljani tokom lečenja, čini lečenje TNBC prilično teškim, a pacijentkinje sa trostruko negativanim rakom dojke imaju ograničene mogućnosti lečenja.

Zbog agresije širenja trostruko negativan rak dojke prilično se opire lečenju

Zloglasna agresija trostruko negativanog raka dojke čini tehnički izazov pronalaženja pouzdano efikasnog cilja lečenja još ozbiljnijim u poređenju sa drugim vrstama raka dojke, jer TNBC raste brže i tvrdoglavije se opire lečenju. Svi ovi faktori doprinose činjenici da pacijenti sa TNBC pate od lošije prognoze.

Ali, dr Schug i njegov istraživački tim demonstrirali su efikasnost koncepta dvostrukog dejstva –  utišavanje gena ACSS2 narušava metabolizam trostruko negativanog raka dojke dok istovremeno povećava sposobnost imunog sistema da se bori protiv njega. ACSS2 reguliše acetat, hranljivu materiju koju ćelije raka – a posebno TNBC ćelije – koriste za rast i širenje. Dr Schug i njegov tim koristili su dve metode da deaktiviraju ACSS2 – uređivanje gena CRISPR-Cas9 i jedinjenje VI-3-135, moćni inhibitor ACSS2, koji su naučnici identifikovali 2021. godine.

Novo otkriće pokrenulo imuni sistem da prepozna i napadne rak

Istraživači su otkrili da ciljanje ACSS2 u ovoj pretkliničkoj studiji ne samo da ometa sposobnost ovog agresivnog raka da metaboliše acetat i raste, već je takođe pokrenulo imuni sistem da prepozna i napadne rak. S obzirom na to da ćelije raka sa inhibiranim ACSS2 ne mogu dobro da obrađuju acetat, region tumora počinje da se „kupa“ u acetatu, što upozorava imuni sistem da nešto nije u redu.

Ovaj proces usmeravanja imunog sistema ka karcinomu – koji se naziva „imunosenzibilizacija“ – zbunio je druge istraživače trostruko negativanog raka dojke. Ali, dr Schug je pokazao da je usporavanje ACSS2 imunosenzibilizovana protiv TNBC tako dobro da je rast tumora drastično smanjen, čak do tačke potpunog brisanja raka u nekim eksperimentima.

– U suštini, dokazali smo da imuni sistem može da iskoristi acetat koji tumor ne može da obradi. On uništava rak dok je u padu. U stvari, imuni sistem to radi tako dobro da „pamti“ kako da napadne TNBC u budućnosti – objašnjava dr Schug.

Kombinovanje nove sa drugim terapijama dalo bi velika poboljšanja u lečenju

Različiti pristup, koji inhibira ACSS2 druge grupe, trenutno je u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a istraživanje dr Schuga pokazuje kako bi tretman koji inhibira ACSS2 mogao da poboljša ishode za pacijente sa dijagnozom zloglasnog TNBC. Testiranjem ACSS2 inhibitora, zajedno sa standardnom hemoterapijom protiv raka dojke, dr Schug i kolege otkrili su da inhibicija ACSS2 povećava efikasnost lečenja.

Znali smo da je ACSS2 obećavajuća meta za trostruko negativan rak dojke. Naše istraživanje  pokazuje kako bi imunološki efekti inhibicije ACSS2 na kraju mogli da se koriste za pacijente sa TNBC sa ograničenim mogućnostima lečenja. Potrebno je više istraživanja, ali kombinovanjem ovog pristupa sa drugim terapijama raka, očekujemo da ćemo videti velika poboljšanja u lečenju trostruko negativnog raka dojke – istakao je dr Schug.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena
15:16, 26. 09. 2023.
Odgovori

Svako novo otkrice u lecenju raka me obraduje jer sam i ja onkoloski pacijent (rak dojke) ali nije trostruko negativan vec je „lobularni karcinom“ ,HER 2 negativan, KI67 = 8%. Posebno me ovakve novosti obraduju zbog sve veceg broja obolelih mladih zenica pa cak i devojaka pred kojima je zivot, koje su se lecile da se ostvare kao majke a razbolele su se. Ja imam 67 godina i skoro 6 godina od dijagnoze raka. Nadam se da ce u bliskoj buducnosti doci do pozitivnog napredka lecenja raka ne samo dojke vec i drugih. Uvek pomislim na najmladje onkoloske pacijente – decu i to mi je najbolnije .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo