Naslovna / Ishrana

Pelagra nastaje zbog nedostatka B vitamina, priča nam nutricionista Ana Todorović

Priredio/la: Srećko Milovanović|8:55 - 09. 12. 2021.

Pelagra se javlja zbog ishrane siromašne vitaminom B3, a može se javiti i kada se ishrana svodi na kukuruz, bez dovoljno proteina životinjskog porekla

pelagra Nutricionista Ana Todorović: Rani simptomi pelagre su malaksalost, zamor, opšta pothranjenost a čest je i potpuni gubitak apetita. Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Pelagra je bolest koja ukazuje na nedostatak vitamina B u našem organizmu. Najstariji opis kožnih promena koje se javljaju kod pelagre sastavio je 1735. godine španski lekar Gaspar Kasal. Naziv dolazi od izraza pell agra, što u lombardijskom dijalektu italijanskog jezika označava „grubu kožu“.

Pelagra je sistemsko oboljenje usled nedostatka B3 vitamina

– Pelagra predstavlja sistemsko oboljenje prouzrokovano nedostatkom vitamina B3 (niacin ) koje organizam sintetiše iz triptofana, a uz pomoć vitamina B2 i B6.  Karakteristična je kod alkoholizma, odnosno alkoholne ciroze jetre. Javlja se  i kod anoreksije, kod sindroma malapsorpcije, kod oboljenja gastrointestinalnog trakta i celijakije, na primer, kao i kod upotrebe određenih lekova. Može se javiti  i  kod dijabetesa, kod stanja sporo rastućih tumora, ali i kod HIV osoba – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal specijalista i strukovni nutricionista dipl. ing Ana Todorović.

Pelagra se manifestuje neujednačenom pigmentacijom

Nutricionista Ana Todorović podseća da pelagra ima karakrteristične pojavne oblike. Ovo oboljenje, kako kaže, karakteriše neujednačena pigmentacija kože na otkrivenim delovima. Javljaju se crvenilo, svrab, pečenje i plikovi, fisure i na kraju se formiraju kraste, zbog češanja.

Pelagra se može javiti zbog ishrane koja obiluje kukuruzom

Pelagra je bolest uobičajena u delovima sveta gde ljudi u ishrani imaju mnogo neobrađenog kukuruza. Kukuruz je loš izvor triptofana, a niacin u kukuruzu je čvrsto vezan za druge komponente zrna. Niacin se oslobađa iz kukuruza ako se potopi u krečnu vodu preko noći. Ovaj metod se koristi za kuvanje tortilja u Centralnoj Americi, na primer, gde je pelagra vrlo retka.

Pelagra se javlja usled ishrane koja je deficitarna vitaminom B3, retka je pojava i može se javiti pri ishrani koja se svodi na ishranu kukuruzom, bez unosa proteina životinjskog porekla tako da organizam nema resurse da sintetiše vitamin B3 zbog nedostatka triptofana – navodi sagovornica eKlinika portala Ana Todorović.

Simptomi pelagre

Prvi simptomi pelagre su malaksalost, zamor, opšta pothranjenost, a čest je i potpuni gubitak apetita. Takođe se mogu javiti i mučnina, pojačana salivacija (lučenje pljuvačke ), kao i mišićna slabost. S druge strane, simptomi već uznapredovale pelagre su:

  • neujednačena pigmentacija kože
  •  dermatitis
  •  dijareja
  • demencija.

Naša sagovornica upozorava da u najgorem slučaju ishod može biti i smrtni.

Stanja koja se javljaju usled pelagre

Nutricionista Todorović naglašava da se osim prethodno pobrojanih simptoma, usled pelagre  mogu da se jave i sledeća stanja:

  • Glositis ( zapaljenje jezika ),
  • Gastritis ( zapaljenje sluznice želuca ),
  • Enteritis ( zapaljenje sluznice creva ),
  • Često se javljaju ulceracije ( ranice ) – zbog dijareje i česte pojave penušavih stolica,
  • Glavobolje su takođe karakteristične, vrtoglavice pa i anaksiozno – depresivne reakcije,
  • Može se javiti dezorijentacija, konfuzija pa čak i delirijum,
  • Smrtni ( letalni ) ishod nastaje kod nelečenih slučajeva.

Tretman pelagre

U tretmanu pelagre na prvom mestu se daje niacin u dozi od 300 do 400 mg dnevno.

Osim toga  može se praktikovati ishrana koja obiluje belančevinama iz mesa i unositi kompleka vitamina B. U osnovi lečenja je otklanjanje glavnog uzroka nastanka pelagre kao što su anoreksija, alkoholizam ili malnutricija – naglašava Ana Todorović.

Zašto je važan vitamin B3

Naša sagovornica istiće da je vitamin B3 važan zato što je sastavni deo enzima koji učestvuju u metabolizmu šećera, masti i belančevina u organizmu.

– Osim toga, vitamin B3 učestvuje u mišićnoj kontrakciji, važan je za sintezu seksualnih hormona, snižava holesterol i trigliceride. Osim navedenog, vitamin B 3 ima značajnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju,sintezi eritrocita, regeneraciji kože, nerava ikrvnih sudova. Učestvuje u neurostabilizaciji, a ima ivažnu ulogu u neutralizaciji toksina poreklom iz određenih lekova i hemijskih supstanci u organizmu – istiće Ana Todorović.

Prirodni izvori vitamina B 3

Nutricionista Ana Todorović podseća da su namirnice prirodni izvor vitamina B3, posebno kvasac, džigerica, meso, hleb od celog zrna, riba, pirinčane mekinje, mlečni proizvodi, pivski kvasac, koštunjavo voće (kikiriki, orasi, lešnici…), tunjevina, mahunarke (pasulj, bob, sočivo, grašak ).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo