Naslovna / Zdravlje

Alternativa vitaminu B3 može da izazove agresivni rak i metastaze u mozgu, pokazuje naučno istraživanje

Priredio/la: I. V. |17:00 - 06. 06. 2023.

Mnogi automatski pretpostavlja da vitamini i suplementi imaju samo pozitivne zdravstvene prednosti i zato ih samoinicijativno uzimaju, ali se u suštini vrlo malo zna o tome kako oni zapravo deluju na organizam

suplement grupe B vitamina Foto: Shutterstock

Suplement iz grupe B vitamina može da izazove neželjene efekte i poveća ekspresiju gena zaduženih za rast ćelija raka. Naučna otkrića ukazuju da popularni suplement niacin ili vitamin B3, koji se prodavao kao dodatak koristan za kardiovaskularni, metabolički i neurološki sistem, može da izazove agresivni rak i metastaze u mozgu.

Vitamin B3 je suplement iz grupe B vitamina i ključan je za zdravlje, ali…

Vitamin B3 (niacin), jedan od 8 esencijalnih vitamina B grupe, ključan je za dobro zdravlje čoveka. Međutim, različiti dokazi pokazuju da status niacina nekih osoba može da utiče na rizik od raka. U stvari, istraživanje objavljeno prošle godine povezalo je dodatak vitamina B3 sa razvojem i širenjem smrtonosnog raka dojke. Nalazi ukazuju da bi vitamin mogao da podstakne napredovanje karcinoma u mozgu, u ekstremnim slučajevima.

Istraživanje koje je sproveo University of Missouri otkrilo je da dodaci nikotinamid ribozoma (NR) zapravo mogu da povećaju rizik od trostruko negativnog raka dojke. Prema nalazima objavljenim u časopisu Biosensors and Bioelectronics, suplementi mogu da budu povezani sa povećanjem ekspresije gena uključenih u rast ćelija raka.

Suplement grupe B vitamina  prodavao se zbog koristi za 3 sistema

Poznato je da se niacin ili vitamin B3 komercijalno prodavao kao suplement koji je koristan za kardiovaskularni, metabolički i neurološki sistem. Međutim, međunarodni tim istraživača sa University of Missouri osporio je ovo opšte prihvaćeno gledište nakon što je otkrio da pilule mogu da povećaju rizik od karcinoma dojke, kada se uzimaju u velikim dozama. Studija je takođe otkrila da trostruko negativan rak može da metastazira i proširi se na mozak, a prema Američkom društvu za rak, trostruko negativan tumor dojke smatra se „agresivnim rakom“ jer brzo raste. To znači da je veća verovatnoća da će se proširiti u vreme kada se pronađe i veća je šansa da će se vratiti nakon lečenja, u poređenju sa drugim vrstama karcinoma. Kada se tumor proširi na mozak, prognoza je loša jer u ovom trenutku postoje ograničene mogućnosti lečenja, objašnjavaju istraživači.

– Neki ljudi ih uzimaju jer automatski pretpostavljaju da vitamini i suplementi imaju samo pozitivne zdravstvene prednosti, ali se vrlo malo zna o tome kako oni zapravo deluju. Zbog ovog nedostatka znanja bili smo inspirisani da proučimo osnovno pitanje o tome kako vitamini i suplementi funkcionišu u telu – istakla je profesorka Elena Goun sa University of Missouri. 

Nikotinamid ribozoma je alternativa vitaminu B3

Nikotinamid ribozoma nadaleko je poznat kao alternativa vitaminu B3, koji je čuven  po svojoj sposobnosti da pomogne u povećanju nivoa ćelijske energije. Istraživači su takođe dugo verovali da mu ovo svojstvo može obezbediti važnu ulogu u zaštiti od mehanizama starenja.

Međutim, poznato je da ćelije raka takođe napreduju, odnosno sve više rastu od energije koju dobijaju, jer to povećava njihov metabolizam. Upravo to je podstaklo naučnike da istraže ulogu suplemenata kao što je nikotinamid ribozoma u razvoju i širenju raka.

– Naš rad je posebno važan s obzirom na široku komercijalnu dostupnost i veliki broj tekućih kliničkih ispitivanja na ljudima kod kojih se nikotinamid ribozoma koristi za ublažavanje neželjenih efekata terapije karcinoma – primetila je profesorka Goun, po kojoj je dejstvo nikotinamid ribozoma još uvek „crna kutija“. Istraživanje je pokazalo da nalazi naglašavaju koliko je važno da se zna koje potencijalno neželjene efekate suplementi mogu da imaju pre nego što se daju pacijentima.

Profesorka Goun podseća da nisu svi karcinomi isti kod svake osobe, posebno sa stanovišta metaboličkih potpisa, jer, kako ističe, „često rak može čak da promeni njihov metabolizam pre ili posle hemoterapije.“

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo